0700 10 410

Как се празнува Нова Година по света?

20.12.2023г.

Как се празнува Нова Година по света?

Всяка страна е различна и има своите обичаи, традиции и особености по отношение на празнуването на различни поводи. Днес ще ти разкажем за няколко държави и какви са техните начини да изпратят старата и да посрещнат Нова година.

Нова Година в Китай

От край време Китай се слави с различни странни традиции по отношение на празниците. Честването на Нова Година също не прави изключение. Новогодишните тържества или още наричани „Пролетен фестивал“ са с продължителност цял месец. Всяка година този месец се пада по различно време в зависимост от позицията на Луната. За да се подготвят за посрещането й, китайците почистват домовете си, като вярват, че това ще им донесе благоденствие и ще ги избави от лош късмет. Храната, която подготвят също е интересна – приготвят дълга юфка, която е символ на дългия живот.

Нова Година в Италия

Има средновековна традиция, която повелява в навечерието на новата година италианците да изхвърлят стара вещ направо през прозореца – така се избавят от стария си късмет. Този обичай не се спазва в големите градове, а по-скоро е останал в провинциите.

В първия ден от годината жителите на Италия отиват за течаща вода. Ако по пътя си към дома срещнат прегърбен старец, вярват, че годината ще е добра. Ако обаче срещнат деца, то добрия късмет може и да се размине.

За разлика от много страни по света, подаръците не се носят от Дядо Коледа, от феята Бефана, която има летяща метла.

Нова Година в Еквадор и Перу

В големите градове на тези страни празнуването на Нова година е свързано с редица ритуали. Част от хората се опитват да разгадаят бъдещето, общувайки с шамани. Други се опитват да привлекат щастието като украсяват красива, млада жена с плодове. Също така се обличат в ярки цветове, вярвайки че жълтият цвят ще им донесе щастие, а червеният – любов. Злите сили и лошият късмет пък гонят като хвърлят чаша с вода през прозореца.

Нова година в Япония

Япония е страна с древни традиции, които се спазват и до днес. Хората посрещат новата година с нови дрехи, за да се предпазят от болести и да имат късмет. Коледното им дърво е наричано мочибана, а украсата на домовете им са борови клонки, бамбук и малки дървета праскови или сливи. Точно в полунощ японците трябва да чуят 108 камбани, за да бъдат късметлии през новата година. Храната им пък е символ на здравето. Най-често се консумират ориз, фиде и риба.

Нова година в Шотландия

Новата година в Шотландия се нарича Hogmany и се почита с фестивал на огъня. Според техните традиции, пламъците предпазват от зли сили. По тази причина хората, които участват в този фестивал, палят бъчви пълни с катран, за да изпратят старата година. Гостите, които прекрачват домовете на домакините си, трябва да носят със себе си въглен, който да оставят в дома, за да носи късмет.

Нова година в Австралия

В Австралия Коледа не се празнува през зимата, а през лятото. Шоуто на фойерверките, с които се отбелязва посрещането на новата година, е наистина впечатляващо. Дори енда от най-големите фойерверки на планетата е изстреляна именно от пристанището в Сидни. Традицията повелява в първия ден от новата година хората да идат на плаж, където карат сърф, плуват или организират пикници. Обикновено партитата по случай новата година, продължават 5 дни.

Опознаването на различни култури носи богатство и променя мирогледа ни. Ако имаш мечта да посетиш някоя от тези страни или имаш някоя друга на ум, ние можем да ти помогнем да я сбъднеш с бърз кредит на удобни за теб вноски.

Подобни публикации

23.12.2019г.

Коледа по света

Няма по-красив, уютен и семеен празник от Коледа, нали? Когато цялото семейство се събира заедно около трапезата, всичко материално губи смисъл. Този ден е наситен с приятни и положителни емоции навсякъде по света. Тук ще ти разкажем как празнуват този празник в различни точки на света.

 

Виж още

02.12.2022г.

3 бюджетни начина за празнуване на Нова Година

Все още ли се чудиш как да прекараш Нова Година, така че да не се отрази на бюджета ти? Виж нашите 3 идеи.

 

Виж още