0700 10 410

5 съвета, които ще ни помогнат да спестим от електроенергия

27.11.2020г.

5 съвета, които ще ни помогнат да спестим от електроенергия

Всеки един от нас е отговорен за това, което се случва с нашата планета. С консумацията си на ток, ние допринасяме за глобалното затопляне. Как можем да спрем това, като същевременно намалим и сметките си за електроенергия? В тази статия ще ти дадем 5 съвета, с които да помогнеш на месечния си бюджет, а от глобална гледна точка намаляването на консумацията на електроенергия ще допринесе за запазването на планетата!

№1: Как да пестим от осветление?

Винаги, когато излизаме от помещението, в което сме, трябва да изгасяме лампите. Същевременно е добре да използваме енегроспестяващи крушки, вместо тези с нажежаема жичка. Наистина са по-скъпи от стандартните, но за сметка на това пестят 75% от електричеството и издържат без да изгарят далеч по-дълго време.

№2: Как да пестим от отопление през зимата?

Много от нас не знаят, че различните отоплителни тела затоплят различни големини помещения. За по-малки стаи може да се възползваш от печка тип „духалка”, а за по-големи – конвекторна печка.

Съвременните конвекторни печки са с термостат и могат да се настроят, така че когато стигнат определена температура да се изключват сами, а когато градусите в помещението паднат под зададената от теб температура – да се включат сами. Тези печки се загряват по-бързо, като по този начин спестяваш потреблението на ток.

Дори когато навън е студено, слънчевите лъчи могат значително да затоплят стаята. За това се възползвай от тях – отваряй щорите и пердетата сутрин и остави слънцето да свърши своята работа.

№3: Как да спестим енегрия от климатика?

В случай, че си от хората, които са избрали да се отопляват на климатик, този съвет е за теб. Инвестирай в по-висок клас климатик, който ще ти позволи да отопляваш дома си през зимата и да се радваш на прохлада в горещите летни дни. Климатик с енергиен клас А+++ ще спести до 75% от електричеството. Не трябва да забравяш да се грижиш добре за климатика си, като почистваш филтрите му 2 пъти годишно. По този начин се грижиш за здравето си и запазваш мощността на климатика.

№4: Как да спетим докато използваме пералня?

Почти всички домакинства в България използват пералня. Знаеш ли обаче как да я използаваш ефективно? Колкото по-ниска е температурата на водата, толкова повече енегрия се спестява. Пускай пералня, когато имаш достатъчно дрехи. Разделяй дрехите си – така ще се изпират еднакво и няма да имаш нужда да препираш едни и същи дрехи по два пъти. Когато видиш в супермаркета любимия си перилен препарат на промоция, вземи 2 опаковки, така хем ще имаш за по-дълго време, хем ще можеш да изчакаш следващото изгодно предложение. На същия принцип може да постъпиш и с омекотителя – вземи по-голяма опаковка и използвай повече време. 

№5: Как да пестим електричество в кухнята?

Когато затопляш храната си в микровълнова печка, това спестява около 70% от разхода, който би имал при затопляне с електрическа печка. Друг лесен трик, е ако ще готвиш замразена храна да я извадиш няколко часа по-рано от фризера и да я оставиш да се размрази напълно. В този ред на мисли, ако ще вариш вода, по-добре инвестирай в електрическа кана, която ще ти помогне да свариш водата по-бързо и да я изсипеш в тенджерата на котлона.

Излишно е да казваме, че новите електроуреди са с по-висок енергиен клас и пестят повече енегрия. Инвестирай в по-скъпи уреди сега, защото те „ще си върнат разхода“ по-бързо отколкото мислиш. Ако ти е нужна финансова подкрепа Макс Кредит е до теб!