0700 10 410

Коледа по света

23.12.2019г.

Коледа по света

Няма по-красив, уютен и семеен празник от Коледа, нали? Когато цялото семейство се събира заедно около трапезата, всичко материално губи смисъл. Този ден е наситен с приятни и положителни емоции навсякъде по света. Тук ще ти разкажем как празнуват този празник в различни точки на света.

Франция – тук Дядо Коледа се казва Per Noel и не носи червено палто, а целият е облечен в бяло и има широкопола шапка. За разлика от нас, голяма част от французите не украсяват елха, а правят сладкиш във формата на дръвче. По тази причина подаръците на децата се поставят в ботуш, а не под елхата. На трапезата им присъстват пуйка или патица, шунка, плодове и сладкиши.

Великобритания – великобританците имат изключително забавен обичай, наречен Mummering, в който всеки слага маска и се прави на някой друг. Тази игра е особено популярна в училищата. Техният Дядо Коледа – Санта Клаус – оставя подаръците под елхата в нощта на Бъдни Вечер. В Коледната сутрин децата минават през членовете на семейството и събират парички в специални касички. Тяхната трапеза включва пуйка, бекон, зеленчуци и пудинг.

Русия – тук празника Коледа не се празнува толкова, колкото отбелязването на Нова година. Техният коледен образ се нарича Дядо Мраз, а в допълнение има още една фигура – баба Бабушка, която също носи подаръци на добрите деца.

САЩ – американците считат, че Дядо Коледа се е родил в далечната 1860 г. Той пристига на шейна, водена от елени, а той самият е облечен в пищен черен костюм. Поради голямото разнообразие от националности, традициите са различни. В някои части на страната, коледната украса изобразява сцени от рождеството, на други места пък хората обикалят по къщите с Коледна звезда. Например в столицата Вашингтон е популярно президента на САЩ да включва светлините на коледната елха. Празничната им трапеза включва пуйка, пай, пудинг и сушени плодове.

Австралия – дядо Коледа на сърф? Може да звучи невероятно, но той така пристига – на сърф и по бански! Поради високите температури и липсата на сняг, по домовете се използва изкуствен такъв. Коледната елха пък е заменена от цветя, а семейството си разменя поздравителни картички. Тяхната трапеза включва пуйка, пълнено пиле, трюфели и прословутият сливов пудинг.

Подобни публикации

01.03.2020г.

Легенди и предания за Баба Марта

Първи март е един от най-българските празници, който е любим на малки и големи. С него символично поставяме началото на пролетта. Всеки от нас свързва първи март с мартениците и Баба Марта, разбира се! А знаеш ли, какви митове и легенди се носят за Баба Марта? Разбери сега...

 

Виж още

11.04.2020г.

Лазаровден е!

Лазаровден е - един прекрасен български празник, изпълнен с много традиции. Не знаеш какви са те? Прочети тук...

 

Виж още