0700 10 410

Успешно управление на финансови средства

16.04.2021г.

Успешно управление на финансови средства

Говорили сме много за финансовата грамотност и управлението на финансови средства. Много може да се каже по темата и тя никога не се изчерпва. Ние мислим, че темата е изключително важна, защото когато човек е финансово грамотен и има набор от умения, за да управлява правилно парите си, тогава се чувства и по-спокоен. Управлението на парите изобщо не приключва с тяхното изкарване. То е съвкупност от балансирано изплащане на заеми и кредити, покриване на битови сметки, спестяване. Има 3 основни принципа, с чиято помощ сме сигурни, че ще се справиш успешно с управлението на семейния бюджет.

1. Кога, за какво и защо харчиш

Малките удоволствия костват голяма част от бюджета ни и често харчим без да се усетим. За да сме по-точни ще дадем пример: Една кутия цигари струва около 5,50 лв. Ако пушим по една кутия на ден, то на седмица харчим 38,50 лв. Сметнато за 1 месец – 165 лв. от бюджета ни „отиват“ за това. Няма да ви обясняваме колко вреден е този навик, но ако успееш да разредиш честотата му – да купуваш по 1 кутия за 2 дена, сме сигурни, че финансовият ефект ще те изненада приятно. Можем да дадем и друг пример, който може би обхваща по-голяма аудитория – хората, които пият кафе всеки ден. Едно кафе на ден струва около 2,50 лв. – зависи от къде го купуваш. Минимум на месец за кафе харчим 75 лв. и това е при положение, че пием по 1 кафе. Много от нас обаче залагат на втора чаша следобяд, сметката в този случай излиза 150 лв. Можем значително да намалим тази сума, ако си купим кутия кафе и да го приготвяме у дома или в офиса. Една кутия кафе обикновено стига за около 50 чаши и цената му е значително по-ниска – обикновено между 7 лв. и 10 лв. Е, сам може да прецениш дали месечната ти консумация на кафе да струва 150 лв. или 10 лв.

2. Старай се да изплащаш задълженията си навреме

Това да изтеглиш бърз кредит не е неразумно или грешно, особено ако решението за заем, е подкрепено с конкретна цел. Знаеш обаче, че тези пари трябва да се върнат, а заедно с тях вървят и ежемесечните разходи ток, парно, вода, такси за училище или детска градина, наем. Съветваме те да изчистваш тези разходи в деня на получаване на заплата, за да си спокоен през останалото време, че всичко спешно е платено и да си направиш сметка за останалите пари. Ако обаче увеличиш разходите си, без да имаш допълнителен приход, то няма как да очакваш управлението на месечни бюджет да е успешно и трябва да приложиш първия принцип.

3. Спестяванията за важни

Спестяванията са важни както на лично, така и на семейно ниво. Опитай да заделяш сума, макар и малка от всяка заплата. Така след време ще разполагаш с по-солидна сума за спешни случай. Специалисти в областта съветват да натрупаш резерви за 12 до 18 месеца напред. Ако трябва да погледнем реалистично на нещата обаче, спестяванията зависят от размера на заплатата която получаваш. Прегледай разходите си и определи сам за себе си колко можеш да си позволиш да спестяваш. Важното в случая е да не се изкушаваш да харчиш тези пари. Приеми ги като фонд за моментите, в които няма да имаш доходи.

Прилагането на тези 3 принципа ще ти помогнат да систематизираш разходите си, като няма да се ограничаваш и в същото време ще можеш да спестяваш. Все пак винаги изникват ситуации, за които не си бил подготвен. В този случай посягането към спестените пари не е вариант – помисли за момента, в който няма да имаш възможности. Тогава Макс Кредит е до теб, за да посрещне всяка финансова трудност заедно с теб.

Прочети повече за:

Подобни публикации

13.11.2020г.

Какво е главница и лихва по кредит?

Знаеш ли какво е главница по кредит? А лихва? Днес ще ти представим най-важната информация, която трябва да знаеш за тези понятия, както и няколко съвета...

 

Виж още

03.02.2021г.

Как да управляваш парите си правилно?

Научи се как да управляваш прарилно парите си и така хем ще имаш спестени пари за спешни случаи, хем ще можеш да харчиш спокойно! Нашите съвети можеш да намериш тук!

 

Виж още