0700 10 410

Как да използваме заемите, за да подобрим финансите си?

29.03.2024г.

Как да използваме заемите, за да подобрим финансите си?

На всеки се е случвало да бъде в ситуация, когато парите до края на месеца не достигат. Независимо дали става въпрос за неочаквани разходи или просто искаш да си позволиш нещо по-специално, заемите могат да ти бъдат от полза. Как точно можеш да използваш тези заеми, за да подобриш финансовото си състояние, а да не влошиш още повече ситуацията? Днес ще разгледаме няколко основни точки, които да премислиш преди да заемеш пари.

Защо ти трябват пари на заем?

Първата стъпка колкото и да не ти се вярва е да си отговориш на въпроса защо са ти пари в този момент. Дали са за покриване на основни разходи като плащане на сметки или наем, за покупка на нужен домакински уред или финансиране на почивка. Важно е да разбереш защо са ти нужни пари.

Ако решиш, че е важно да вземеш пари на заем в момента, следващият въпрос е каква вноска можеш да си позволиш или иначе казано дали можеш да си позволиш да го върнеш. Всеки заем следва да бъде върнат и то в срок. Направи си сметка каква сума можеш да отделиш за вноска и след това да провериш откъде може да си набавиш тези пари.

Най-лесният начин да разбереш къде условията ще са ти най-изгодни е като се свържеш директно с оператор на кредитна компания. Всяка подобна компания разполага с оператори, които могат да ти дадат информация. Тази консултация е от особена важност, защото ако ти е нужна дадена сума и можеш да си позволиш по-ниска вноска, вероятно срокът на изплащане ще е по-дълъг, а колко точно ще е, може да ти каже само операторът на съответната компания. Това не трябва да те притеснява – по-добре по-ниска вноска, която можеш да си позволиш, за по-дълъг период, отколкото по-висока вноска, за кратък срок, която ще те постави на ръба на възможностите ти.

Заеми за покриване на основни разходи

Много от нас използват бързи кредити, за да покрият месечните си разходи. Това обаче може да се превърне в порочен кръг, ако разчиташ на това всеки месец. Заемът се взима, когато нямаш финансова възможност да покриеш някое задължение и обикновено отнема няколко месеца, докато го изплатиш. Ако се налага да прибягваш до заем всеки месец за даден разход, то трябва да направиш много подробна равносметка на всички финансови решения, които вземаш.

Кредитни карти

Кредитните карти могат да бъдат полезни инструменти за управление на финансите, но само ако се използват разумно. Неконтролираното им използване може да доведе до сериозни проблеми с дълговете. Ако имаш такава или имаш намерение да използваш, трябва да се запознаеш много добре с условията и да следиш редовно баланса си.

Финансова грамотност

Не веднъж сме говорили на тази тема. Финансовата грамотност е ключът към доброто и правилно управление на парите ти. Тя ни помага да правим по-правилно разпределение на разходите си, да разбираме кредитите, да си правим ясна сметка за техните разходи и как влияят на нашите финанси. Имайки богата финансова грамотност, човек може да накара кредитите да работят в негова полза.

Има хора, които го правят успешно и в този случайзаемите наистина работят в твоя полза и подобряват финансите ти. Ще попиташ как? Когато имаш голям разход и трябва да платиш много пари на куп е нормално сумата по сметката ти да намалее драстично. Тези разходи може да са свързани с много причини – медицинско лечение, нужда от нов автомобил или просто си намерил изгодна оферта за почивка и трябва да предплатиш. Един такъв голям разход, който на пръв поглед можеш да си позволиш, е възможно да те докара до липса на средства за обикновените ти нужди.

Точно в този момент заемът е ключът. Може да покриеш покупката или задължението си със заем, а след това да го върнеш в продължение на няколко месеца на вноски. Така хем си покрил разхода си, хем не си дал голяма сума на един път и ще имаш средства до следваща заплата или за някой друг непредвиден разход.

За какво да внимаваш

Много е лесно човек да се подхлъзне по удобството да получи бързи пари. Важно е да можеш да направиш реална преценка за себе си и собствените си възможности. Има ситуации, които налагат нуждата от заем и тогава той е оправдан. В този случай трябва внимателно да избираш фирмата кредитор. Винаги чети внимателно документите, които подписваш, защото в момента, в който сложиш подписа си, ти се съгласяваш с това, което пише на тях. Ето два основни фактора, за които да внимаваш:   

  • Изискване на поръчител – в днешно време, когато не знаем кой в какво финансово положение е, е много трудно да намериш човек, който да се съгласи да ти стане поръчител. Има компании, които предлагат на пръв поглед много изгодни условия за кредит, но това е само привидно. Всъщност, в документите им е описано, че тази ниска цена е обвързана със задължително представяне на поръчител. В действителност обаче, ако не представиш такъв до няколко дни, сумата на вноската ти може значително да се покачи и това да предизвика притеснение у теб, което е напълно нормално. За да избегнеш този неприятен момент, ако не си сигурен, по-добре попитай дали има изискване за поръчител и дали ако не предоставиш такъв, сумата на вноската ти би се променила.   
  • Срок на изплащане – много е важно да избереш точния срок, за който искаш да изплатиш кредита си. Колкото по-дълъг е срокът, толкова по-ниска би била вноската ти. Направи си сметка колко пари можеш да отделиш на месец, така че да можеш да покриеш всичките си разходи и прецени сумата. Важно е тази сума да е подходяща за теб, за да можеш спокойно да изплащаш вноските си в срок.

Използването на заем може да бъде изцяло в твоя полза, ако се използва разумно и с причина. Финансовата грамотност е много важна, когато става въпрос за разпределяне на средства, теглене на кредити, използване на кредитни карти.

Ние от Макс Кредит се стремим да ти предоставим качествена услуга от кандидатстването до самия край на кредита ти. Сумата, която виждаш в договора си, е крайна и нямаме скрити такси или изискване за поръчители. Знаем колко ценно е времето за теб, за това получаваш становище в рамките на няколко часа, а нашите оператори са насреща винаги, когато имаш съмнение, въпрос или нужда от съвет.

Подобни публикации

01.06.2022г.

За какво ни трябват повече пари?

Забавена заплата, високи сметки или непредвиден разход са само част от причитните, поради които може да ни се наложи да имаме нужда от повече пари през месеца. Какви са останалите причини и какво може да се направи виж в следващата ни статия.

 

Виж още

08.03.2024г.

Какъв кредит мога да си позволя и време за одобрение?

Вземането на кредит несъменено е важно решение! Преди да го вземеш, трябва да прецениш какъв точно кредит можеш да си позловиш. Виж как може сам да разбереш.

 

Виж още