0700 10 410

Приключението „Първи учебен ден“

31.08.2021г.

Приключението „Първи учебен ден“

Независимо дали на 15-ти септември ще изпратиш първокласник на първия му учебен ден или това е поредна учебна година за твоето дете, този ден е свързан с редица емоции и притеснения за детето. За теб, като родител, може би притесненията ще започнат по-рано със самата подготовка за учебната година. Предлагаме ти няколко съвета, които могат да ти бъдат от полза в случай, че не си напазарувал всичко необходимо или ако за първи път се „сблъскваш“ с приключението, наречено първи учебен ден.

1. Осигури работен кът на ученика – от изключително значение е ученикът да разполага със свое пространство – бюро, удобен стол и шкафчета. По този начин се учи да подрежда собствените си вещи по начин, който е най-удобен за него.

2. Пособия за ученика според възрастта – по-малките ученици се нуждаят от повече неща – блокче за рисуване, боички, четки, разноцветни моливи. Това са пособия, които можеш да закупиш по-рано. По-големите принадлежности като тетрадки, учебни помагала и учебници е добре да почакат до началото на годината, защото повечето учители имат изисквания по отношение на формата на тетрадките и издателствата на помагалата и учебниците. За да не даваш излишни пари, изчакай докато разбереш какво точно ти е необходимо.

3. Предлагай помощ според възрастта – когато детето е малко е съвсем нормално да търси твоята помощ. Ние сме сигурни, че с радост ще я дадеш. Идва моментът обаче, когато материалът става по-обемен и по-сложен, а това са важни години за детето. Имаме предвид годините на кандидатстване – 7-ми и 12-ти клас. Както може би знаеш, често училищната подготовка не е достатъчна. За това много ученици посещават частни уроци и различни курсове. Те за съжаление никак не са евтини, но за това пък можеш да си сигурен, че знанията, които ще получат, са сигурни и трайни.

4. Разнообразието е важно – монотонното ежедневие може да се отрази негативно на децата. Точно поради тази причина много родители избират едно или две извънкласни занимания за децата си – уроци по плуване, музика, спорт или чужд език. Важно е децата да имат разнообразни дни и да преживяват различни емоции. Още по-важно обаче е тези занимания да им харесват! Какво имаме предвид? Ако ти искаш да ходиш на уроци по плуване да кажем, това не означава, че и детето иска. Най-добре обсъди темата с него и разбери дали то иска нещо определено. Ако не може да реши, вече можеш да се намесиш. Нека опита няколко неща и да избере едно или две от тях.

5. Избор на занималня – това е един от най-важните въпроси – дали изобщо да записваме детето на занималня. Като цяло има 3 варианта: детето да се подготвя у дома, да посещава занималнята в училище или да избереш частна занималня. Ако не работиш от вкъщи и няма кой да прибере детето от училище и да му помага с уроците, първият вариант отпада. Сега е моментът да избереш занималня, която се предлага от училището или частна такава. Ако избереш училищната, то първо трябва да проучиш коя учителка ще се занимава с децата, има ли осигурена храна или ти трябва да я приготвяш всеки ден и основното – работното време. Много родители се оплакват, че тези занимални работят до 17 часа, а масово работното време на фирмите е до 18 часа. Също, според родителското мнение, качеството на обучение не е добро – децата не се подготвят добре за следващия ден и родителите трябва да учат отново с тях след като се приберат у дома. Предимството е, че ако не са безплатни, то таксата е символична.

От другата страна са частните занимални. Много от тях са разположени до училища, така че отново трябва да потърсиш такава, която е удобна за теб като локация и полезна на детето ти за подготовка. По правило в частните занимални работят педагози, които обръщат повече и персонално внимание на децата. Качеството на обучение е по-високо и не последно по важност работното време е до 19 часа.

Има редица фактори, които са от значение при подготовката за първия учебен ден. Разбираме, че сумата, която ще похарчиш, не е никак малка, но пък сме сигурни, че всичко това ще си струва. Ако нямаш необходимите пари да финансираш някоя точка от списъка с важните неща, то ние сме до теб и ще ти помогнем в този момент. Вземи бърз кредит от Макс Кредит и бъди сигурен, че си готов напълно за учебната година.