0700 10 410

Семеен бюджет в 4-ри лесни стъпки –II-ра част

26.09.2016г.

Семеен бюджет в 4-ри лесни стъпки –II-ра част

Да съставите финансов план, към който да се придържа цялото семейство, не лесна задача, ако не знаете от къде да започнете и какво да правите.    

Ето, как да съставите бюджет в няколко лесни стъпки.

След като сте определили месечните разходи по групи и стойности и сте поставили целите, които искате да реализирате (виж I-ва част на статията), следва същинския процес на планиране – изготвянето на самия семеен бюджет.

Стъпка 3. Съставяне на бюджета   

Сега идва трудната част, особено, ако семейството ви харчи повече отколкото получава всеки месец: определете кои разходи се нуждаят от промяна, за да може да спестите повече пари.   

Първо, трябва да разберете, че бюджетът не е настолна игра с набор от правила за всички. Всичко е въпрос на избор – с какво може да живеете и без какво - не, за да постигнете целта си. Дадено семейство може да даде приоритет на органичната храна, което означава, че няма как купуването на нови играчки за децата всяка седмица или ежедневни вечери в ресторанти, да бъдат приоритети в същото време.

Идеята е, че ако всяко нещо е приоритет, то нищо реално не е приоритетно. 

зеленчуци в кошница

Един поглед на записа с разходите от месеца, ви е достатъчен, за да идентифицирате областите, в които прекалявате с харченето и ви помага да видите къде има възможност да намалите разхода и да спестите. Ако това ви звучи прекалено трудно за планиране, може да използвате и друг метод.    

Разделете бюджета си на няколко части – харчене, спестяване, споделяне (благотворителност), а някой финансови съветници препоръчват да добавите и инвестиране.    

След това следва да определите процентното съотношение, чрез което ще разпределите сумите за всяка част. Например 80% от целия доход да бъде за харчене, за ежедневно използване, 5% - за спестяване, 5% - за споделяне, 10% за инвестиране. Предварителното определяне на съотношенията към различните части, ще се прилага за всички пари, които получавате, без значение дали е редовен доход, някакъв бонус или друг вид приход. 

монети в купички

Стъпка 4. Правете редовен мониторинг на вашия прогрес   

Преглеждайте вашия бюджет всеки месец, за да следите колко добре работи. Добре би било да гледате на вашия бюджет, като на бизнес план, ревизирайте всички разходи всеки месец, за да видите дали нещо може да бъде променено допълнително. 

Актуализацията на бюджета, неговото настройване, е нормална част от процеса. Останете мотивирани и празнувайте малките успехи, като факта че сте способни да спестите нещо, до това за начало да са само 10 лева, то те са повече от това което сте имали преди бюджета. Запомнете, че смисълът на бюджета е в в това да се научите да ограничавате разходването на парите си.

Следващи стъпки: Инвестирайте!   

Ако вашия бюджет работи вече успешно и сте успели да заделите нещо настрана, то помислете как да инвестирате събраните средства. Това ще ви позволи да увеличавате прихода си, а от там и спестяванията си.

5 ръце с жълтурчета