0700 10 410

Какво е главница и лихва по кредит?

13.11.2020г.

Какво е главница и лихва по кредит?

Всеки човек, който тегли заем от фирма за бърз кредит или банка, получава погасителен план, който план определя каква сума трябва да се плаща, на коя дата и в каква продължителност. Плащанията погасяват главницата и лихвата по нея.

Какво е главница?

Най-просто казано главницата е сумата, която кредиторът отпуска. Ако си изтеглил бърз кредит за 1000 лв., то главницата, върху която ще платиш лихва, е 1000 лв.

Какво е лихва?

Когато изтеглиш кредит, кредиторът начислява лихва върху главницата. Тя е вид компенсация, за това че тези пари са ти отпуснати за определен период от време. Размерът на лихвата зависи от главницата, матуритета (срока на изплащане), както и от други фактори. Важно е да си сигурен, че лихвата ти е фиксирана за целия период на кредита, за да не се окаже така, че ще плащаш по-висока вноска всеки месец и в крайна сметка ще си погасил малка част от отпусната главница.

Как се изплащат лихвата и главницата при кредит на месечни вноски?

Факт е, че главницата се изплаща по-бавно. Това е така, защото през първите няколко месеца по-голяма част от месечните ни вноски погасяват лихвата по кредита. След тези първи няколко месеца, процентът главница-лихва е в полза на главницата. Това няма да се отрази на месечните ти вноски, но знаеш, че по-голяма част от сумата вече погасява главницата.

Погасителен план

При подписване на договора за кредит всеки клиент получава погасителен план. Това е схема, която ясно показва сумата и датата, на която трябва да внесеш вноската си. Всяка промяна, която настъпва за кредита ти, изисква да получиш нов погасителен план. Какво имаме предвид? Ако решиш да рефинансираш кредита си например, това си е откриване на нов кредит и закриване на стария. Следователно с подписване на новия договор, получаваш и нов погасителен план.

Какво се случва, ако не можеш да платиш кредита си?

Кредитът ти няма да се изпари, бъди сигурен. Ако изпаднеш в подобна ситуация, най-правилният ход е да се свържеш с кредитора, да му обясниш какви затруднения имаш и заедно да измислите вариант, който да удовлетворява и двете страни.

Ние знаем, че човек попада във всякакви ситуации и винаги съветваме нашите клиенти да вземат кредит тогава, когато знаят че могат да го изплатят.  Плащането на време на месечните вноски по кредита е изключително важно, за да запазиш добрата си кредитна история и за да не се налага да плащаш лихва за забава при неплащане на задължението си в срок.

Също така те призоваваме да четеш внимателно договора си за кредит, защото може да има скрити условия и такси, с които не си бил запознат и това може да ти изиграе лоша шега.

Ако има нещо в условията, което не ти е ясно или не си сигурен за него, винаги се свързвай с кредитора, за да не останеш  неприятно изненадан, когато трябва да платиш вноската по кредита си.