0700 10 410

Предимства и недостатъци на бързите кредити

22.11.2017г.

Предимства и недостатъци на бързите кредити

Бързите кредити са финансова услуга, която най-често използваме за покриване на непредвидени и спешни разходи. Този вид потребителски заеми са моментно решение при неотложна нужда от допълнителни средства, но могат и успешно да се използват за покупка на стоки и услуги, като организиране на пътувания, ремонтни дейности и други.

Компаниите, предлагащи този вид финансови услуги, добиват все по-широка популярност сред потребителите, които са открили техните предимства. Другата част от хората, които все още не се доверяват на „бързото кредитиране”, не съумяват да се възползват максимално добре от тях, защото се взират прекалено в техните недостатъци. Истината е, че само когато познаваш изцяло даден процес с неговите плюсове и минуси, можеш да си извлечеш максимално много ползи за себе си и да се предпазиш от погрешни стъпки.

За да ти помогнем да вземеш своето информирано решение за теглене на бърз кредит, ти представяме основните недостатъци и предимства на продукта. Виж как да се предпазиш от минусите или да спечелиш от плюсовете му:

Надостатъци   

  • Дребният шрифт и скритите такси   

Често срещан проблем е, че някои компании за бързо финансиране умело прикриват определени условия и допълнителни такси в ситните текстове на офертите и договорите си. Разочарованието - скритите разходи по потребителските заеми, е една от основните причини за негативното отношение на хората, макар тази политика да не е присъща за всички компании. За това е важно да четем добре какво ни се предлага и при какви условия ще платим повече.

Протмосе с банкноти и стотинки, лупа
  • Оскъпяването

Лихвите при така наречените „спешни” заеми са по-високи от тези на банковите кредити, но за сметка на това, отпусканите суми са по-малки и се връщат за по-кратък срок. Освен лихвите, в калкулацията на цената за даден кредит трябва да се имат предвид още: таксите за разглеждане на документи, за усвояването, обезпечения, застраховки, неустойки и други. В случая оскъпяването е само една страна на монетата, защото един клиент може да няма проблем с цената, която плаща, стига да е сигурен, че това ще бъде крайната цена, която ще плати за своя кредит. Той трябва да е информиран предварително.   

  • Кратък срок за връщане

Основните типове бързи заеми са два: кредити до заплата и кредити на вноски. В първия случай усвоената сума следва да се върне в рамките на един месец, докато при вторите – погасяването става чрез вноски, в рамките на няколко месеца до около една година. От една страна малкият срок за връщане означава, че по-рано ще се приключи със задължението, но от друга - ако не се обмисли добре възможността за плащане спрямо бюджета на семейството, то може да се стигне до неблагоприятни последици. Нерядко се случва потребители, непреценили добре сумата, която могат да отделят за покриване на заема, да не могат да платят вноската си навреме. Неплащането в срок, означава наказателни лихви и такси, много висока цена за кредита накрая и влошаване на кредитната история.

  • Временно решение на финансови нужди

Изключително важно за всеки решил да получи бързо кредитиране е да осъзнава, че то е добро решение, когато с парите се задоволяват временни финансови нужди, т.е. не трябва да се ползват постоянно и ежемесечно за покриване на постоянните разходи на домакинството. Ако всеки месец не ти достигат средства за плащане на сметките за ток и вода, то бързият кредит може да ти помогне за няколко месеца, но ако усвояваш пари през няколко месеца, само за да покриеш тези разходи, то може да навлезеш в „дългова спирала” и в един момент задълженията ти към кредитни компании да нараснат неимоверно. Небанковото финансиране е подходящо при временен недостиг на средства – този месец имаш спешен ремонт на колата, а те чакат и други плащания, за това теглиш бърз кредит.   

Предимства   

  • Бързината
2 тичащи коня в прерията, черно бяла снимка

Безспорно скоростта на обслужване при компаниите за бързи кредити е водещо предимство при спешна нужда от средства – днес кандидатстваш, днес те одобряват, днес получаваш парите. И макар банките също да се стремят към скъсяване на времето за разглеждане на молбите, то все още не могат да достигнат бързината достъпна при небанковите институции.    

  • Минимални изисквания за отпускане

Краткосрочните заеми имат значително по-малко изисквания към кандидатите си. Ограничение съществува във възрастта - одобряваните лица трябва да имат навършени поне 18, а често и над 20 години и да бъдат до около 70 години. Възможно е да има изискване за наличие на доходи, като това невинаги е задължително условие. Често при тези продукти няма нужда от допълнителни гаранции по кредита, като ипотека или поръчители, а при някои компании има възможност за кредитиране и без доказване на доходи. Това позволява на много повече хора да се възползват от допълнителни средства, отколкото при банковите кредити.

  • Удобно кандидатстване

Възможностите при кандидатстване за бърз заем са изцяло съобразени с комфорта на потребителя. Кредитите могат да се заявят в офис, по телефон или изцяло онлайн. Посещенията в офисите на компаниите, предлагащи бързи кредити, са решение за всички, които предпочитат личния контакт. Кандидатстването по телефона е за онези, които не могат да отидат до офиса на компанията, но предпочитат да имат контакт с компанията или нямат достъп до Интернет. Онлайн заявките от своя страна са лесни за попълване, в удобно за клиента време, което е голямо преимущество за заетите хора.

  • Улеснена процедура

При бързото кредитиране заявяваш кредит само срещу лична карта – без излишни бележки от работодател и други подобни справки. Намаляването на бюрокрацията спомага за бързината на услугата и спестява време от чакане на опашки за поредната служебна бележка.

Когато поставим на кантар предимствата и недостатъците на бързите кредити, ние откриваме, че, с добро планиране, тези финансови услуги могат да бъдат много полезни и удобни за задоволяване на временната ни нужда от пари. За да се предпазим от лошите практики в бранша, трябва да изберем точната компания, която няма да ни подведе в условията си.

С Макс Кредит ти си спокоен, защото знаеш, че цената, която ти предлагаме е крайна и кредита ти няма да се оскъпи впоследствие. При нас ще откриеш разумно финансово решение, без да се притесняваш от неприятни изненади.

Ако имаш нужда от допълнителни средства сега, кандидатствай тук.

Подобни публикации

15.06.2022г.

Предимствата на онлайн кредита

Онлайн кредитите имат редица предимства. В настоящата статия ти разкриваме някои от тях.

 

Виж още

13.06.2023г.

Кредит до заплата – плюсове и минуси

Кредитът до заплата е удобно средство, когато трябва да покриеш разходите за няколко дни! Днес ти представяме плюсовете и минусите на този кредит и съвет от къде да заемеш нужната сума!

 

Виж още