0700 10 410

Какво е кредитен регистър и защо е той е толкова важен?

15.05.2019г.

Какво е кредитен регистър и защо е той е толкова важен?

Едно от нещата които будят притеснение в много хора и по-специално попадналите в затруднено, финансово положение е тяхната история в данните на Централен кредитен регистър. Този регистър е от изключителна важност, когато стане време за вземане на становище от страна на банките и финансовите институции когато ви отпускат кредит. Те вземат решения, свързани с това дали да ви отпуснат заем, като преценяват предварително вероятността да върнете сумата според определени обстоятелства и срокове. Най-лесният начин да се направи предварителна преценка е като се направи оглед на кредитната ви история, свързана с обслужването на задълженията. За тази цел държавата е създала единен кредитен регистър или наричан за по-кратко ЦКР (Централен кредитен регистър). Накратко, това е информационна система на БНБ за кредитните задължения на физически и юридически лица. Този регистър е създаден с цел да контролира дейността в сферата и да сведе до минимум финансовите и кредитни рискове.

Каква информация съдържа?

В ЦКР има възможност да се види текущото състояние на всички ваши кредити и просрочия към последния отчетен месец. Всички кредити са в обобщен вид и не е видно от коя финансова институция са представени. Освен това, там могат да се видят всички новоразрешени кредити и техният договорен размер. Институциите подават информация за всички активни кредити ежемесечно до 15-то число на месеца, следващ отчетния.

Кой има достъп до регистъра?

Банките, финансовите и платежни институции, както и дружествената за електронни пари са свързани с онлайн достъп до регистъра. Те имат тази възможност във връзка с оценката на техните клиенти при вземане на решения свързани с кредитиране. Чрез подаване на писмено заявление до Българска народна банка, всяко едно физическо или юридическо лице има правото да получи информация относно кредитното си досие.

Защо е важно да поддържаме чисто ЦКР?

Поддържането на чиста кредитна история ви поставя в по-изгодна позиция, когато кандидатствате за заем от банка или бърз кредит от финансова институция. С оглед на това, че институциите вземат решението си на база вашето минало в ЦКР, обикновено най-добрите кредитни предложения и оферти за кредити са насочени към клиенти с добра кредитна история. Това увеличава шансовете ви да се възползвате от по-ниски лихви, отстъпки и специални предложения.

Ами ако вече имате лошо ЦКР?

Веднъж попаднали като нередовни платици в кредитния регистър на БНБ, може да имате проблем при бъдещо кандидатстване за нов заем. Информацията в регистъра се отнася за пет години назад, което означава, че дори да започнете да изплащате редовно просрочения си кредит, вие няма да бъдете веднага заличени от там. Въпреки това най-доброто решение е колкото се може по-скоро да покриете неплатените си вноски или да преструктурирате оставащата част от задължението.

Бъдете внимателни и коректни към финансовите си партньори и следете задълженията си по всяко време. Погасявайте в срок дължимата вноска и планувайте правилно за напред. Това повишава доверието на институциите във вас и ви гарантира по-добри оферти за бъдещ заем или бърз кредит с още по-добри условия и отстъпки.

Подобни публикации

08.10.2021г.

6 идеи как да спестим пари през есента

След като лятото сме направили разходи, които са по-големи от очакваното, есента е най-доброто време, в което можем да спестим пари за предстоящата зима и празниците покрай нея. Ето за това ти даваме няколко практични съвета, които ще ти помогнат да спестиш...

 

Виж още

23.12.2021г.

Как да се справим с високите сметки?

Сметките могат да ни изненадат по всяко време на годината. Разбери как може да намалиш стойността им без да се лишаваш от ток, парно и вода.

 

Виж още