0700 10 410

Финансово образование за деца – кога да започнем

07.09.2016г.

Финансово образование за деца – кога да започнем

В съвременния свят на глобализация, високи технологии и бързо развиваща се икономика, финансовото образование на всеки човек е от съществена значимост за неговото благосъстояние. Умението да управляваш парите си в много случаи е разковничето, което е позволило на различни хора през годините, ако не да се превърнат от „бедняци в милионери”, то със сигурност да успеят да запазят и увеличават своето богатство.

Съществени въпроси са кога започваме да управляваме добре парите си, кога разбираме наистина какво представляват парите и как можем да ги използваме разумно?  

дете с майка си пред лаптоп

В Америка най-вероятно биха отговорили – „Още в ранна детска възраст”. Финансовото ограмотяване на децата там започва още в детската градина, където те играят специални ролеви игри на продавачи и купувачи. По този начин малчуганите добиват първоначална и опростена представа за парите и пазарната икономика.

В някой щати, в училищата има специални предмети за финансова грамотност. Чрез тях, децата, според възрастта си, се обучават на лични финанси. В малките класове те се учат как да спестяват и харчат разумно. А след 11-12-годишна възраст биват информирани какви са източниците на приходи, каква е разликата между постоянни и променливи разходи, как могат да разберат разликата между желание и нужда, какво е личен бюджет и как могат сами да си създадат свой собствен. Освен всичко това, те получават и познания относно банките, кредитните карти и други основни за финансовата грамотност понятия и процеси.

момче пише

Действителността в България, обаче, е различна. Нашето образование не предполага децата да изучават „управление на парите и лични финанси”. Като цяло, обществото ни все още не е оценило важността на придобиване на тези умения възможно най-рано в годините. Може би заради това много от тийнейджърите, а често и по-възрастните, не могат да се справят добре с бюджета си и парите често не им достигат.

Сегашното поколение деца ще търси решения на много по-сложни и трудни въпроси, свързани с парите, отколкото това се е налагало на техните родители, баби или дядовци. Икономиката непрекъснато се развива, финансовите инструменти стават все повече и хората имат нужда от повече пари и знания, отколкото преди 50-100 години.

Парите могат да дойдат от знанието и разбирането за тях и за това е важно да подготвим децата си колкото е възможно по-рано. И щом подготовката не може да дойде с помощта на държавното образование, то тя трябва да се превърне в основно задължение на родителите.

Така че, започнете финансовото ограмотяване на децата си още днес. Още в ранна детска възраст ги подгответе за света на парите, който ги очаква.