0700 10 410

С колко пари живеем?

10.01.2020г.

С колко пари живеем?

Парите заемат изключително голяма част от живота на всеки от нас. Независимо дали сме създали семейство или живеем сами, всички ние се нуждаем от пари, за да оцелеем. Замисляме ли се обаче колко пари са ни необходими, за да живеем? Да можем хем да плащаме сметките си навреме, хем да си позволяваме и по нещо за нас.

Каква е средната заплата в големите градове в България?

Съвсем логично е, че в по-големите градове на България средната заплата е по-висока, защото икономиката е по-развита, има повече работни места и следователно работещите хора са повече. Според данни от 2018г. средната заплата в по-големите градове е:

София – 1704 лв.

Варна – 1162 лв.

Пловдив – 1087 лв.

Бургас – 1009 лв.

Велико Търново – 974 лв.

Тези цифри естествено са средни за градовете и това не означава, че всички хора вземат една и съща заплата. Тя варира най-вече от сферата, в която работят хората, опита, който имат и времето, в което работят. 

Какви за средните ни разходи?

Независимо къде живеем, какво работим и какви приходи имаме, разходите на всички нас са сходни. За това можем да направим средна сметка какви разходи има едно домакинство в България. На първо място слагаме храната, която по данни от 2018г. заема 3701 лв. от средния годишен разход. За напитки и алкохол пък сме склонни да дадем 522 лв. Облеклото се нарежда с дял от 438 лв. годишно. Голяма част от разходите ни са за битови сметки, жилищни кредити и данъци за нашите жилища – около 1760 лв. Имайки предвид, че това са данни взети на годишна база не изглеждат много, нали? Така е, обаче колко често нямате търпение да дойде време за заплата, защото месечният приход не стига? Да и на нас ни се случва често!

Какво можем да направим по въпроса?

Можем да ти предложим няколко хитринки, с които бюджетът ти да стигне до края на месеца. Звучи невероятно, но... увери се сам:

  • Пазарувай в магазините, от които купуваш основните неща за дома си – ако напазаруваш всичко на един път, ще знаеш че няма да имаш едри покупки в рамките на месеца и определено би спестил дадена сума.
  • Плащай сметките си редовно – когато знаеш, че сметките ти са платени, си спокоен, че няма опасност да забравиш да ги платиш или да има някоя допълнителна такса за забавянето.
  • Разпредели оставащия бюджет – след като напазаруваш и платиш сметките си, виж колко пари ти остават и ги разпредели така, че да стигнат до края на месеца. Не забравяй все пак и да заделиш сума за спестяванията си.

Доста често излизат непредвидени разходи, които спешно трябва да покрием. За целта можеш да ползваш бърз кредит от Макс Кредит. С него си осигуряваш сигурност и спокойствие, а условията, които може да ти предложим, са повече от изгодни и няма да изпиташ затруднение при погасяването на кредита.

Подобни публикации

31.08.2021г.

Приключението „Първи учебен ден“

Първият учебен ден наближава! Началото на септември е идеалното време да подготвиш ученика за новата учебна година. За нас това време също е вълнуващо и сме ти подготвили списък с опорни точки за подготвката на бъдещия ученик

 

Виж още

23.12.2021г.

Как да се справим с високите сметки?

Сметките могат да ни изненадат по всяко време на годината. Разбери как може да намалиш стойността им без да се лишаваш от ток, парно и вода.

 

Виж още