0700 10 410

Как да управляваш парите си правилно?

03.02.2021г.

Как да управляваш парите си правилно?

Всички сме чували за хора, които разполагат с повече средства, като в същото време изплащат кредити – ипотечни или потребителски. Не можем да си представим, че този човек изобщо има дългове, защото разполага със средства, което не предполага нуждата да тегли кредит. Това се дължи на финансовата интелигентност на тези хора или просто знаят как правилно да управляват парите си. Сега ще ти разкрием някои от начините, които и ти можеш да приложиш, за да бъдеш финансово спокоен.

Мисия „Рефинанс“

Поне веднъж на всеки му се е случвало да има нужда от повече пари, отколкото разполага. В такъв случай най-лесното решение е да изтеглиш бърз заем с месечна вноска и по този начин можеш да се сдобиеш с парите, които ти трябват и да погасяваш кредита си малко по малко. Това е чудесен план, но тези моменти може да се застъпят и тогава нуждата от бърз кредит става необходимост отново. Няма нищо лошо и страшно човек да има повече от един кредит на изплащане. Важно е да ги изплаща на време. Има обаче и по-лесен подход – рефинансиране на кредита. На практика това е нов кредит, с който изплащаш стария си кредит и имаш допълнителни средства. Така плащаш само една месечна вноска и имаш пари!

Спестявай

Вероятно ти е омръзнало да слушаш това, но е наистина важно. Не е от значение сумата, която отделяш. Всеки човек има различни възможности – дали ще са по 10лв., 100 лв или 500 лв. не е важно. Важното в случая е да направиш първата стъпка към това начинание. Ще видиш, че ако имаш навика да отделяш определена сума настрани, скоро ще имаш приличен финансов запас за спешни случаи. Важното е, когато стигнеш до там да не го харчиш лекомислено. Ако ти потрябва да си купиш нещо, а нямаш необходимата сума, може да изтеглиш бърз заем и да покриваш вноските с редовния си месечен приход, но винаги ще знаеш, че имаш пари настрани.

Емоционалното пазаруване – враг № 1 на спестяването

Новите придобивки носят радост на всички ни, но за съжаление моментна радост. В този момент по-добре да подтиснеш това желание, фокусирайки се върху крайната цел – да спестиш повече пари. По-голяма радост и полза ще ти донесе това, тези пари които искаш да похарчиш за нещо непотребно да ги заделиш към останалите спестявания. Нашият съвет е да си направиш две банкови сметки – една, от която да можеш да теглиш и втора, в която можеш само да внасяш. Така ще си сигурен, че няма да правиш емоционални покупки, които не са ти нужни. Важно е да можеш да направиш разлика между нужните и непотребните покупки – ако искаш да сложиш поредния пуловер в шкафа, това е емоционална покупка. Ако обаче ти трябват нови зимни ботуши, защото твоите вече са скъсани, това е необходима покупка.

Няколко съвета за успешно управление на парите:

  1. Направи си две банкови сметки - една за превод на редовен доход и една за спестяване. Така няма да се изкушаваш да харчиш от спестените пари без наложителна причина.
  2. Определи целта си – напиши на лист какво искаш да направиш със спестените пари – да си купиш скъпа техника, по-нова кола, ремонт на дома, екскурзия, допълнителна квалификация. Така ще ти е по-лесно да се фокусираш.
  3. Събирай касови бележки – така ще видиш за какво харчиш най-много и ще можеш да намалиш разходите си или пазаруваш това, което използваш най-много в по-големи количества;
  4. Списък – списъците са нещо изключително удобно. Когато ходиш на пазар направи списък и се придържай към него. Също може да направиш списък с хранителните продукти, с които разполагаш вече у дома и да се окаже, че може да си спретнеш нещо вкусно за хапване с наличните продукти.

Важно е как управляваме парите си, защото макар да не са най-важното нещо в живота, са необходимост, без която не можем. Моментите, в които нямаме достатъчно пари колкото ни трябват, не трябва да са повод за притеснение и определено не трябва да те поставят в позиция да харчиш „готови пари“. Винаги можеш да изтеглиш бърз заем, с който ще осигуриш необходимото в момента, а ще можеш да го изплащаш на удобни месечни вноски, които са съобразени с твоите възможности.

Прочети повече за:

Подобни публикации

23.12.2021г.

Как да се справим с високите сметки?

Сметките могат да ни изненадат по всяко време на годината. Разбери как може да намалиш стойността им без да се лишаваш от ток, парно и вода.

 

Виж още

17.06.2022г.

За какво се ползва кредит до заплата?

Чувал си, че почти всяка финансова институция предлага толкова известния кредит до заплата. Днес ти даваме няколко съвета за какво може да го използваш.

 

Виж още