0700 10 410

5 интересни факта за счетоводството

10.11.2020г.

5 интересни факта за счетоводството

1. Лука Пачиоли   

Лука Пачиоли е италиански математик, които се приема за „бащата” на счетоводството. На 10 ноември 1494 г. той публикува книгата Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita, където за пръв път за включени сметки за активи, пасиви, капитал, разходи и др. Те са много подобни на формулите, които използваме днес в счетоводните баланси.

2. Произхода на счетоводителите   

Хилядолетната история на счетоводителите може да се проследи до Древна Месопотамия. Първите счетоводители работели за църквата, като основната им дейност била да следят данъците, плащанията и селскостопанската продукция в храма. Смята се, че от тогава датира и практиката на писане, за да се следят приходите.

3. Счетоводните термини   

Наричат счетоводството „езикът на бизнеса”, много от термините използвани от счетоводителите имат латински корени. Например думата „ дебит” означава „той дължи”, думата „ кредит” означава „той вярва”, а пък думата „счетоводител” – „брой”.

4. Най-старата професионална счетоводна организация в света е на 165 години   

Институтът на експерт счетоводителите в Шотландия (ICAS) е основан през 1854 г. В Единбург. Робърт Гордън Симпсън е избран за първия президент на ICAS през 1951 г.

5. Оскарът на счетоводителите

В много филми, печелили Оскар, един от главните герои е счетоводител. Като примери можем да дадем Бен Кингсли в "Списъкът на Шиндлер", Чарлс Мартин Смит в "Недосегаемите", Джийн Уайлдър в "Продуцентите", Джак Лемън в "Апартаментът".