0700 10 410

Какъв кредит мога да си позволя и време за одобрение?

08.03.2024г.

Какъв кредит мога да си позволя и време за одобрение?

В нашия съвременен свят, когато финансовите възможности стават все по-разнообразни, е важно да знаем какъв кредит можем да си позволим. Отличните възможности за кредитиране, предлагани от различни финансови институции, независимо дали става дума за пари предоставени от компания за бързи кредити или от банка, предизвикват необходимостта от обмисляне и избор на най-подходящия за нашите нужди и възможности.

Преди да се ангажираме с кредит, трябва да направим преценка на нашата финансова ситуация. Днес ще разгледаме точно това – кой са критериите, по които да разбера какъв кредит мога да си позволя?   

1.Месечни вноски

Едно от първите неща, които трябва да изясним, е какви месечни вноски можем да си позволим. Това изисква прецизна оценка на нашите текущи разходи и приходи. Трябва да се уверим, че месечните вноски по кредита ще бъдат в рамките на нашата финансова възможност, без да ни изправят пред риск от пропускане на плащания или финансово претоварване. Определянето на точната сума е от особена важност и не бива да пренебрегваш тази стъпка.   

2.Добра кредитна история

Следващата стъпка е да разгледаме нашата кредитна история. Добра кредитна история може да улесни процеса на одобрение за кредит и да ни осигури по-добри условия за заемане на средства. Поради тази причина, е важно да следим нашият кредитен рейтинг и да се стремим да поддържаме.

Ако в миналото си имал закъснение на една или две вноски, не би било проблем, но е важно закъсненията по вноските ти да не се превръщат в практика. Кредитното ти досие се съхранява в срок от 5 години в Централния кредитен регистър на БНБ и всеки има достъп за справка.   

3.Избор на вид кредит

Има различни видове кредити, които можем да разгледаме в зависимост от нашите нужди и възможности.

  • Ипотечният кредит - той позволява на кредитополучателя да закупи недвижим имот, като го обезпечи със същия имот. За получаването на ипотечен кредит обаче се изисква оценка на имота и преценка на нашата финансова способност да се справим с месечните вноски. Време отнема и самото одобрение за кредит и превода на парите по твоята банкова сметка.
  • потребителският кредит - той е по-гъвкав и обикновено се използва за покриване на лични разходи като пътувания, ремонти, или покупка на техника. В случай на потребителски кредит, кредитната институция не изисква обезпечение с недвижим имот, но често се изисква по-висок кредитен рейтинг. Човек може да вземе потребителски кредит от банка или от компания за бързи кредити.    Банковият потребителски кредит е свързан с повече време, предоставяне на много документи и условия, на които трябва да отговаряш. Например доказване на дохода е много важно условия за да получиш положително становище. Изисква се стаж повече от 6 месеца и разбира се стабилен доход. При потребителските кредити от фирма за бързи кредити условията са по-гъвкави. Освен, че получаваш становище в рамките на няколко часа, кандидатстваш само с лична карта и кредитора може да ти предложи продукт, които би бил подходящ за теб и за твоите нужди. Бързите кредити предлагат по-богата палитра от кредити, за да могат да отговорят на очакванията на хората, които ги избират за партньор. Освен всичко друго, бързите кредити предоставят по-бързо одобрение и изплащане на средствата, което ги прави подходящи за спешни нужди.

4. До колко време те одобряват за кредит?

Когато кандидатстваш за какъвто и да е кредит, трябва да имаш предвид, че отговорът изисква време. Колкото повече документи представиш, толкова по-дълго време би отнело. Забавянето в отговора може да се дължи на грешки при въвеждането на данните ти при кандидатстването.

За това винаги съветваме, ако кандидатстваш онлайн, да проверяваш каква информация въвеждаш, защото дори само една цифра може да забави отговора. Когато се подава информация, която трябва да фигурира в договор, всички данни трябва да са верни, а всяка грешка води до нужда от корекция, която отнема време.

Обикновено, когато кандидатстваш за бърз кредит, отговора идва в рамките на няколко часа, ако всички данни са вписани вярно.

В заключение, преди да се ангажираш с кредитен ангажимент, трябва да направиш подробна преценка на финансовата ситуация, в която се намираш, възможностите, които имаш и разбира се да определиш какъв е размерът на сумата, която ще ти трябва. Избери кредит, който отговаря на нуждите ти и способността ти да го изплащаш.

Без значение дали имаш нужда от ипотечен кредит за покупка на недвижим имот или за потребителски кредит за лични нужди, битови сметки, наем и т.н., винаги е добра идея да се консултираш с професионалисти и да разгледате всички възможни варианти преди да вземеш окончателно решение.

Както винаги съветваме, попитай за крайната сума, която трябва да платиш и за допълнителните условия, които има компанията, която си избрал (ако има такива).

Макс Кредит е финансова институция за бързи кредити, където знаеш, че цената, която ще видиш в документите си за кредит е крайна и нямаме скрити условия. Нашите оператори са винаги на твое разположение, да отговорят на всичките ти въпроси и да ти дадат индивидуална консултация, когато имаш нужда от това.

В резултат знаеш, че предложението за кредит ще е спрямо твоите собствени възможности и нужди. При нужда от бърз кредит не се колебай да се свържеш с нас и да ни споделиш от какво имаш нужда.

Подобни публикации

01.06.2022г.

За какво ни трябват повече пари?

Забавена заплата, високи сметки или непредвиден разход са само част от причитните, поради които може да ни се наложи да имаме нужда от повече пари през месеца. Какви са останалите причини и какво може да се направи виж в следващата ни статия.

 

Виж още

07.04.2023г.

Как да избереш правилния кредитор?

Трябва ти кредит, но не знаеш на кого да се довериш? Разбери как да избереш надежден кредитор в нашата нова статия!

 

Виж още