0700 10 410

Джон Рокфелер или историята на едно богатство

15.09.2016г.

Джон Рокфелер или историята на едно богатство

„Изучавай биографиите и мислите на най-богатите хора на света” – Джон Рокфелер

Джон Рокфелер нямал богато семейство, но въпреки това, успял да се превърне в един от най-заможните и влиятелни хора за всички времена. Една от неговите тайни е, че винаги е вярвал и непрестанно е търсел своя успех.

Джон е роден на 08 юли 1839 г. в Ричфорд, Ню Йорк, САЩ и е второто от шестте деца на Уилям и Илайза Рокфелер. Майка му била силно вярваща и отдадена на семейството си домакиня, член на Баптистката църква, която се стараела да научи децата си как да спестяват.

Бащата му от своя страна бил любител на свободния и лек живот. Той пътувал из страната, занимавал се с търговия, като пропилявал парите си за алкохол, жени и хазарт. Наричан „Дяволът Бил”, Уилям бил известен с тъмните си сделки и прозвището си на „доктор по медицина”. Той продавал лекарство за най-различни болести, включително и рак, като неговите целебни свойства, така и не били доказани.

За разлика от баща си, младият Рокфелер не се страхувал от трудоемка работа. Още като тийнейджър той започнал да припечелва от отглеждане на пуйки, продаване на сладки и изпълняване на услуги на съседите си. Джон използвал събраните средства за отпускане на малки заеми.

снимка на Джон Рокфелер

През 1853 г. семейството се преместило в Кливлънд, Охайо. В гимназията Рокфелер показвал много добри умения по математика и участвал в отбора по дебати. В неговото училище публичното говорене било на почит и макар той да не бил от най-добрите, това умение му помагало вбъдеще. Джон записал 10-седмичен курс по счетоводство в местен колеж по търговия.

На 16-годишна възраст Рокфелер започнал да търси работа, но да се намери такава в Кливлънд по онова време било доста трудно, защото градът бил малък и не особено развит. Усилията му били възнаградени на 26 септември 1855 г., когато станал помощник-счетоводител в малка фирма, която изкупувала, продавала и доставяла зърно, въглища и други стоки.    

Ентусиазмът на Джон за работа бил толкова голям, че превърнал датата на първия си работен ден в паметна и започнал да я чества всяка година.

За първите три месеца от своята кариера, Рокфелер получил общо 50 долара и, въпреки символичната сума, той отделял за благотворителност – това се превърнало в негова лична кауза, като през годините дарил повече от 500 милиона долара за благородни каузи.

Джон бил много упорит, перфекционист в работата си и полагал усилия да изучи бързо тънкостите на бизнеса. Получавайки все по-отговорни задачи от своите работодатели, през 1859 г. той вече натрупал достатъчно опит, за да стартира свой собствен бизнес.

Рокфелер събрал 1 000 долара и получил още толкова като заем от баща си, с 10% лихва за година, за да стартира съдружието си с англичанин на име М. Кларк. Двамата създали фирма за търговия и доставки на разнообразни стоки. Вроденият бизнес нюх, прецизност и агресивен подход на Джон, му помогнали да постигне голям успех и разрастване на фирмата си.

През 60-те години той осъзнал, че бизнесът със стоки го ограничава, като виждал голямата си възможност в петрола. Заедно с няколко съдружника построили собствена нефтена рафинерия, като през 1865 г. изкупил дяловете на партньорите си и се превърнал в едноличен собственик.

Рокфелер предприел няколко сливания с други рафинерни компании и през 1870 г. положил основите на “Standard Oil”. Джон е едва на 30 години, когато създал компанията и не след дълго я превърнал в най-голямата петролна компания в света, която притежавала контрола на над 90% от рафинериите в САЩ.

Джон Рокфелер е един от основателите на американския Федерален резерв – централната банкова система, която осъществява паричната политика.    

Неговото богатсвтво е оценено на стойност 336 млрд. долара. То е изчислено от икономиста Питър Бърнстайн, като стойноста е коригирана спрямо инфлацията.

американския Федерален резерв