0700 10 410

Научи детето да познава парите чрез игра

29.11.2017г.

Научи детето да познава парите чрез игра

Въпросът - какво може да ни помогне да научим детето да борави с пари, става все по-популярен. За да успеем да му предадем този финансов урок, ние първо трябва да открием правилния начин, по който да достигнем най-лесно до съзнанието му. Търсим онова обучение, което да е най-близко до детето. А какво обичат да правят децата най-често - да играят и да се забавляват, разбира се.

Малчуганите са любопитни да научават нови неща, но истината е, че искат да ги научават по интересен за тях начин. Едни от най-успешните и забавни методи за обучение за деца включват игри. Игрите позволяват на детето да възприема информацията изключително бързо и ефективно, да запомня новите неща без усилие и то да бъде трайно.

Какви игри да избереш?   

1. Настолни игри

Разнообразието в магазините на бордови игри е огромно. Те са силно подходящи за уютни семейни вечери и могат да помогнат на децата да се научат бързо да боравят с пари. Настолните игри ще му покажат какво са парите и за какво могат да се използват, но освен това, някой от тях могат да развият предприемаческите качества на детето. Разходи се из магазините за детски стоки или книжарниците, потопи се в многообразието на настолните игри и избери онези от тях, които са подходящи за възрастта на твоето дете и неговото ниво на финансова грамотност. А и наближава Коледа и може да го изненадаш с нова забавна, но и полезна игра.   

2. Компютърни и онлайн игри

Деца се радват пред компютър

Каквото и да си говорим, днес децата са неразривно свързани с компютъра и смартфона. Те имат нуждата да използват техниката много повече, от колкото ние възрастните. За това е хубаво да направим така, че тази тяхна слабост, да започне да работи максимално добре за развитието им. Потърси в Интернет игри, които ще научат малчугана да познава или да борави с парите и му предложи да ги изпробва. Наблюдавай го, следи развитието му в играта и след време ще забележиш положителна промяна, както в преминаването на нивата, така и в начина, по който възприема парите.   

3. Игри, които може да си измайсторите вкъщи

Вариантите тук са неограничени и зависят изцяло от вас и детето. Предлагаме ти няколко идеи, които да ти помогнат в мисията:

  • първи стъпки 
Разпръснати стотинки - евроцентове

Ако твоят малчуган все още не познава парите, може да вземеш касичката и да извадиш стотинките от нея. Очертай върху един лист стотинките - по няколко кръгчета от всеки вид, и изпиши стойността на стотинката в кръга. След това помоли детето да намери правилната стотинка от купчинката и да я постави в кръгчето, което отговаря за нея. Тук е хубаво да си до него и да му казваш кои стойности търсите. Така ще му помогнеш да запомни, освен различните форми на стотинките, и техните стойности.

Подобна игра за научаване на стойностите е чрез цветни флумастри да оцветиш стотинките в различни цветове. После отново върху лист да направиш отпечатък на оцветената страна и да поискаш от малчугана да поставя стотинките в техните отпечатъци.

  • познавам парите, но вече е време да ги пресмятам

След като сме научили мъника да познава стотинките, е време да започне да смята. Ето как: вземете стотинките от касичката, но този път на белия лист начертайте 4-5 по-големи кръга. Напишете една и съща стойност във всеки кръг - 0,50 лв. например, и кажете на детето да изброи толкова стотинки, колкото е стойността в кръга - 0, 50 лв.Целта тук е във всеки различен кръг, да се правят различни комбинации от стотинки - ако в първия кръг твоят малчо е сложил 0, 50 лв. на цяла стотинка, то в следващия кръг да сложи две по 0, 20 лв. и една по 0,10 лв. и така нататък.

Друг вариант е да използвате пластмасови чашки, върху които с маркер да напишете различни стойности: 0,32 лв., 0,78 лв., и да накарате малчугана да изброява търсената стойност в чашките. Вместо чашки може да използвате, каквото имате под ръка - от пластмасовите кутийки, в които се крият играчките от шоколадови яйца, до хартиените формички за мъфинчета. Няма значение върху какво ще напишете стойностите, по-важно е детето да се научи да пресмята парите така, че да му бъде интересно.

  • и на къде без игра на "Магазин"
Деца - две момичета, продават лимонада на собствен

Семейният магазин е лесна и обичана игра от децата. Без значение кой ще е продавач, кой купувач, колко често ще си разменяте ролите или какво ще продавате, това забавление ще помогне на вашия мъник да изгради своите навици за пазаруване в магазина. С времето и усложняването на правилата на тази игра ще се развиват предприемаческите качества на детето.

Вече може да грабнеш химикала и да начертаеш най-подходящата игра за нуждите на твоето дете, да провериш в търсачките за най-интересните онлайн игри, свързани с финансовата грамотност, или да купиш най-уникалната семейна настолна игра, свързана с парите. Развихри въображението си. Всички тези игри ще подкрепят детето в навлизането му във финансовия свят, но същевременно ще допринесат за повече забавни семейни моменти.

Подобни публикации

03.02.2021г.

Как да управляваш парите си правилно?

Научи се как да управляваш прарилно парите си и така хем ще имаш спестени пари за спешни случаи, хем ще можеш да харчиш спокойно! Нашите съвети можеш да намериш тук!

 

Виж още

09.04.2021г.

4 лесни и успешни метода за спестяване на пари

Парите са деликатна тема в много семейства. Виж нашите 4 лесни и успешни метода за тяхното спестяване и си спести притесненията.

 

Виж още