0700 10 410

Как да сравня различните видове кредити?

27.05.2024г.

Как да сравня различните видове кредити?

Заемите стават все по-популярни в съвременния свят на финанси, благодарение на свободата, която дават на хората да могат да разполагат с пари без реално да ги имат в момента.Те предоставят на хората възможност да покрият неотложни финансови нужди сравнително бързо.

Въпреки това, съществуват различни видове заеми.Всеки от тях има свои особености и условия и се използва в различен момент от живота на човека. В тази статия ще разбереш как да сравнишразличните видове заеми, за да направиш информиран избор според нуждите, които имаш.

Ипотечен кредит

Все повече хора вземат ипотечни кредити при покупка на имоти. Този пазар не спира да расте, а що се отнася до цените – не са много хората, които могат да си позволят да закупят имот без помощ от банка. Ипотeчните кредити се отпускат предимно от банки, защото лихвените проценти са ниски. Защо това е така? Ипотечният кредит е вид кредит с гаранция – клиентът залага имота си. По този начин банката е сигурна, че ще си върне парите, които е дала.

Другият фактор е многото проверки, които се правят на кредитоискателите – проверки във всевъзможни институции, проверки на доходи, кредитна история и т.н. Много често хора, които имат финансови възможности, не биват одобрени за банков кредит, защото се осигуряват на заплата много по-ниска от реалната, която получават. Банковите проверки „гледат“ в регистри на различни държавни институции какви доходи взимаш и с какви доходи реално би следвало да разполагаш.

Бързи кредити

Както знаеш съществуват много фирми, които предлагат бързи кредити. Те са толкова популярни основно благодарение на удобството и бързината, с която могат да се получат. Бързите заеми са вид краткосрочни заеми, предназначени за покриване на малки финансови нужди за кратък срок.

Той обикновено е от 3 до 24-36 месеца. Бързият кредит е и основната тема на днешната ни статия – как да сравним различните видове кредити и кои показатели да следим, за да направим най-подходящия избор според нашите собствени възможности.

Нека първо да видим на колко подвида се делят бързите кредити. Например може да има:   

Бърз кредит на седмични или на двуседмични вноски

Почти всички кредитни компании предлагат такъв вид кредит. В много случаи той е по-удобен за изплащане, защото месечната вноска се разделя на две равни суми. Ако клиентът получава заплата си на два пъти в месеца като аванс и заплата или има професия, която се заплаща на база свършена работа, за него може да е по-лесно да плати две по-ниски суми отколкото една по-висока.

Дори да получаваш заплата само един път в месеца, за теб може да е по-удобно да платиш на два пъти.

Бърз кредит на месечни вноски

Това е може би най-разпространеният вид кредит. Той се предлага от множеството кредитни институции. Ако човекът има редовна заплата и работи на трудов договор, това е най-подходящият вид кредит. Обикновено падежната дата на тези кредити е ориентирана около датата на заплата на клиентите, за да може да е по-лесно за тях да платят месечните вноски.

Кредит до заплата

Това също е вид кредит, който се предлага от много фирми. Той „работи“ на принципа на пари на заем - вземаш пари от приятел, когато имаш нужда и на заплата го връщаш. Няколко пъти сме говорили за това, че не е много подходящо да взимаш пари от близки и познати по ред причини. В случая кредитните компании ти предлагат възможността да вземеш сумата, която ти е нужна за покриване на неочакван разход и до 30 дни да го върнеш.

Кредит за пенсионери

Този кредит също е доста популярен. Той е на принципа на кредита на месечни вноски – имаш една дата от месеца, на която трябва да платиш вноската си. Отново тази дата може да се прецени така, че да е възможно най-близко до датата, на която получаваш пенсията си.

Как да сравниш различните заеми?

Лихвени проценти

Първият и най-очевиден аспект за сравнение е лихвеният процент. Някои заеми имат по-ниска лихва, но може да имат и допълнителни такси. Те се включват в крайната сума на вноската ти. Винаги питай колко е тази крайна сума. Все пак най-изгодният кредит за теб е този с най-ниска вноска.

Срок на изплащане

Срокът на изплащане или срок на погасяване е друг важен фактор. Краткосрочните заеми трябва да се изплатят бързо, което може да бъде предизвикателство, ако нямаш стабилен доход. Избирай по-дълги срокове, защото обикновено водят до по-ниски месечни плащания.

Гъвкавост на условията

Някои заеми предлагат гъвкави условия, които ти позволяват да променяш датата на плащане или да отлагаш плащания при нужда. Тази гъвкавост може да бъде много полезна, ако се появят непредвидени обстоятелства.

Сравнението на различните видове бързи заеми е ключово за намирането на най-доброто решение, спрямо твоята финансова ситуация. Винаги, когато имаш нужда от пари на заем, трябва да сравниш няколко компании и да се информираш добре за това какво ще платиш накрая, за да не останеш неприятно изненадан.

Ние от Макс Кредит винаги показваме цялата сума, която трябва да платиш. Няма скрити такси и условия. Ако имаш нужда от финансова подкрепа, можеш да се довериш на нас.

Подобни публикации

21.01.2022г.

Бързият кредит – добрият помощник за бързи покупки

Колко пъти си се отказвал от така желаната нова придобивка, защото „не му е сега времето“? Пестиш, пестиш за нещо ново и накрая се оказва, че винаги излиза нещо по-важно. Е, ние сме тук за да ти кажем, че не е нужно да се лишаваш от това, което искаш.

 

Виж още

31.03.2023г.

Защо бързите кредити са по-предпочитани?

Защо бързият кредит става все по-популярен и предпочитан? Разбери днес от нашата нова статия.

 

Виж още