0700 10 410

Финансово образование за деца от 0 до 5 години

06.10.2016г.

Финансово образование за деца от 0 до 5 години

Имате ли ясен спомен за първия път, когато получихте представа какво са парите? А дали ще се сетите какви финансови съвети са ви давали вашите родители през детските години? Помогнаха ли ви тези уроци да изградите своята финансова грамотност и да управлявате парите си добре?

Независимо дали ще отговорите на тези въпроси с „да” или с „не”, отговорът на един друг въпрос е много по-важен: Как ще помогнете на вашето дете да изгради успешни за него финансови навици?

За да бъдете максимално полезни на деца, трябва да разпределите информацията, която им давате за парите, съобразно техните години. Различни са мненията за подходящата възраст, за стартиране на финансовото образование на децата (Виж статията: Финансово образование за деца – кога да започнем), но нека видим какви могат да бъдат първите стъпки в това ограмотяване:

От 0 до 3 години

бебе в бебешко креватче

Може би мислите, че няма начин на тази възраст децата да разберат нещо за парите, но много специалисти твърдят обратното. Според тях е добре да започнете да запознавате малчуганите със света на парите, колкото се може по-рано:

  • Разкажете им за работата си- обяснете, че баща им го няма през деня, защото работи, за да спечели пари, с които пазарувате после в магазина.
  • Въвлечете ги в пазаруването– изяснете им, че пазаруването представлява вземане на необходимите ви неща от магазина, а в замяна на продуктите, плащате с пари на леличката на касата. Дайте им примери кои неща са безплатни – игрите на детската площадка или разходката в парка.
  • Запознайте ги с парите- може да им вземете касичка, в която да им дадете свободата сами да си пускат стотинките и да я използват като „мелодична” играчка.

С времето, децата все повече осъзнават смисълът на парите, като средство, чрез което получават нещата, които желаят – напитки, лакомства, играчки, возене на количките в парка. Вие трябва да им помогнете да разберат, че те са ограничен ресурс и за това трябва да си избираме за какво да ги харчим.

От 3 до 5 години

дете, седнало на земята

В тази възраст децата се съсредоточават много повече и съответно разбират повече, но е важно, освен обясненията, да използвате и игрите, като инструмент за забавление и обучение.

  • Научете детето си да разпознава различните монети и техните стойности – игрите с пари могат много да ви улеснят в тази дейност.
  • Обяснете му, че парите се изкарват с труд – разкажете му по-подробно за вашата професия и го запознайте с различните професии на ваши близки, съседи или за онези, покрай които минавате по време на вашата разходка. Също така, поговорете за хората, които ръководят свой собствен бизнес, като собственика на кварталния магазин или кафенето.
  • Научете детето си, че харченето на пари е свързано с избор – разкажете му как вашето семейство прави избор какво да купите и какво не; кое е по-важно да купите – пресни плодове или сладки, безалкохолно или мляко. Включете детето в пазаруването, като му дадете да направи избор между два продукта, които да купите, или му дайте няколко лева, за да избере кой плод да купи. Не забравяйте да му кажете, че ходенето до магазина не означава непременно покупка за него.
детско колело
  • Научете го да спестява – обяснете му, че понякога е нужно търпение, постоянство и пестеливост, за да получим някой неща, които искаме. Ако детето ви иска по-скъпа играчка, не му казвайте, че не може да си я позволите, а му дайте надписана с обекта на желанието му касичка и неговата стойност. Обяснете му, че ще получи желаната играчка, ако успее да събере парите, и му надпишете касичката.
  • Стимулирайте детето си – възнаграждавайте го за спестените средства, като може да му давате допълнителни пари под формата на лихва.

В крайна сметка, в периода между 0 и 5 години децата трябва да се научат каква е разликата между желание и нужда или в техния случай разликата между желаната кукла и необходимата храна или между желаната кола и необходимата дреха. Възможно е да започнете и да пробуждате предприемаческото им мислене – как да получат допълнителен доход. Важно е тук да не правите грешката да давате пари за домакинска работата, защото това в бъдеще може да ви изиграе лоша шега.

Битува мнението, че децата в тази ранна възраст нямат нужда от това да разбират какво е материалният свят, но нашият съвет е да направите точно обратното. Колкото по-рано започнете финансовото ограмотяване, толкова по-лесно и неусетно децата ви ще придобият навици и разбиране за парите. А това със сигурност ще бъде полезно, както за вас, така и за тях самите.

бяло прасенце-касичка