0700 10 410

Тодоровден – легенди и традиции

20.03.2021г.

Тодоровден – легенди и традиции

Тодоровден е древен, български празник, който се отбелязва първата събота от Великденския пост и както Великден, така и този ден се празнува на различна дата всяка година. Има няколко легенди за този празник. Според една от тях денят е свързан с легендата за Свети Тодор, които на този ден облича девет кожуха, яхва коня си и отива да проси лято от Бог. Друго предание разказва за император Юлиан Отстъпник (332 – 363 г.), които искал се за подиграе с християните по време на Великденския пост. Затова наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолси животни всички постни ястия на пазара. Така християните, като ядат от тази храна ще се осквернят и ще бъдат обявени за езичници. Свети Теодор Тирно се явил на архиепископ Евдоксий и му известил намерението на императора. Предупредени, християните не взели никаква храна и от благодарност към светеца честват празника.

Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня. Преди изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете като ги украсяват с мъниста и пискюли. После идва ред на атрактивно конно състезания – кушия. Победителят се награждава – коня получава юзда, а собственикът му – риза.

Жените също отбелязват празника като месят обредни хлябове и са във формата на кон или копито и ги раздават за здраве. На трапезата вечер се слага отново хляб с мая, супа от гъби и леща.

Прочети повече за:

Подобни публикации

10.01.2020г.

С колко пари живеем?

Замислял ли си се с колко пари живееш? А как може да спестиш? Тук отговаряме на тези и още интересни въпроси.

 

Виж още

28.04.2022г.

1 май - Международен ден на труда

Денят на труда се отбелязва ежегодно на 1 май и е един от официалните празници в България. Разбери защо и от кога честваме този празник тук... 

 

Виж още