0700 10 410

Как да намалим сметките си за ток в 3 стъпки?

21.10.2022г.

Как да намалим сметките си за ток в 3 стъпки?

На фона на увеличаващите се цени, всеки от нас търси начин да намали потреблението си на битови услуги до минимум. Днес ще ти дадем 3 супер лесни, но в същото време много ефективни съвета, с които ще успееш да намалиш сметката си за ток с около 10%-15% и при това без да усетиш дискомфорт. Е, да започваме:

1. Крушки

Oтдавна знаем, че крушките с нажежаема жичка не са особено енергийно ефективни. Ако замениш крушките в дома си с енергоспестяващи или LED такива, ще успееш да намалиш разхода си на ток осезаемо. Някои хора се притесняват от такава промяна, заради цвета на светлината, но отдавна подобни крушки имат различни „цветове“ и са съвсем идентични с обикновените крушки. Факт е, че цената им е по-висока, но с еднократна инвестиция, ще спестиш пари в дългосрочен план. Освен това са много по-дълготрайни от обикновените крушки. Една енергоспестяваща крушка може да свети от 24 до 36 месеца, преди да я смениш. Също така имат и гаранционен срок от 2 до 3 години и ако запазиш касовата си бележка и кутията от крушката, може да я смениш с нова, ако си купил дефектна.

2. Пералня и сушилня

Прост трик за „икономично“ пране е да пускаш пералнята на по-ниски градуси. Много от праховете и капсулите за пране са пригодени точно за пране със студена вода. Знаеш ли, че 85% от електроенергията при пускане на пералнята отива за стопляне на водата? А знаеш ли, че ако переш на 30°, вместо на 40°, времето на програмата се съкращава с 10 минути? По този начин пестиш вода и енергия без да се налага да правиш компромис с чистотата на дрехите си.

Друг съвет, който можем да ти дадем, е да пускаш центрофугата на по-високи обороти. По този начин времето за пране се увеличава с 2-3 минути, но ако използваш сушилня, дрехите се изсушават много по-бързо, защото водата, която са поели, е по-малко. И не само – дори да не използваш сушилня, прането ще изсъхне по-бързо.

Прането на по-ниски градуси обаче не винаги е възможно. Бебешките дрешки, например, не се перат със студена вода. Дори препаратите, които се използват, не са предназначени за ниски температури.

Най-добрият съветник е упътването на пералнята машина, където е описано коя програма за какъв обем пране е подходяща и разбира се, какво количество препарат да използваш. Следвайки тези указания, освен че ще переш по-икономично и в същото време качествено, ще удължиш и живота на своята пералня.

3. Уреди с висок енергиен клас

Единственият начин да намалиш сметките си осезаемо е да подновиш уредите в дома си и по-скоро кухненското оборудване, което използва най-много ток – хладилник, готварска печка, пералня, миялна. Инвестицията в нови уреди не е никак малка, но пък със сигурност ще намалиш сметките си за ток с около 30%. За гореизброените уреди цената в магазините е около 3 000 лв. Това разбира се е цена на качествени уреди с енергиен клас А – най-високият клас. Тази инвестиция ще се възвърне с по-ниски сметки в рамките на година, а може и по-бързо. Много е важно да залагаме на качествени уреди за дома си, защото както знаем не са никак евтини, а да ги сменяме през 2-3 години, поради неизправности, чиято поправка е трудна и скъпа, не е желателно.

Бонус:

Изключвай зарядните устройства на телефони и лаптопи, когато не се използват. Това малко усилие ще спести на домакинството ти до 5% от ежемесечния разход. На пръв поглед не изглежда много, но ако тези проценти ги приравниш на сума пари, то в дългосрочен план наистина си заслужава.

Намаляването на сметките и съответно спестяването от тях е дългосрочен процес, който изисква първоначална инвестиция от твоя страна. Ако искаш да намалиш сметките си, то смяната на уредите е първото нещо, което трябва да направиш. В случай, че в момента не разполагаш с необходимите средства, Макс Кредит може да ти помогне с  бърз кредит до 5 000 лв., които ще са ти напълно достатъчни, за да може да подготвиш дома си за предстоящата зима.

Подобни публикации

18.02.2021г.

Как да повишим шанса си за одобрение за кредит?

Ако заявката ти за кредит е била отказана, със сигурност би искал да знаеш каква е причината, нали? Е, ние ти даваме списък с основните причини за отказ на кредит, а от теб зависи да направиш всичко възможно да поправиш това, което не ти достига.

 

Виж още

29.04.2022г.

Видове бързи кредити от Макс Кредит

Макс Кредит предлага богат избор от видове кредити, които са подходящи за всеки, които има нужда от финансова подкрепа.

 

Виж още