0700 10 410

Семейният бюджет в 4-ри лесни стъпки – I-ва част

19.09.2016г.

Семейният бюджет в 4-ри лесни стъпки – I-ва част

Бюджетът е като диета – няма как да избягаш от чувството за лишение и ограничение, но въпреки това я спазваш, защото знаеш, че е добре за теб.    

И в двата случая е трудно да се намери правилната формула, която е едновременно стриктна и строга и в същото време те кара да продължиш напред. Освен това, и при бюджета, и при диетата, резултатите са индивидуални - ако един вид ограничения действат положително при едни хора, то при други може да нямат същия желан ефект.    

Важно е всеки да открие онези правила, които му помагат да се чувства удовлетворен от собствения си резултат.

Да съставите финансов план, към който да се придържа цялото семейство, не е лесна задача, ако не знаете от къде да започнете и какво да правите.    

Ето, как да съставите семеен бюджет в няколко лесни стъпки:

Стъпка 1. Разберете за какво и по колко точно харчите.

жена с пазарски торби

Няма как да се създаде семеен бюджет, ако не знаете къде отиват парите ви.    

По принцип повечето хора знаят точно на каква стойност са големите/основните разходи (постоянни такива), които имат - наеми, ипотеки, кредити, разходи за комунални услуги.    

Стане ли обаче въпрос за променливи разходи – за храна, за дрехи и др., то тяхната представа за стойността на разходите се разминава с реалните размери на сумите, като за съжаление действителните са по-високи и много често двойни, отколкото всеки си мисли.

За да бъдем сигурни в стойностите, трябва да се следи всяка покупка, всяка стотинка, която е похарчена, в продължение поне на 30 дни.   

Важно е да не се пропускат дори най-дребните покупки, като дъвки или талон за паркиране, независимо от начина им на плащане – в брой или с карта. За да се отчете всичко, ще бъде добре всеки разход да се записва в джобно тефтерче или на някое приложение за телефон. 

тефтер

След като се събере информацията за разходите за целия месец, следва те да се разделят по категории - за храна, за забавление, за грижа за децата, за транспорт, за домакинството, и да се сумират разходите по категория.    

След това се сумират всички разходи и така се получава месечната сума за разход на домакинството. Ако харчите повече, отколкото изкарвате, то ще имате голяма полза от съставянето на бюджет.

Стъпка 2. Определете целите си.

Повечето хора се нуждаят от силна мотивация, за да спазват бюджета. За това е важно да определите цели за парите си. Помислете какво би ви накарало да се чувствате добре във финансово отношение – например да изплатите кредита си или да спестите определена сума за образованието на детето.    

Определете и втора по степен на значение цел, например да отделите конкретна сума за желано пътуване до далечна дестинация или за отдавна планирания ремонт. Мисълта за постигането на целта от реализирането на личния проект е достатъчно силна мотивация, за да спазвате ограниченията на бюджета.

хора на плажа

Поставените цели може да запишете и да ги поставите на видно място, например на хладилника, за да си ги припомняте ежедневно.    

Важно е да включите цялото семейство в процеса на вземане на решения за бюджета още в самото начало. Когато всички участват в определянето на целите, има по-голяма вероятност стъпките към постигането им да се спазват и всички да бъдат мотивирани при тяхното реализиране. Децата над 7 години също могат да дадат своя принос, като предложат свои собствени идеи за какво да спестите.

Това са първите две стъпки, основополагащи планирането на вашия бюджет. След като ги изпълните, ще бъдете по-близо до възможността да спестите необходимото, за да реализирате плановете и мечтите си.

Виж продължението на статията: тук.