0700 10 410

11 ефективни начина да намалиш разхода за гориво

17.08.2017г.

11 ефективни начина да намалиш разхода за гориво

Собственият автомобил е удобно, но и скъпо удоволствие. Като започнем с разхода за закупуване на мечтаната кола и продължим с постоянните разходи, като застраховка „Гражданска отговорност”, автокаско, винетка, данък и т.н. Нека да добавим към плащанията и тези за редовна поддръжка и изненадващи ремонти.

И стигнахме до един от най-големите разходи, свързани с личния ни транспорт - горивото. Ако и ти се чудиш дали има начин да намалиш сметката за гориво, прочети нашите съвети:   

Зареждане на гориво в колата

1. Не карай бързо

Повечето автомобили са конструирани така, че да използват най-ефективно горивото при скорост до около 100 км/ч. Така, че не настъпвай газта, когато се качиш на магистралата. Може пътуването да ти отнеме малко повече време, но е по-безопасно и евтино.

2. Изключвай двигателя, когато чакаш продължително на едно място

Макар да се водят множество спорове до колко изключването на двигателя помага за по-ефективен разход на гориво, като цяло се смята, че не е препоръчително да стоиш повече от 2-3 минути на празен ход. В последните години се наблюдава и една тенденция за закупуване на коли с автоматична старт-стоп система, която изключва двигателя при по-продължителен престой. Ако ти не си от тези късметлии, изключи двигателя следващия път, когато чакаш да вземеш приятел пред тях.

3. Премахни ненужната тежест   

Колкото по-пълна е твоята кола, толкова повече тежи и съответно, се нуждае от повече гориво. За това прегледай добре багажника си и отстрани нещата, които не използваш и избягвай да я претоварваш. Ако имаш допълнителен багажник на тавана на автомобила, е препоръчително да го монтираш само, когато наистина ще ти трябва, след което да го свалиш.

Кола в гората с допълнителен багажник и велосипеди

4. Използвай приложение на телефона си, за да следиш трафика и да избягваш задръстването

Има много полезни приложения, чрез които може да следиш трафика и „горещите точки”, при които движението е забавено. Честите спирания и придвижването на малка скорост водят до използването на повече гориво от автомобила. Така че, преди да си тръгнеш от работа, провери маршрутите. Провери приложението преди дълъг път и ще виждаш точките на натоварено движение, затворени участъци за ремонт и т.н.

5. Затвори прозорците на колата и използвай климатика при по-висока скорост     

Може би не знаеш, но когато включиш климатика при по-ниските скорости, колата използва повече гориво, от колкото когато се движиш по-бързо. Така, че опитай да шофираш на отворен прозорец, когато си в града. Затвори го и пусни климатика, когато шофираш с по-висока скорост.

жена в кола

6. Поддържай постоянна скорост

Е, това всички го знаем, но дали го спазваме? Следващия път, когато пътуваш по магистралата, пробвай да включиш автопилота на колата, а ако нямаш такъв, то се постарай да се движиш с еднаква скорост.

7. Сменяй скоростите в точния момент

Следи оборотите на колата си и звука на двигателя. Премини на по-висока скорост в момента, когато двигателят премине 2000-2500 оборота в минута и ще спестиш гориво.

8. Избягвай бързото ускоряване    

Да „скочиш на газта”, само, за да изпревариш автомобила до теб за следващия светофар? Замисли се отново. Не си заслужава да похабиш горивото. Колкото по-рязко натискаш или отпускаш педала на газта, толкова повече гориво използваш. Опитай движението на крака ти да бъде плавно.

километраж на кола

9. Поддържай правилно налягане на гумите

Не оставяй гумите си прекалено меки, защото това влияе върху ефективността на горивото. Някои коли имат стикер в рамката на шофьорската врата, където е описано какво налягане е подходящо за нея.

10. Спирачката се ползва плавно

Внезапното и бързото спиране влияе негативно на износването на спирачките, но също така, увеличава разхода на гориво. Когато си в градския трафик, може да опиташ да се движиш по-бавно, когато виждаш червен светофар или знак стоп и да намаляваш скоростта постепенно, като отпускаш крака от газта.

Спрели коли в градски трафик

11. Редовно проверявай състоянието на колата си в сервиз

Добре поддържаната кола дава най-добър разход на гориво. Ако имаш проблем с колата, то той ще повлияе негативно и на разхода за гориво – въздушни филтри, масло, гуми, спирачки и др. Освен това, колкото по-рано установиш повреда в автомобила, толкова по-малък може да бъде и разходът за ремонта.

Вече имаш 11 идеи, с които може да намалиш средствата, които отделяш за гориво на автомобила. Ако приложиш всички тях и то за продължителен период от време, ще може да спестиш значителна сума. И сме сигурни, че ще ти е приятно, когато я използваш, за да отидеш на почивка, да си купиш нещо, за което мечтаеш, или просто да направиш страхотен подарък на любим човек...

Има много причини да започнеш да пестиш от гориво още днес. Коя е твоята?

Куче в багажник на кола