0700 10 410

Лазаровден е!

11.04.2020г.

Лазаровден е!

Днес православната църква отбелязва празника Лазаровден,чиято дата е плаваща – винаги е в събота преди Великден. Традицията повелява на този ден да се откъсват зелени върбови клонки, които да украсяват вратите на домовете на следващия ден – Цветница - празник още познат като Връбница.

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар.

В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалена, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър).

Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди.

В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите. Прослава и възпев на Лазаровден носят лазарките. Това са млади момичета на възраст от 6 до 12 години. Те се събират на групи от 6-7. Четири от тях са певици, две са “шеталици” (танцьорки) и една “кумица”. Тя води групата и прибира подаръците. Закичват се цветя, а една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца.

Цял месец преди лазаруването момичетата шият носии и учат песни. Рано сутрин девойките си разпределят селото (градчето) на махали, така че да не се лазарува в една къща по два пъти. Когато обикаляли домовете, момичетата играели ръченица и пеели песни за здраве, плодородие и женитба. Строго забранено било ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, защото на момите “ще им излязат циреи”. Девойката, която не е лазарувала, не е могла да се замомее и да се омъжи. Освен това лазаруването било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде грабната от змей горянин. В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар, Лазарина.

Българските обичай и традиции са най-уникалното наследство, което имаме, с което се гордеем и това, което трябва да се стремим да запазим. На прага на един от най-светите християнски празници, ние от Макс Кредит ти желаем здраве и помни, че когато имаш нужда от финансова подкрепа, ние сме винаги до теб.

Подобни публикации

01.03.2020г.

Легенди и предания за Баба Марта

Първи март е един от най-българските празници, който е любим на малки и големи. С него символично поставяме началото на пролетта. Всеки от нас свързва първи март с мартениците и Баба Марта, разбира се! А знаеш ли, какви митове и легенди се носят за Баба Марта? Разбери сега...

 

Виж още

20.03.2021г.

Тодоровден – легенди и традиции

Тодоровден е един от най-старите български празници. Разбери какви са легендите и традициите за този ден.

 

Виж още