0700 10 410

Коронавирусът в България – как да се предпазим?

20.03.2020г.

Коронавирусът в България – как да се предпазим?

Измина седмица от обявяването на карантината заради коронавируса у нас. Всеки ден има извънредни новини, в които се представя актуална информация за предприетите мерки за овладяване на ситуацията. Мерките към момента са строги, но това е цената, която трябва да се плати, за да може да излезем от създалото се положение възможно най-скоро. Интернет е „наводнен“ с информация за мерките, които трябва да вземем, за да може да се предпазим от коронавируса. Ние синтезирахме тазиинформация и решихмеда ти дадем точни съвети как да се предпазиш. Ето ги и тях:   

  1. Измивай ръцете си със сапун – сигурно вече си чувал тази фраза милиони пъти и ти е до болка позната. Това обаче е първото и най-важно нещо. Важно е да има обилна пяна, защото тя не само премахва вируса, но и разрушава обвивката му и на практика го унищожава. Ако нямаш достъп до течаща вода и сапун в даден момент, може да използваш дезинфектант, с повече от 60% алкохол.
  2. Спазвай дистанция – този съвет не е случаен. Коронавирусът се предава по въздушно-капков път – чрез кашляне или кихане. Вирусът живее върху човешката кожа в продължение на няколко часа, за това е важно да не докосвашочите, носа или устата си.
  3. Живей здравословно – това не се отнася само са настоящия момент. Хората, които водят здравословен начин на живот, са по-здрави и имунната им система е по-силна. Правилният сън, консумацията на храни, богати на протеини, витамини и минерали и физическата активност са ключови компоненти, за да бъдем здрави. В критичните месеци, а именно зимните и преходните такива, е добре да засилваме имунната си система с допълнителни и пълноценни витамини.
  4. Носи маска– сигурни сме, че и тази фраза е добре позната. Благодарение на маските, с които закриваме носа и устата си, имаме възможност да ограничим разпространението на коронавируса. Ключов момент тук е, че може човек да бъде заразен с коронавирус, да няма симптоми и да не се разболее – тоест да бъде просто преносител на заразата и да зарази друг, който обаче да се разболее. Това разбира се зависи от общото състояние и имунната система на човека.

Като говорим за защитни маски, трябва да знаем как да използваме маскта правилно:

Маските могат да имат различен дизайн. Те могат да бъдат предназначени за еднократна или многократна употреба. Каквато и маска да имаш, трябва да знаеш, че не може да носиш една и съща маска през цялото време. За да се предпазиш от вируси е изключително важно да носиш маската правилно. Ето и правилата:

    • Маската трябва да бъде внимателно фиксирана и да прилепва плътно към носа и да се затваря към брадичката.
    • Преди да свалиш маската си, измии старателно ръцете си със сапун или дезинфектант.
    • Ако маската ти е мокра или влажна, трябва да я замениш с нова – суха маска.
    • Маската за еднократна употереба трябва да бъде изхвърлена след първото носене и да не се използва отново.
    • Маската за многократна употреба трябва да се пере често и да се глади с ютия, за да може вирусите по нея да бъдат унищожени.

    Важно е всички ние да спазваме мерките, които са взети, защото те не са наложени без причина. Овладяването на разпространението на вируса зависи от отговорността и дисциплината на всички един от нас. Въпреки трудностите, предо които сме изправени всички, Макс Кредит е винаги до теб, за да осигури спокойствие на теб и близките ти хора!

    #ОстаниСиВкъщи

    Подобни публикации

    13.05.2020г.

    Последни новини за коронавируса

    Може да следите последните новини свързани с коронавируса и неговото разпространение тук...

     

    Виж още

    13.05.2020г.

    Всичко за коронавируса - новини, статистики и полезна информация

    В условията на извънредно положение се наложиха ред мерки и промени. Искаме да бъдеш запознат с тях и за това ще обновяваме и публикуваме всяка нова мярка.

     

    Виж още