0700 10 410

Детето и джобните пари. По колко и кога?

01.11.2017г.

Детето и джобните пари. По колко и кога?

- Кога порасна толкова...?

Често чуваме тези думи от родители. Сякаш винаги идва един момент, в който времето спира за миг и осъзнаваш, че твоето мъниче е по-високо, по-бъбриво, по-умно, вече е по-голямо. Но неговото израстване означава не само по-голям номер обувки и дрехи, но и по-големи потребности - нужда от повече разговори, игри и не на последно място – от лични пари.

Трудно е да се изведе точна формула за това от кога трябва да започнем да даваме джобни, за какъв период и каква сума да бъдат. Отговорите на тези въпроси трябва да се дават индивидуално за всяко едно семейство. Ето, как да откриеш своите:     

1. Кога трябва да започнем да даваме джобни пари на детето?

Деца легнали на брега на езерото

а) когато стане в 8-ми клас

б) когато стане в 5-ти клас

в) когато стане във 2-ри клас

г) когато тръгне на училище (1-ви клас)

д) още в детската градина

Първите два варианта са може би продиктувани от мнението, че парите „покваряват” и за това трябва да предпазим децата си от „греха им” възможно най-дълго.    

Но реалността е друга: колкото по-късно един човек е започнал да борави със собствени средства, толкова по-трудно се учи да ги управлява добре. За това не бави финансовото ограмотяване на детето си, а стартирай колкото може по-рано. Дай време на детето си да сбърка с малките суми, които му даваш. Помогни му да разбере от къде идват грешките му и как да не ги повтаря. Бъди до него и леко го напътствай.      

2. За какъв период да му даваме парите?

Календар с ъс седмичен план и чаша кафе

Да даваш джобните всеки ден е подходяща тактика за първоначалния етап на процеса. Това е така, защото когато даваш пари на дневна база, детето няма как да се научи да планира и да разпределя бюджет. С определената сума получавана всеки ден, то няма да има силен стимул да обмисля за какво харчи, защото знае, че утре ще получи още парички. Дори и с тази периодичност на финансиране, малчуганът да има шанс да започне да спестява, но впоследствие, на нашия пораснал наследник, ще му се наложи да свиква, че възнагражденията обикновено се получават периодично – месечно.

Вторият вариант са седмичните джобни и е удачно те да бъдат следващата стъпка след дневните джобни. Парите, получавани за по-дълъг, ще възпитат в детето навици за управление на по-големи суми. В началото мъникът вероятно ще похарчи целия си бюджет, много преди края на седмицата, но не му се ядосвай и не се карай, както се казва: „човек се учи най-добре от собствените си грешки”. За това поговори с него, научи го защо е толкова важно да спестява - как това му дава възможност да си купи нещо, за което мечтае, но мама и тате не могат да си позволят.    

Важно! Не се изкушавай да му дадеш още пари, ако детето е похарчило предвиденото за седмицата.

Месечните джобни са съществени за по-големите тийнейджъри. Те им дават свободата, от която имат нужда, и им позволяват да се подготвят за живота им на възрастни. Позволете им сами да купуват дрехите си, да плащат телефона и уроците си. Естествено, това означава да се предвидят всички тези разходи в месечната им сума. Проследявайте дали се плащат задължителните разходи, но не прекалявайте, защото смисъла на тези средства, е да бъдат лични.   

И тук, както при седмичното финансиране, е от значение да не се дават повече пари от предварително уговореното. Разбира се, може да има ситуация, в която да се наложи да дадете допълнителни средства, но изяснете причините за нея с тийнейджъра.      

3. Каква да бъде сумата на джобните?

Дете подарява на майка си букет от есенни листа

За да си отговориш на този въпрос, е добре да помислиш за следните неща:

  • Храната в училище – безплатна ли е тя или детето се храни в училищния стол срещу купони, носи ли си храна от вкъщи или трябва само да си я купува от лавката? Какви храни му позволяваш да си похапва и на каква стойност може да си ги купи от училищния район? Не забравяй да включиш, освен храната, и разхода за вода.
  • Бюджетът на семейството – колко пари може да се отделят от семейните средства, така че джобните да не се превърнат в затруднение за родителите.
  • Специфичните нужди на детето, определени от неговата възраст – говори с детето си, сметнете заедно за какво се нуждае от средства. Кое колко струва, кое е по-важно за него и защо, кое е по-важно за теб и половинката ти и защо. Не крий нищо от детето си, когато става дума за пари – то трябва да е наясно с финансовата ситуация на семейството и какво може да си позволява. Говори с него за спестяването и за всички онези финансови въпроси, които го касаят спрямо възрастта му.

В Интернет пространството могат да се срещнат множество предложения колко точно да бъдат джобните, но по-важния въпрос е не каква ще бъде сумата, а как ще вземете това решение - направете го заедно, цялото семейство и говорете за причините за това решение. Правете семейно обсъждане бюджета всяка година и съобразявайте парите с потребностите, които ще има детето през нея.