0700 10 410

Пази моториста

03.04.2018г.

Пази моториста

Пролетта настъпи и заедно с нея бе открит и сезона на мотористите.

Наред с приповдигнатото настроение обаче, много хора не възприемат положително облечените в кожа мъже и жени, които профучават покрай тях на две гуми. Негативното всеобщо мнение за любителите на моторите най-често се оправдава с факта, че вдигат твърде много шум, че изпреварват неправилно, че изкачат на пътя „ей, така...от нищото”.

Но замисляли ли сме се какво представлява в техните очи обстановката по пътищата? Дали не поемат твърде голям риск да се насладят на хобито си? Каква е нашата роля като пешеходци или шофьори на други превозни средства и можем ли да намалим „черната статистика”?

Знаеш ли, че в сравнение с автомобилните злополуки, инцидентите с мотоциклети причиняват 3 пъти повече наранявания, които са 10 пъти по-сериозни?!

Въпросът е: мога ли аз, като в участник в движението, да помогна за намаляването на тази статистика?

Вероятно за да станем по-толерантни на пътя би трябвало да се поставим на мястото на другия човек. Много често негативното отношение на обществото към хората на мотор се дължи на стари догми и предразсъдъци. Не е нужно да слагаме „етикети“ на всеки, решил да усети тръпката на двуколесно возило. Ние всички сме хора и не бива да съдим другите – тази настройка ще ни помогне да направим живота си взаимно по-лесен. Ето, как да го направиш:

Огледай се около теб и помисли за някой, който харесва тръпката на две колела – това може да е твоят син/дъщеря, брат/ сестра, просто близък или съсед. А сега си представи, че това е твоят лекар или зъболекар, някой колега от работата, приятел от детството или друг? Виждаш ли, изпод каската вече има лице – едно познато лице, което те доближава до света на мотористите...

Как още може да помогнеш?   

  1. Карай автомобила си плътно вдясно на лентата, така че да има място за мотор. Тази практика е популярна в наши съседни, и не само съседни страни и повярвай – така се шофира много по-леко и по-спокойно.      
  2. Поглеждай по-често в огледалата за задно виждане.   
  3. Пусни мигач, преди да се престроиш в другата лента.

Тези съвети на пръв поглед са много елементарни, но реално дават шанс да се предотврати инцидент на пътя. Започни да ги прилагаш още днес и със сигурност ще дадеш едно добро начало на една положителна промяна и по-малко пътнотранспортни произшествия.

Бъди толерантен и не забравяй – на пътя има място за всички!

Макс Кредит подкрепя толерантността на пътя.