0700 10 410

Как да се справим с високите сметки?

23.12.2021г.

Как да се справим с високите сметки?

Високата сметка може да ни изненада по всяко едно време, независимо от сезона. Наясно сме, че сметките не са единственият ти разход, а една такава „изненада“ може да доведе до сериозни финансови затруднения, особено ако не сме очаквали и не сме подготвени за подобен разход. Ако се постараем да спазваме някой съвети, можем да намалим размера на битовите си сметки значително. Даваме ти няколко препоръки как да намалиш сметките си за ток, вода и парно по-долу.

1. Как да намалим сметката си за ток?

Токът със сигурност е нещо, от което не можем да се откажем. Има обаче няколко начина, по които можем да го използваме по-ефективно и съответно да намалим сметката си за ток. Едно от тях е като изключваме от контакта уредите, които не използваме в момента. Много често се случва да оставим зарядното на телефона или лаптопа, включено в контакта, докато не се зарежда нито едното, нито другото. За по-голямо улеснение може да използваш разклонител с ключ за включване и изключване, като по този начин ще можеш лесно и бързо да изключиш всички уреди, които не използваш.

Друг съвет, който можем да ти дадем, е ако искаш да затоплиш храната за вечеря, използвай микровълнова, а не готварската печка. Със сигурност ще спестиш и време и ток. Също така, когато готвиш изключвай печката около 10 мин. преди да е готова храната. Тя ще се досготви с остатъчната топлина на фурната или котлона.

Последният съвет за намаляване на сметката за ток е да използваш енергоспестяващи електрически крушки. Цената им е малко по-висока от тази на обикновените крушки, но обикновено имат гаранция около 1-2 години. Освен това изгарят значително по-рядко и светят като обикновените крушки. Ако смениш всички крушки в дома си с подобни, то ще намалиш осезаемо сметката си за ток.

2. Как да намалим сметката си за вода?

Ако искаш да спестиш от сметката си за вода, първото и най-важно нещо е да провериш дали има течове в дома ти и дали крановете на мивките се затварят плътно. Ако имаш подобни проблеми, то трябва да ги решиш във възможно най-кратки срокове.

Знаем колко релаксиращо е след дълъг ден да си вземеш топла вана, но това може да доведе до покачване на сметката ти за вода няколко пъти. Средното количество вода, което ти е нужно за да напълниш ваната си, е около 300 литра. За сравнение един 10-минутен душ ще изразходи 3 пъти по-малко вода.

3. Как да намалиш сметката си за парно?

За да намалиш сметката си за парно най-важно е да смениш дограмата си с нова, качествена такава. Това ще намали не само сметките ти за парно, но и за ток през цялата година, ако използваш климатик. Ако вече е късно за смяна на дограмата, то е добре да смениш уплътненията на прозорците и вратите, за да не губиш топлина.

Направи проверка дали радиаторите ти се загряват изцяло. Ако радиаторът е топъл само частично, то това означава ще някъде има запушване и топлината не стига до края, а от там и ефективността на затопляне на радиатора спада. Ако имаш подобен проблем, то те съветваме да смениш радиаторите си.

Много хора използват климатици, вярвайки че това е най-икономичният начин за отопление. От една страна е много по-лесно и бързо да затоплиш помещението с климатик. От друга страна обаче постоянното му включване и изключване носи след себе си по-високи сметки, защото когато стаята е изстинала, климатикът използва повече енергия, докато достигне желаната температура.

Има начини да намалим битовите си сметки, но определено най-ефективният начин е да сменим уредите си – печка, хладилник, бойлер, климатик с нови, които да са с висок енергиен клас. По този начин сметките ти през цялата година ще са доста по-ниски.

За всяка финансова нужда, която имаш, независимо дали става дума за по-висока сметка или друг разход, който имаш, можеш да се довериш на бърз кредит от Макс Кредит. Не е нужно да излизаш в студа – вземи бърз онлайн кредит само за няколко часа.

Подобни публикации

26.06.2020г.

Защо трябва да плащаме вноските си навреме?

Знаеш ли защо е важно е да плащаш вноските си навреме и какво може да направиш, ако изпаднеш в ситуация на забавяне? Разбери повече в следващите редове...

 

Виж още

01.07.2021г.

Как да си поставяме правилно финансовите цели, за да ги постигнем

Финансовите цели за важна част от живота ни и сме сигурни, че всички си поставяме такива. Колко често ги постигаме? Днес ще ти разкажем как може да поставиш целите си така, че да са лесно постижими.

 

Виж още