0700 10 410

11 съвета как да намалим сметките вкъщи

15.11.2017г.

11 съвета как да намалим сметките вкъщи

Фактура за ток + разход за вода + сметка за телевизия + Интернет + телефон + ... = значителен разход за твоето семейство.

А знаеш ли, че има как да намалиш сметките си? Понижаването на ежемесечните разходи ще ти помогне да спестиш средства, които да използваш за нещо по-приятно. Представяме ти 11 начина как да го направиш:

  • По-малък разход за ток

Студеният сезон е вече тук и неминуемо сметките за електроенергия се повишават, особено в домакинствата, които се отопляват с електроуреди. Намаляваме разхода за електричество със:   

1. Смяна на обикновените крушки с енергоспестяващи

Крушка, мека светлина

Вярно е, че модерните осветителни тела са в пъти по-скъпи от добрите стари крушки, но пък имат по-дълъг живот и най-важното - пестят пари. Първоначално може да се подменят крушките в онези помещения, които се ползват по-често, а след това и в останалите.   

2. Използване на уреди за отопление, които консумират по-малко ток

Хората, които се отопляват с вентилаторни печки и маслени радиатори, най-вероятно нито са доволни от топлината, която получават, нито от сметките си. Тези уреди са с ниска цена в магазините, но после излизат "скъпо" в месечната ни фактура. В този смисъл е важно да се инвестира в енергоспестяващи уреди от по-висок клас. Изборът на по-качествени отоплители ще понижат месечните сметки. Освен това те ще поддържат постоянна и по-приятна температура в стаите и няма да се налага да ги изключвате на всеки половин-един час. Както се казва: "не съм толкова богат, че да си купувам евтини неща".   

3. Изключване на всички неизползваеми лампи и уреди

Често забравяме да изгасим лампата, телевизора, когато излизаме от стаята. Рядко се случва да изключваме от контакта зарядното на телефона или това на лаптопа, а ги оставяме в готовност за следващия път, в който ще ни потрябват. Няма лошо, но така консумираме излишно ток. Да, дори и зарядното, което в момента не зарежда телефон, изразходва енергия и трупа стотинка по стотинка към сметката ни. Сега се сети и за лампичките на телевизора, рутера - всички онези микроскопични лампички, които пресветват в дома ти. И правилно се сети, че те също харчат от парите ни. Най-заклетите спестовници изключват кабелите от захранването на всеки уред, когато не се използва. Те препоръчват използването на разклонители с бутон за спиране, с който по-лесно да се прекъсва изразходването на ток.   

4. Закупуване на термостати

Термостат

Термостатите могат да решат проблемите със спирането на неизползваемите уреди в определени дни и часове. Ако отоплителният ви уред е на ток и няма термостат е добре да се закупи, за да намалите температурата на помещението, когато няма никой вкъщи и съответно тя да се покачи, когато сте там. Възможността за автоматична регулация на температурата ви позволява да подобрите ефективността на топлината и намалява риска да се забрави уреда включен, когато няма кого да топли.   

5. Намаляване на температурата на бойлера

Когато бойлерът загрява, то изразходва немалко ток. Има разлика в това дали той ще загрява до 120 ºC или до 70 ºC и тя се отразява във фактурата за ток. Така че не използвай пълната мощност на своя бойлер и го включи да загрява през нощта, за да намалиш разхода си.   

6. Пускане на пералнята през нощта на ниска температура

Пералня с отворена врата

Нощната електроенергия е по-евтина, което означава, че може да ти помогне да спестяваш. Ако имаш таймер на пералнята, то нагласи го така, че тя да работи в часовете между 00:00 и 06:00 и то със студена вода, за да няма допълнително нагряване.   

7. Изключване на фурната 10 минути по-рано

За 10 минути фурната няма да изстине и вечерята ще се сготви, но хубавото е, че няма да се използва електроенергия.   

8. Преместване на хладилника далеч от печката

Когато проектирате своята кухня, сложете хладилника далеч от печката. Ако вече сте го направили, то намерете начин да ги разместите. Топлината на вашата печка кара хладилника да използва повече ток, за да поддържа собствената градусите си. И още един съвет за хладилника: поставяйте вътре бутилки с вода и течности. Студените бутилки ще му помогнат по-бързо да възстанови температурата, когато го отворите и на мястото на студения въздух, влезе топъл.

  • Намаляване на разхода за вода

       

9. Поставяне на точното количество дрехи в пералнята

Важно е да не надвишаваш теглото на прането, което препоръчва производителя, защото тежестта принуждава уреда да използва повече вода и да гори повече ток.   

10. Спиране на водата

Дете мие чинии в мивката

Не забравяйте да завъртите кранчето, когато си четкате зъбите, когато се бръснете или изтърквате мръсната тава. Наистина не е необходимо водата да тече безцелно в канала, а водомера да отчита.

  • По-нисък разход за услуги

       

11. Сметки за телевизия, мобилен и/или домашен телефон, Интернет

Гледаш ли всички канали, за които плащаш? А всички минути, за които плащаш? Каква скорост на Интернет услугата ти е достатъчна за нуждата на семейството?

Преразгледай плановете на всичките си услуги. Прецени кое е наистина важно за теб и семейството и дали не може да понижиш месечното задължение, ако намалиш включените в пакета канали, минути или скорост на Интернет. Ако използваш всички тези услуги при различни доставчици, то проучи къде може да ги получиш накуп и да получиш отстъпка за това. Разгледай добре конкурентните фирми и техните условия и ако има начин да спестиш, възползвай се. Преразглеждай офертите всеки път преди да преподпишеш новия си договор, за да е сигурно, че няма по-изгоден вариант за доставчик.

След като започнеш да прилагаш тези съвети не забравяй да сравняваш разходите си с тези преди промяната и като минат няколко месеца ще може да прогнозираш приблизително колко пари ще сиспестил за една година напред. Сигурни сме, че резултатът ще ти хареса.