0700 10 410

Честита Баба Марта!

01.03.2019г.

Честита Баба Марта!

Мартениците отдавна са се превърнали в символ на настъпващата пролет и гордост за много българи, повечето от нас нямат търпение да дойде първият ден от март за да се накичат с красивите, носещи уханието на пролетта мартеници. Освен символ на идващата пролет, мартеницата е древна традиция пълна с митове и легенди. В най-популярния си вариант мартениците са бели и червени усукани конци от прежда. Червеният цвят символизира кръв и живот, а бялото чистота и щастие. Обичаят повелява най-възрастната жена в семейството да постави мартеници на децата за здраве и против всякакви уроки. В някой краища на България мартеници се поставят още върху знамена, сватбени китки, дръвчета и животни. Поверието повелява, че мартениците се свалят и закачат на плодородно дръвче, когато го видим цъфнало или зърнем щъркел.

Много малко обаче са тези, които знаят от къде всъщност идва историята на мартеницата и как се появява легендата за Баба Марта. Една от най-разпространените истории ни отвежда чак във времената на прабългарите и Хан Аспарух. В нея се разказва как след победа над византийски войници той изпраща писмо за да разгласи за успехите си и с бял конец го връзва за крака на гълъб. Докато лети, гълъбът е прострелян и ранен, когато пристига в лагера на българите, конецът бил с два цвята-червено и бяло, от там идва и възникването на първата мартеница. Според арабски легенди българските ханове връзвали червен и бял конец на войските си за здраве, бойна сила и дълголетие.

Баба Марта е другото нещо с което свързваме празника, усмихнатата и добра старица, която дарява децата с червени и бели конци. Тя е олицетворение на ранната пролет-непредвидима и променяща се. Според стар гадателски обичай в дните между 1 и 22 март всеки може да си избере един ден и в зависимост от това какъв ще бъде денят, такава ще бъде и годината. Ако обаче нямате намерения да гадаете, просто изберете един от нашите продукти, за да бъдете в пролетно настроение през целия месец. 

Подобни публикации

01.03.2020г.

Легенди и предания за Баба Марта

Първи март е един от най-българските празници, който е любим на малки и големи. С него символично поставяме началото на пролетта. Всеки от нас свързва първи март с мартениците и Баба Марта, разбира се! А знаеш ли, какви митове и легенди се носят за Баба Марта? Разбери сега...

 

Виж още

11.04.2020г.

Лазаровден е!

Лазаровден е - един прекрасен български празник, изпълнен с много традиции. Не знаеш какви са те? Прочети тук...

 

Виж още