0700 10 410

Черен петък – загуба или печалба

14.11.2019г.

Черен петък – загуба или печалба

От години пазарната треска около последния петък на месец ноември, наречен „Черен петък”, е завладял и нашия пазар. Какви събития са породили този ден и защо се нарича така, предстои да научим.

Какво е „Черен петък”?

Черният петък води началото си от Съединените Американски Щати и се отнася за деня след Деня на благодарността. В исторически план този ден се свързва с катастрофа на фондовия пазар от 1869г., когато цената на златото пада и пазарът се срива.

Златото и „Черният петък”

Виновниците за този срив са Джей Гулд и Джим Фиск. Тяхната цел е била да купят възможно най-голямо количество злато, което да доведе до покачване на цената му, а след това да го продадат за удивителни суми. Тази конспирация е осуетена на 24 септември 1869г. Това привежда фондовия пазар до състояние на свободно падане. Всички фалират!

„Черният петък” днес

По време на „Черния петък” е обичайно търговците на дребно да предлагат специални промоции, които обикновено продължават до неделя. Те използват деня, за да могат да предложат на по-ниски цени складовите запаси и да предложат отстъпки на сезонни стоки. Защо това име? То идва от професионалния жаргон на търговците, които записвали печалбите с черно, а загубите с червено мастило. През 2000г. „Черният петък” бил официално обявен за най-големия ден за пазаруване.

Всяка година почти всички магазини правят страхотни намаления на всякакъв вид стоки. Някой от предложенията са наистина неустоими. Много хора използват точно този ден за да се сдобият с нов телефон, телевизор или друг уред за дома. Колкото и да са добри предложенията, понякога заделеният бюджет не достига. За тези моменти ние от Макс Кредит сме готови да те подкрепим, а за да може да се възползваш напълно от намаленията сме приготвили и подарък за теб! Ако усвоиш кредит до края на ноември, участваш в томболите и можеш да спечелиш ваучер на стойност 50 лв. и чисто нов лаптоп.

Подобни публикации

26.11.2019г.

Истории, които могат да се случат само на „Черен петък"

Нещата могат да излязат извън контрол що се отнася до пазаруване и отстъпки, особено когато това се случва един път в годината.  Ще ти представим някои от най-нелепите случки от света, случили се на този ден.

 

Виж още

04.11.2022г.

Съвети за „черен петък“

Наближава денят на големите отстъпки или иначе казано "Черен петък". Разбери как да се възползваш максимално от тези намаления.

 

Виж още