0700 10 410

Какво трябва да направиш преди да изтеглиш бърз кредит?

19.09.2017г.

Какво трябва да направиш преди да изтеглиш бърз кредит?

Парите ни позволяват да реализираме плановете си, да пътуваме, да се сдобиваме с всичко необходимо, за да поддържаме жизнения си стандарт и да се усъвършенстваме. Но има ситуации, когато те не достигат, и се налага да се обърнем към услугите на кредитор.

Бързите кредити са удобно решение, когато ти трябват пари, но в последните години все по-често ставаме свидетели на финансови измами или на некоректни практики при отпускане на заеми. Поради тази причина е важно да направиш внимателно своя избор на компания и подходящ за теб заем.

Ето какво трябва да провериш преди да подпишеш договор за заем:            

1. Провери легитимността на компанията

Преди да потърсиш оферта за бърз кредит е задължително да провериш дали фирмата притежава необходимите законови документи:

  • Защита на личните данни

Задължително е всяка компания, която обработва лични данни, да бъде администратор на лични данни и да има регистрационен номер за това в Комисията за защита на личните данни – увери се, че фирмата притежава такъв.

  • Лиценз за дейността

В България, фирмите, които имат право да отпускат кредити, се лицензират от Българска народна банка. Направи справка в Регистъра на финансовите институции към БНБ (по чл. 3а от ЗКИ) дали компанията има действителна регистрация.

дървен_печат_мастилница

2. Определи размера на вноската и срока за изплащане на кредита

Вече знаеш колко пари ще ти трябват, но знаеш ли по какъв начин може да ги върнеш?

На пазара на бързите финансови услуги се предлагат основно 2 вида кредитни продукти – с изплащане на вноски или погасяване с една вноска, в едномесечен срок. Вторите са по-популярни с наименованието „кредит до заплата”.

Сумата, която трябва да се върне на кредитора, при изплащането на кредита на вноски, се разсрочва на няколко по-малки плащания за определен период от време – няколко месеца или година. Докато при „кредита до заплата” цялата дължима сума се плаща наведнъж и то в рамките на около 1 месец след усвояването.

За да избегнеш ситуация със забавено плащане, която често идва с наказателни такси, е важно да вземеш калкулатора. Пресметни месечните си разходи и определи каква сума имаш възможност да отделяш, за да погасяваш кредита, и за колко време можеш да го платиш. Помисли дали ще може да погасиш цялата необходима сума с едно плащане, още другия месец, или ще ти бъде по-удобно да платиш с погасителен план на вноски.

Тези сметки ще ти помогнат да намалиш риска от натоварване на семейния бюджет, както или нуждата от допълнителен кредит, с който да финансираш настоящия.

Решението какъв размер на вноската може да си позволиш трябва да вземеш самостоятелно. Избери компания, при която може да се възползваш от удобен за теб погасителен план.

Преглеждане_на_сметки_калкулатор_ръка_молив

3. Разбери каква е крайната цена на заема

Основният ключов момент е да си наясно колко ще платиш накрая за усвоения кредит и какви неустойки се прилагат при забавяне на плащане. Тази стъпка често се оказва „препъни камък”, тъй като реалното оскъпяване на заема може да е добре прикрито. За това е важно да преглеждаш изключително внимателно цялата документация по кредита преди да положиш подписа си:

  • Стандартен европейски формуляр - СЕФ

Този формуляр е задължителен за предоставяне преди подписване на договора и в него се описват разходи по кредита, като искани гаранции по кредита, ГПР (годишен процент на разходите), такси за разглеждане на документи или администриране на кредита.

Целта на документа е да представи оскъпяването на кредита, но за съжаление СЕФ невинаги обхваща всички възможни разходи по него.

Да се начисляват разходи за други услуги на по-късен етап не е в полза на клиента и често информацията от СЕФ може да заблуждава за истинската цена на заема.

Макар че невключването на всички детайли в СЕФ е лоша практика, тя често се използва от някои компании за потребителски кредити.

  • Договор и Общи условия

Цените на услугите, които не са включени в СЕФ-а, са например застраховка по кредита, такси за по-бързо разглеждане на документите, за допълнително обезпечение на заема, за домашни посещения от консултанти, както и наказателни такси при забавено плащане на вноска. За това прочети договора и общите условия с повишено внимание и разбери при какви условия се налагат допълнителните такси и как ще се промени цената на заема. Ако нещо не ти е ясно попитай служителите на компанията или ако трябва се консултирай с някой, който познава по-добре сектора.

  • Допълнителни документи към Договора

Не подписвай документи, с чието съдържание не си се запознал. Бъди нащрек и преглеждай каква информация съдържат. Само така може да се предпазиш от непредвидени разходи по заема ти. 

очила_върху_документи_маса

4. Какво още можеш да получиш? Възползвай се от услуги, които имат добавена стойност за теб.

Когато сравняваш предложенията на различни кредитори е добре да провериш какво получаваш. Някои компании предлагат единствено „гаранция” по кредита като допълнителна услуга. Други фирми ти предлагат допълнителни действия, които са полезни за теб. Пример за това са експресното разглеждане на документи и отпускане на кредит, безплатни документи или удължен гратисен период. Много полезна за теб опция е и възможността за отлагане на вноска, когато имаш временно затруднение.

Някои компании могат да ти предложат допълнително и застраховка по заема, която те предпазва от непредвидени ситуации, като безработица, временна нетрудоспособност или смърт.   

5. Не пропускай да прегледаш начините на кандидатстване и промоциите на различните компании

Цената на кредита и размера на вноските са ключовите моменти при избор на компания за кредитиране, но има още параметри, по които може да сравниш офертите:

Удобството при кандидатстване също не е за подценяване. Възможно е клиент да държи да заяви кредита си изцяло онлайн или по телефона, защото не може да отиде до офис, или да предпочита личен контакт със служител на компанията. Каквато и да е причината, то понякога и начинът на кандидатстване може да бъде важен при избора на кредитор, макар и да не е определящ фактор.

Конкурентният сектор на бързите заеми налага и използването на маркетингови инструменти, като промоциите. Кампании за безлихвени заеми, възможностите за отстъпки или продуктови награди често се използват от кредиторите. Проучи какви са те, когато се чудиш между 2 компании, които имат подобни условия. Ако някоя от фирмите има по-интересна промоция, възползвай се.

Момиче_лаптоп_работа

Вземането на решение коя компания за потребителски кредит да избереш е цялостен процес. Макар и времеемко, проучването е изключително важно, за да се предпазиш от неприятни изненади при изплащането на заема. Само след внимателна проверка може да направиш информиран и правилен избор на финансова институция и вид на кредита.

Не пропускай да поискаш своята оферта от Макс Кредит, защото ще получиш предложение с обявена крайна цена на кредита. При нас, още при самото кандидатстване, ти ще видиш колко точно трябва да върнеш, без допълнителни и скрити такси.

Макс Кредит е член на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране и като такъв държи на доброто партньорство с клиентите си. За нас е важно да предоставяме на потребителите си финансова услуга с високо качество, която едновременно да им помогне с паричното затруднение и да им осигури условия за безпроблемно изплащане на задължението.

Планирай спокойно с Макс Кредит. Заяви своя кредит сега!