0700 10 410

Какво е гарант по кредит и какви отговорности носи той?

24.07.2020г.

Какво е гарант по кредит и какви отговорности носи той?

Знаеш ли какво означава да бъдеш гарант по кредит? А знаеш ли какви отговорности носи гарантът по кредит? В следващите редове ще ти обясним за какво трябва да внимаваш, за да не изпаднеш в ситуация, в която да изплащаш чужди дългове.

Всяка или поне повечето банки изискват представянето на гаранция преди да отпуснат кредит на клиент. Това е един вид застраховка на банката срещу неплащане на задължението. Когато клиентът кандидатства за ипотечен кредит, той залага имуществото си, което при неплащане на кредита бива иззето от банката. При отпускане на потребителски кредит обаче банката може да изисква гарант (поръчител), от който да изискат парите си, в случай на неплащане. 

Ето какво трябва да знаеш за поръчителството, преди да се съгласиш да бъдеш гарант на някого:   

1. На какви условия трябва да отговаряш?   

Въпреки че гарантът не тегли сумата, в повечето случаи той отговаря солидарно за връщането на кредита. Преди да станеш поръчител, банката ще провери месечния ти доход, за да е сигурна че можеш да изплащаш вноските при нужда. Също може да трябва да имаш постоянен трудов договор от поне 6 месеца и разходите ти по кредити, кредитни карти и лизинги да не надхвърлят 60% от месечния ти доход.

2. Провери условията на кредита

Преди да подпишеш договора за поръчител трябва задължително да провериш

  • Размерът и срокът на кредита;
  • Лихвата по кредита;
  • Какви са таксите при просрочие;
  • Има ли допълнителни условия към кредита;
  • Финансовото състояние на кредитополучателя;

Когато ставаш поръчител на някого, не трябва да се притесняваш да изискаш информация за доходите и здравето му. Хубаво е да има включена застраховка „Живот“, защото ако кредитополучателят почине и няма такава застраховка, ти като гарант трябва да изплатиш кредита му.

3. Какво се случва при настъпване на смърт на длъжника?

Ако кредитополучателят има включена застрахова „Живот“, тя ще покрие дължимата сума след смъртта на длъжника. Ако обаче такава застраховка няма, то кредитът ще „падне“ върху наследниците му. Възможно е те да откажат да го изплащат и тогава тази „чест“ се пада на поръчителя. Ако си се съгласил да бъдеш гарант на някого, задължително изискай да сключи застраховка „Живот“, за да не плащаш чужди дългове.

4. Какво се случва при смяна на някоя от страните по кредита?

По време на изплащане на кредита може да се случи една от двете страни да бъде заменена. Компанията кредитор може да се промени, ако например премине към други собственици. Тогава ти, като поръчител, оставаш длъжник по старите условия на кредита. Промяна на клиента, изтеглил кредита, може да се случи, ако той почине. В тази ситуация си в правото си да се откажеш от поръчителството. 

В днешния несигурен свят никой не желае да отговаря за чужди дългове. При тегленето от банка обаче, това е почти невъзможно, тъй като повечето банки изискват поръчители. Ние от Макс Кредит разбираме неудобството, което би ти създало такова условие, за това не изискваме поръчител при кандидатстване за кредит. За това, ако се нуждаеш от сума до 3000 лв., ни се довери!

Подобни публикации

14.12.2021г.

Бърз кредит за Коледа

Коледа е време, което да прекараш със семейството си и не трябва да се притесняваш за временните финансови затруднения, които имаш. Ето защо бързият кредит за Коледа е една добра алтернатива.

 

Виж още

15.06.2022г.

Предимствата на онлайн кредита

Онлайн кредитите имат редица предимства. В настоящата статия ти разкриваме някои от тях.

 

Виж още