0700 10 410

"Подводните камъни" на онлайн пазаруването и как да ги избегнем?

23.10.2020г.

В последните години онлайн пазаруването набира все по-голяма популярност у нас. Все повече хора избират да пазаруват през компютъра си или през телефона, докато седят удобно у дома, вместо да обикалят магазините. Има обаче някои "подводни камъни", за които трябва да се оглеждаш, а ние ще ти дадем няколко съвета как да ги избегнеш.

1. Не прави покупки в последния момент

Най–голямо увеличение на покупките по интернет се забелязва по време на коледните и новогодишните празници. Закупуването на подарък за тези поводи е неизбежно. Много хора правят грешката да оставят пазаруването за накрая и точно тогава може да има проблем. Поради натовареността от клиенти, много онлайн магазини удължават времето за доставка, изчерпват се много стоки, а някои търговци дори изкуствено завишават цените си. За да не изпаднеш в подобна неприятна ситуация те съветаме да се приготвиш със списък и да купиш желаните подаръци около месец по-рано, за да не се налага да избираш измежду останалите стоки.

2. Внимавай от къде пазаруваш

Независимо колко бързаш трябва да си много внимателен от къде точно пазаруваш. Преди да започнеш да избираш и да слагаш покупки във виртуалната си кошница, виж дали сайтът е защитен. Най-лесно може да се ориентираш, ако уеб адреса завършва с „s” – https. Това е сигурен знак за защита.

Преди да дадеш парите си за каквото и да е било, бъди сигурен, че можеш да върнеш стоката и че парите ще ти бъдат възстановени. Това може лесно да го уточниш, ако сайтът има валиден телефон за контакт, физически магазин или имейл адрес и да се свържеш с тях.

3. Дребният шрифт

Без значение дали купуваш стока, билет за почивка или кандидатстваш за бърз кредит онлайн, чети внимателно всяка дума от договора или общите условия на покупката. Често срещана практика е недоброжелателни търговци да слагат условия, които да не са в твой интерес. Ако имаш каквото и да е притеснение, не се колебай да се свържеш с центъра за обслужване на клиенти на компанията и да изясниш всички условия.

4. Начин на плащане

Въпреки че всички онлайн магазини предлагат много и различни начини на плащане, нашият съвет е да избираш плащане с банкова карта, само ако е абсолютно задължително и неизбежно. Много по-безопасно е да поръчаш стоката си с наложен платеж и предварителен оглед, така че да можеш първо да видиш за какво плащаш и чак след това да го платиш. Така няма да се налага да въвеждаш лични данни освен имена, телефон и адрес за доставка.

Без съмнение съвременният свят ще става все по-дигитален и онлайн пазаруването скоро ще измести физическите магазини. За това ние също сме създали изключително лесна и интуитивна форма за кандидатстване за бърз кредит, където само с няколко клика можеш да вземеш парите си изцяло онлайн и да покриеш всичките си финансови нужди.