0700 10 410

Какво е аквапланинг и какви опасности крие той?

06.10.2019г.

Какво е аквапланинг и какви опасности крие той?

Лятото бавно преминава в есен. Времето също се променя – става все по-хладно, мръква се по-рано и валежите зачестяват. Пътищата могат да бъдат особено опасни при мокро време.

Рискът от аквапланинг се увеличава, когато върху пътната настилка се събере вода и няма време да изсъхне. Под гумата се образува въздушна възглавница, която кара гумите да изгубят сцеплението си. Шофьорът губи контрол над автомобила и може да се стигне до сериозни последствия.

Опитността на шофьорите не влияе на опасността от аквапланинг, тъй като това е явление, което не може да се упражни предварително. Ние ти подготвихме съвети от автомобилни експерти, които биха ти били полезни и да предпазят теб и останалите участници в движението.

Най-ефективната защита срещу коварното явление е качеството на гумите на колата ти. Висококачествената гума с голям грайфер е най-добрия избор за мокрите пътища през есента. Ако гумата е износена, то каналите по нея няма да могат да съхраняват достатъчно вода. Експертите съветват да смените гумите си, когато дълбочината на грайфера падне под 4мм.. Новите гуми също така биха намалили спирачния път, но характеристиките им за сцепление и спиране на мокра настилка, не бива да се бъркат със склонността към аквапланинг.

Друг важен фактор е налягането в гумите. Ако то не е достатъчно, гумите могат да изгубят формата си във вода, което прави колата още по-податлива на аквапланинг.

Важно условие, за да избегнеш аквапланинг е да намалиш скоростта, когато шофираш на мокър път и при дъжд. Силно препоръчително е да намалиш допълнително скоростта си, когато шофираш през локви. Когато е възможно избявай коловозите.

Ако въпреки тези съвети влезеш в аквапланинг, специалистите съветват да запазиш самообладание. Следващата стъпка е да отпуснеш газта и да натиснеш съединителя. Недей да натискаш спирачката, тъй като това само би намалило сцеплението между гумите и пътя.

Никои не е застрахован от попадане в аквапланинг, но все пак има възможност да се избегне. Ние знаем, че едни нови гуми било то летни или зимни са на доста висока цена, но това не трябва да те спира, когато става дума за живота на теб и твоите близки. С бърз кредит от Макс Кредит новите гуми не са само мираж!

Подобни публикации

13.11.2020г.

Какво е главница и лихва по кредит?

Знаеш ли какво е главница по кредит? А лихва? Днес ще ти представим най-важната информация, която трябва да знаеш за тези понятия, както и няколко съвета...

 

Виж още

11.03.2022г.

Повторен бърз кредит

Голяма част от хората, които за взели бърз кредит веднъж, се доверяват на тази услуга отново. Разбери какви са предимствата да вземеш бърз кредит повторно тук.

 

Виж още