0700 10 410

Какво е кредитен рейтинг?

30.08.2019г.

Какво е кредитен рейтинг?

Чувал ли си израза „кредитен рейтинг”? Ако си кандидатствал за кредит, най-вероятно отговорът е „да”. Всеки човек има кредитен рейтинг като физическо лице, което е особено важен фактор, когато кандидатстваш за финансиране. Кредитният рейтинг зависи от няколко фактора – на някой от тях може да влияем, на други не. С настоящата статия ще обясним какво точно е кредитен рейтинг, как той влияе върху желания от нас кредит и какво можем да направим, за да го подобрим.

Какво е кредитен рейтинг?

Кредитният рейтинг е оценка на кредитоспособността на дадена държава, институция или физическо лице. Тази оценка определя колко е надеждно лицето, което кандидатства за кредит. Иначе казано показва каква е вероятността лицето, подало искане за кредит, да го изплати в срок. Ако кредитният рейтинг е нисък, това показва, че лицето не е достатъчно благонадеждно и обратното.
Оценката зависи от няколко фактора, сред които демография, доходи и кредитна история. Всяка кредитна институция има свои собствени правила, по които се определя кой кандидат е подходящ и кой не. Поради тази причина, едно и също лице може да получи различно становище за своето искане – положително или отрицателно. Освен това важни фактори са за каква сума се кандидатства и за какъв срок.

Как и защо е важно да поддържаме добър кредитен рейтинг?

Както уточнихме по-горе един от основните фактори са да имаш добра кредитна история. Тази информация се записва в Централния Кредитен Регистър (ЦКР), до който имат достъп финансовите институции, а и не само.

От другата страна стои и сценария, в който нямаш кредитна история – т.е. никога не ти се е налагало да теглиш кредити. Това означава, че кредитната институция няма данни, въз основа на които да прецени дали даденото лице е благонадеждно или не.
За да изградиш една добра кредитна история, е нужно време. Няма значение какви и колко кредитни продукти използваш, стига да ги управляваш разумно и да плащаш вноските си в срок. Важно е да избираш вида на кредита според конкретните нужди, които имаш. Днес се предлагат изключително голямо разнообразие от продукти, така че сме сигурни, че няма да е трудно да намериш подходящият за теб вид кредит. Например Макс Онлайн е изключително подходящ за покриване на нуждите ти до заплата. Ако пък ти е необходима по-висока сума – Макс Релакс може да бъде добър избор за теб.
Следващият фактор, на който ще обърнем внимание са доходите ти – те са от голямо значение. В голям процент от случайте това се отнася до сумата, която получаваш по трудов договор. Някои институции, обаче са склонни да вземат предвид всички странични доходи, които получаваш. Доходите са от особено значение, но също така, зависи какви са и разходите. Поради тази причина при кандидатстването за кредит, чести въпроси са колко е голямо домакинството, както и дали имаш други кредити, които изплащаш. Ако имаш добър доход, но и вноските, които изплащаш по други кредити са не малко – решение е да се възползвате от възможностите за рефинанс на Макс Кредит. 

Подобни публикации

31.08.2021г.

Приключението „Първи учебен ден“

Първият учебен ден наближава! Началото на септември е идеалното време да подготвиш ученика за новата учебна година. За нас това време също е вълнуващо и сме ти подготвили списък с опорни точки за подготвката на бъдещия ученик

 

Виж още

21.10.2022г.

Как да намалим сметките си за ток в 3 стъпки?

Чудиш ли се как да намалиш сметката си за ток, без да усещаш липсата му? Макс Кредит има няколко съвета за теб!

 

Виж още