0700 10 410

5 начина да повишим имунитета си у дома

04.12.2020г.

5 начина да повишим имунитета си у дома

В условия на пандемия всеки от нас се стреми да бъде възможно най-изолиран и да запази здравето си. Всички знаем колко са скъпи лекарствата и таблетките, подпомагащи имунната ни система. Ние сме ти приготвили 5 съвета, с които да повишиш имунитета си, докато си у дома.   

1.Консумирай сезонна храна – за всяка храна си има сезон. Това съвсем не е случайно. Консумирай храни, според сезона. Например през лятото салата с домати е едно чудесно решение за вечеря, но през зимата, те не са особено подходящи, тъй като тогава не е сезонът им. Докато сме на темата за храна, бихме ти препоръчали да отделяш внимание и на Коледните и Великденски пости. Не е задължително да ги спазваш строго, но намаляването на месото и млечните продукти за определено време е чудесен начин да се пречистим от токсините.   

2.Вода, вода и пак вода – приема на течности е не само начин да повишим имунитета си, но и начин да бъдем красиви. Когато не приемаме достатъчно вода, тялото ни не е добре хидратирано, а това влияе както на здравето ни, така и на кожата ни. Ще ти споделим рецепта за един „зимен“ коктейл, който можеш да си приготвиш у дома без никакви усилия. За него ще са ти необходими само вода, лимонов сок и малко парче джинджифил. Слагаш всичко в блендера и имаш полезна и вкусна напитка за целия ден, която освен че ще държи имуннатата ти система силна, ще подобри и начина, по който изглеждаш, защото джинджифилът по естествен начин „топи“ излишните мазнини, а лимонът подобрява вида на кожата на лицето.      

3.Движението е здраве – „Здрав дух – здраво тяло“ са казали хората и са били прави. Важно е да се движим. Знаем, че ситуацията в момента е доста деликатна и спортните зали са затворени, но това не означава, че трябва да спрем да се движим. Споделяме ти няколко простички неща, които са съвсем изпълними в домашни условия и можеш да ги правиш всеки ден:

  • използвай стълбите вместо асансьора;
  • разходи се сам навън за 30 мин. всеки ден;
  • прави 20-минутни упражнения у дома всеки ден;

Движението във всичките му форми води до подобряване на кръвообръщението, отвеждане на токсините извън тялото, а студеният и свеж въздух, ще те направи по-продуктивен в работата ти и ще смъкне напрежението.   

4.Сънят – сънят ни помага да се възстановим. Учени са направили експеримент със студенти от Чикагския университет, който показва, че при сън от 4 часа за една седмица, антителата, които се борят с вирусите, са намалели наполовина. Това е така, защото ако се преуморяваш и не даваш на организма си достатъчно почивка, той започва да използва повече жизнена енергия, а от това страда имунитетът. Нашият съвет за по-добър и качествен сън е поне час преди това да няма никакви включени устройства около теб – само нощна лампа. Знаеше ли, че когато в помещението светлината е приглушена, по-лесно се отделя мелатонин – хормонът на съня. Отделно от благотворните свойства на съня за имунитета ти, той влияе добре и на външния ни вид – тенът на кожата се избистря, изглеждаме по-отпочинали и свежи.   

5.Смей се повече – знаеше ли, че според някои проучвания 1 минута смях се равнява на 45 минути пълноценно релаксиране? Ние също сме изненадани. Смехът има много положителни качества, които влияят върху имунната ни система. Едно от тези качества е, че спира освобождаването на стресови хормони, като отделя други като допамин например, който както много от нас знаят, е хормона на щастието. Смехът има също противовъзпалителни свойства, подобрява кръвообръщението в тялото, а ендорфините, които се отделят, подобряват общото състояние на организма и балансират кръвното налягане.

От всички изброени начини да повишиш имунитета си у дома, нямаше нито една идея свързана с допълнителен разход. Ние сме на мнение, че силен имунитет означава психически силен човек, който приема трудностите и се бори с тях до край. Бъди уверен в себе си и се смей повече!

Подобни публикации

16.04.2021г.

Успешно управление на финансови средства

Всеки е чувал за управление на финансови средства и навярно е чел по темата доста материали. Знаеш ли, обаче как да приложиш всички принципи успешно? Ето нашите съвети тук.

 

Виж още

15.06.2022г.

Предимствата на онлайн кредита

Онлайн кредитите имат редица предимства. В настоящата статия ти разкриваме някои от тях.

 

Виж още