0700 10 410

6 грешки при управлението на парите ни

21.04.2023г.

6 грешки при управлението на парите ни

За това какво означава управление на пари и финансова грамотност сме горовили много и има много материали по темата, които можеш да откриеш в нашия блог. Днес ще ти посочим 6 от най-често срещаните грешки, които допускаме при управлението на парите си и разбира се сме включили и съвети как може да ги избегнеш.

1. Стандарт на живот

Често хората не могат да живеят с парите, които изкарват. Това може да се дължи на няколко неща. Ако парите не ти достигат в някои месеци, защото имаш по-високи сметки или здравни проблеми, които не търпят отлагане, то това не означава непременно лошо управление на пари. В този случай тегленето на бърз кредит или банков такъв е оправдано. Ако обаче тегленето на пари се дължи на прекомерно харчене на всичко, което изкараш, то тогава трябва да се замислиш как управляваш парите си.

2. Спиране на спестяване

Много хора правят една грешка и тя е, че когато доходът им се увеличи, с 10% да кажем, то и разходите им автоматично се увеличават. Няма лошо да си позволяваш повече неща, когато изкарваш повече пари, но все пак трябва да си наясно с какви пари разполагаш и да не забравяш, че по-високите доходи ти дават възможност да спестяваш повече.

3. Плащане на сметки по-късно от указния срок

Сметките за битови нужди са едно доста голямо перо от бюджета и често пъти се случва да са по-високи от очакваното – особено през отоплителния сезон. Основните причини, поради които може да се допусне забавяне на плащане на сметка, са недостатъчно пари в момента и забравяне след това да платим. Ако причината за по-късното плащане е недостиг на финансови средства, то може да се възползваш от бърз кредит или кредит до заплата, което да ти спести по нататъшни глоби за забава. Ако просто отлагайки забравяш да платиш, може да се възползваш от автоматичните настройки за плащане. Целта на плащането навреме е да не се натрупват наказателни такси, които да утежнят допълнително сметката ти.

4. Забавяне на вноски по кредити

Много хора имат кредит, дали потребителски, дали ипотечен. Разбира се, когато теглиш кредит, винаги се съобразявайс вноската, която можеш да си позволиш. Забавянето на плащане на вноска може да се отрази негативно и не само заради наказателната такса, а и заради влошаването на кредитната ти история. Не веднъж сме обсъждали ползите от това да имаш чисто кредитно минало. Ако изпаднеш в ситуация, в която да не можеш да платиш вноската си, те съветваме да се свържеш с кредитора и да се споразумеете за отсрочка.

5. Плащане на ненужни абонаменти

Помисли само колко абонаменти и такси плащаш без да се замисляш. Дори най-обикновеното теглене на пари от банкомат струва пари. На пръв поглед може сумата за всички абонаменти, като допълнителни телевизионни канали, приложения в телефона ти и теглене на пари да ти се струват минимални, но като ги събереш за цялата година, сумата става не малка. Направи си списък с всички такси и абонаменти, които плащаш и виж дали и как можеш да ги сведеш до минимум.

6. Липса на месечен бюджет

От месечния бюджет зависи доброто разпределение на парите ти. Един наистина ефективен бюджет ти помага да структурираш дохода си така, че да ти стигне за целия месец и дори да спестиш малка сума.

Управлението на пари на пръв поглед изглежда много лесно, но прилагането му изисква време и постоянство. Това, че имаш нужда от пари назаем понякога не означава, че не умееш да управляваш парите си правилно. Има случаи, в които е по-уместно да вземеш пари назаем, отколкото да посегнеш към спестяванията си. В тези моменти можеш да се обърнеш за финансова подкрепа към Макс Кредит.

Подобни публикации

16.04.2021г.

Успешно управление на финансови средства

Всеки е чувал за управление на финансови средства и навярно е чел по темата доста материали. Знаеш ли, обаче как да приложиш всички принципи успешно? Ето нашите съвети тук.

 

Виж още

29.06.2022г.

Как да взема кредит от небанкова финансова институция?

Какви са начините да вземеш кредит от небанкова финансова институция и за какво да внимаваш - разказваме днес.

 

Виж още