0700 10 410

Финансова грамотност

08.09.2019г.

Финансова грамотност

Всички ние имаме мечти и цели. Едни могат да бъдат малки – като почивка през отпуската, други да са големи и значими – успешен бизнес, добро образование. Общото между всички тях е, че имат финансово измерение. 

В света, в които живеем, децата трупат знания по математика, физика, химия и история, но никои все още не ги подготвя за предстоящия живот. Един от най-важните уроци, които трябва да научат, е как да боравят отговорно и правилно с парите. Тази чест се пада на родителите.

В Деня на грамотността ще обърнем внимание на финансовата грамотност и по-специално на финансовата грамотност при децата. Предлагаме ти 2 урока, които лесно да „преподадеш” на децата си. 

Урок 1: Кеш вместо карта

Първото и най-важно нещо, което детето трябва да знае, е, че парите са ограничен ресурс. Това най-добре се вижда, когато използвате пари в брой, когато сте с него. Много по-разбираемо е, когато парите се виждат, отколкото ако се представят по абстрактен начин – в карта. По този начин детето би разбрало по-добре механизма и ползата на спестяването. То вижда реално колко пари остават след пазаруването и ако те се спестят, може да послужат за желана покупка в бъдеще. Това най-добре се показва, като оставиш касичка в къщи, в която всеки ден да събираш рестото останало след покупки. Така се проследява натрупването. След като спестите определена сума, може да купите подарък на детето си, за да усети ползата. В бъдеще може да има своя собствена касичка, в която да спестява.

Урок 2: Игра

Мотивирай детето си да играе игри, в които се управляват ресурси. Всеки финансово грамотен човек знае, че ресурсите са ограничени, т.е. не може всички да имаме всичко. Ако искаш утре да имаш повече, трябва днес да управляваш парите си разумно. Тук не говорим за хазартни игри, а тези, които са за малки деца – например имат определени ресурси да построят къща или събират ресурси за управление на градове. Има десетки настолни игри, с които да се забавлява и да учи едновременно. 

Живеем в динамичен свят, в който всяка житейска ситуация изисква от нас бърза реакция и адекватно финансово решение. Имайки умението да управляваме разумно финансовите си средства, си осигуряваме все по-добро качество на живот.

Подобни публикации

16.10.2020г.

3 най-често срещани грешки при рефинансиране на кредити

Какви грешки можем да допуснем при рефинансиране на кредитите си? Подготвили сме ти три от най-често срещаните грешки, за да можеш да се предпазиш и да вземеш правилно решение, когато искаш да рефинансираш кредитите си.

 

Виж още