0700 10 410

Коледни подаръци - списъкът е изпълнен!

08.11.2017г.

Коледни подаръци - списъкът е изпълнен!

Кога обикновено започваш с Коледното пазаруване на подаръци?

Ако отговорът ти е с дата около Коледа, то тази статия е точно за теб. В нея ще разбереш защо е важно да започнеш планирането възможно най-рано и как най-лесно да го организираш.   


Купуването на подаръци непосредствено преди Коледа често се превръща в предпразничен кошмар. Ситуациите, в които губим удоволствие от този иначе приятен момент, са много, но ето едни от най-популярните:   

- желаните подаръци са свършили - играчката, за която детето те моли още от лятото, а ти обеща да му подариш за Коледа, вече е свършила. Няма я в нито един от 10-те магазина, които посети, няма я в Интернет. Най-ранната доставка е след 2 месеца... Твоят мъник никак няма да е доволен. 

Дете, коледна елха

- по магазините е претъпкано - не можеш спокойно да разгледаш стоките или да намериш свободен продавач, който да те консултира. А да не споменаваме за дължината на опашките пред касите.

- притеснението от малкото оставащо време за покупки е голям. Заради липсата на достатъчно време и спокойствие, ти рискуваш да забравиш да купиш подарък за някой от хората, който искаш да зарадваш.

- експресните доставки с куриер са значително по-скъпи. По-големият проблем обаче, може да бъде ситуация, в която пратката не пристига навреме заради прекалено краткия срок.

- цените на някои стоки и услуги са по-високи по това време на годината. Всички знаем, че някои търговци работят на принципа "ден година храни".

Много хора пазаруват в търгоски център

Накратко, Коледният пазар в последния момент води до загуба на време и средства и причинява стрес на този, който го е избрал. Ако искаш да избегнеш ситуации на паника точно преди красивия семеен празник, е по-добре да организираш покупките по-рано. Виж как да го направиш:

1. Бъди като Дядо Коледа и си направи списък с имена на хората, на които ще поднесеш подаръци. Раздели списъка на 2 части, като:

  • в първата - посочи най-близките ти - онези, които ще получат най-големите и специални подаръци   
  • във втората - посочи познати, колеги и всички останали, на които ще поднесеш по-малък и стандартен подарък

2. Също като добър икономист, определи своя бюджет - помисли за общата сума, която може да отделиш за всички подаръци. Не се изкушавай да го надвишаваш, когато започнеш с покупките.

Опаковане на подарък

3. Допълни списъка си с няколко идеи за подарък до всяко име - наличието на повече от един вариант за подарък в списъка ще ти помогне да имаш План Б, а и ще ти е от полза при изготвянето на списъка за следващата година.   

Ако ти е трудно самостоятелно да решиш какво да купиш тази година, вдъхнови се в Интернет. Потърси информация в различни сайтове, като например в такива за ръчно-изработени неща или с идеи за оригинални подаръци. Не пропускай да прегледаш множеството видео-клипове и наръчници от типа "направи си сам". Помисли дали не може да измайсториш нещо красиво, с което едновременно да впечатлиш получателя му и да ти спестиш средства. Останалите пари вложи в подарък, за който не ти достигат средства.    

И още един съвет: за хората от втората част на списъка ти, може да подбереш еднакви подаръци и да ги купиш или изработиш накуп. Така ще спестиш време и енергия.   

4. Проучи какви са цените на съответните подаръци и ги запиши в списъка. Ако има достатъчно време до Коледа, то може да започнеш да следиш за промоции на избраните неща. Колкото по-рано вземеш решението какви да са подаръците, толкова по-голям шанс ще имаш да купиш повечето от тях на промоция.

Бележник, химикал, кафе и лаптоп

5. Включи срока за доставка - ако решението ти е свързано с онлайн покупки, то задължително провери колко дни е доставката и добави информацията в списъка. Препоръчваме ти да си дадеш поне още няколко дни в аванс, защото след 20-ти ноември пратките често закъсняват. За всеки случай, може да предвидиш и допълнително време за евентуално връщане на стоката.

6. Създай си график за пазаруването - подреденият ти списък с имена и идеи за подаръци няма да е особено полезен, ако не си дадеш срок, до който да закупиш всичко необходимо. Може да съчетаеш в един ден онези магазини, които са близо един до друг, а по-далечните да оставиш за друг път. Така няма да ти се налага да обикаляш с няколко чанти през рамо от единия край на града до другия .

И това е - готови сме за Коледа навреме. Пазаруването преминава без напрежение и опашки. Изпълнени сме само с удовлетворение и очакваме с нетърпение доволните усмивки на семейството и приятелите ни. Подаръците са под прикритие до специалния момент на Коледа, когато ще стоплят сърцата на най-близките ни.

Не се бави, а грабвай химикал! Бъди добрият и организиран Дядо Коледа!

Подобни публикации

23.12.2019г.

Коледа по света

Няма по-красив, уютен и семеен празник от Коледа, нали? Когато цялото семейство се събира заедно около трапезата, всичко материално губи смисъл. Този ден е наситен с приятни и положителни емоции навсякъде по света. Тук ще ти разкажем как празнуват този празник в различни точки на света.

 

Виж още

05.12.2023г.

5 идеи за евтини и ефектни подаръци тази Коледа

Подаръците за Коледа не е нужно да изтъняват портфейла ти! Не ти се вярва? Виж нашите 5 идеи за евтини и ефектни подаръци!

 

Виж още