0700 10 410

Седемте стъпки към финансова независимост на Дейв Рамзи

03.10.2016г.

Седемте стъпки към финансова независимост на Дейв Рамзи

Дейв Рамзи е роден на 3-ти септември 1960 г. и е американски бизнесмен, автор на книги, радио-водещ, мотивационен говорител и често канен гост в телевизионни предавания. Неговото тричасово радио шоу, в което се обсъждат финансови въпроси, е изключително популярно в САЩ и Канада, а 5 от книгите му са в класацията за бестселъри на Ню Йорк Таймс.

В своя сайт Дейв Рамзи посочва 7 „бебешки” стъпки към управлението на личните ни финанси, за постигане на финансова независимост и натрупване на богатство. Той ги нарича бебешки, защото, макар възрастни хора да подхождат към тях, тези стъпки са трудни и несигурни в самото им начало.

7-те „бебешки” стъпки на Дейв Рамзи са:

Първа стъпка: Започнете да спестявате за спешни случаи.

Фондът за спешни случаи е за онези неочаквани разходи в живота, които не може да планирате. Независимо дали имате проблем със спирачките на колата, които са започнали да скърцат на всеки знак „Стоп”, или спешно се нуждаете от нова пералня, то може да сте подготвени за предстоящия разход. Това става с изграждането на фонда за спешни случаи, като на първо време той можа да бъде една средна сума, която да ви покрие подобен спешен разход (в своя съвет към американците, Рамзи препоръчва спестяването на 1000 долара). Важно е да създадете този фонд максимално бързо. Помогнете си с продажба на непотребни вещи, допълнителна работа или каквото е нужно, за да започнете спестяването. След като се съберете сумата е необходимо тя да се отдели в отделна сметка от тази, която ползвате за разплащане. Чрез тази нова сметка, винаги, когато излезе нещо непредвидено, като спешен ремонт или друго, то ще имате пари в резерв, от които ще вземете.

развалена кола

Втора стъпка: Платете всички свои задължения, освен тези за дома ви.

Направете списък със всички свои дългове и ги подредете по размер на задължението, като започнете първо от най-ниската стойност. Идеята е да започнете да изплащате дълговете във възходящ ред – от най-малкия към най-големия. След като изчистите по-лесните дългове, ще видите резултата и ще се мотивирате да изчистите по-бързо големите. След като изчистите един дълг, „свободните” ви пари ще станат повече, а и големите ви дългове ще се стопят по-бързо, от колкото си мислите.

Трета стъпка: Превърнете разходи за 3-6 месеца в спестявания.

В тази стъпка следва да изградите пълен фонд за спешни случаи. Това може да се случи с внимателно планиране и след направена равносметка колко пари са ви нужни, за да преживеете следващите 3-6 месеца. След това започнете да спестявате, за да защитите себе си и семейството си от големи и изненадващи разходи. Тези пари ще са ви от полза, ако трябва да ремонтирате течащия покрив или ако останете без работа. Притежанието на такъв фонд ще ви даде финансова стабилност и спокойствие, ако настъпи неочаквано и непредвидено обстоятелство.

Четвърта стъпка: Инвестирайте 15% от общите доходи в пенсионна сметка.

След като сте създали стабилен фонд за спешни случаи е време да помислите за независимостта си при пенсиониране – започнете да отделяте по 15 % от дохода си за тази цел. Опциите да получавате допълнителен доход в пенсионна възраст са различни – спестяване чрез депозитни сметки, пенсионни фондове и други. Изберете най-подходящия за вас, за да натрупате добро благосъстояние през годините.
Според финансови съветници, процентът на инвестирания доход може да бъде различен в зависимост от годините, които ви остават до оттеглянето от работния живот. Така че, ако ви остават 40 години до пенсиониране, може да започнете да спестявате по 10% от вашия доход и ежегодно да покачвате с по 1% вашата вноска, докато достигнете тези 15%. Ако, когато започнете тази стъпка, ви остават още 15 години труд, то е добре да започнете с 15% и ежегодно да добавяте по 1% докато достигнете 25%.

възрастни хора на пейка в парка

Пета стъпка: Спестете за образованието на децата си.

Висшето образование представлява сериозен разход за едно семейство, което не е предварително подготвено за това. Колкото по-рано започнете да отделяте пари за образованието на децата, толкова по-лесно ще се справите с увеличаването на разходите за семестриални такси, общежитие или квартира, когато вашите деца прекрачат прага на Университета.
Шеста стъпка: Изплатете ипотеката на дома си предсрочно.
След като сте изплатили всичко, освен ипотеката на жилището си, събрали сте средства за пенсиониране и за образованието на децата, следва да се съсредоточите върху изплащането на ипотеката. Опитайте се да заделите колкото може повече средства и да ги използвате за изплащане на ипотечния си кредит. Ако кредита ви не е с добри условия, то може да помислите и за рефинансиране и погасяване в по-кратък срок.

Седма стъпка: Натрупайте своето богатство и дарявайте.

Вече не са ви останали задължения за погасяване и вече може да изградите своето богатство и да завещаете наследство на децата си. Това, което Рамзи напомня е, че ,когато достигнете този етап, е важно да дарявате – да давате повече на другите.

детска ръка върху ръка на възрастен

Много хора и финансисти изтъкват сериозни доводи против сляпото следване на тази седем стъпки и може да не са приложими във всеки случай, и да не удовлетворяват нуждите на всеки, но предлагат карта на процес за постигане на финансова независимост, в която всеки може да открие полезност.

В областта на личните финанси най-трудно е да постигнете самоконтрол, независимо чий план за управление на пари следвате. Смисълът на постигането на добър самоконтрол е в това да бъдете последователни в действията си, да не се отказвате и непрекъснато да надграждате, както себе си, така и финансите си.