0700 10 410

Легенди и предания за Баба Марта

01.03.2020г.

Легенди и предания за Баба Марта

Първи март е един от най-българските празници, който е любим на малки и големи. С него символично поставяме началото на пролетта. Всеки от нас свързва първи март с мартениците и Баба Марта, разбира се!

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Тя най-често се прави от бели и червени усукани конци, като всеки цвят носи своята символика и значение. Въпреки това в различните краища на България, могат да се видят най-различни цветове вплетени в мартениците.

Те се носят само за определен период от време, свързан със знаците на настъпващата пролет – цъфнало дърво, появата на първите прелетни птици. В миналото свалянето на мартениците е било свързано с различни вярвания. Например някои хора вярвали, че трябва да свалят мартеницата от китката си, когато видят щъркел и ако птицата не лети, това означавало че лятото ще е мързеливо. Девойките пък гадаели за бъдещия си съпруг, като поставят мартеницата под камък. След половин година те се връщали на същото място и ако по мартеницата имало мравки, това означавало, че техният спътник в живота ще бъде беден.

Легендите, свързани с Баба Марта също не са малко. Според народните вярвания, Баба Марта или е стара жена или е млада, хубава девойка. Както и да бъде описвана обаче, тя е олицетворение на пролетта и слънцето. Според една от легендите, тя е сестра на Малък и Голям Сечко (Януари и Февруари)и е винаги сърдита, защото двамата ѝ братя винаги правят пакости или ѝ изпиват виното. Друга история разказва за една козарка, която извела стадото си в планината рано сутринта, въпреки предупрежденията на съпруга си за лошо време. Тя вярвала, че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото е жена като нея. Думите и обаче, само ядосали старицата и черни облаци надвиснали над планината. Козарката така и не се завърнала в дома си. Според легендата, тя и стадото ѝ замръзнали и се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Независимо от легендите и произхода, свързани с любимия български празник, той си остава един от най-емблематичните празници на България. Именно за това, ние ви пожелаваме да сте здрави, румени и засмени през цялата година. За настроението си се погрижете сами, а за всичко друго екипът на Макс Кредит е винаги до вас!

Подобни публикации

11.04.2020г.

Лазаровден е!

Лазаровден е - един прекрасен български празник, изпълнен с много традиции. Не знаеш какви са те? Прочети тук...

 

Виж още

20.03.2021г.

Тодоровден – легенди и традиции

Тодоровден е един от най-старите български празници. Разбери какви са легендите и традициите за този ден.

 

Виж още