0700 10 410

Научи детето да познава парите чрез игра

29.11.2017г.

Научи детето да познава парите чрез игра

Въпросът - какво може да ни помогне да научим детето да борави с пари, става все по-популярен. За да успеем да му предадем този финансов урок, ние първо трябва да открием правилния начин, по който да достигнем най-лесно до съзнанието му. Търсим онова обучение, което да е най-близко до детето. А какво обичат да правят децата най-често - да играят и да се забавляват, разбира се.

Малчуганите са любопитни да научават нови неща, но истината е, че искат да ги научават по интересен за тях начин. Едни от най-успешните и забавни методи за обучение за деца включват игри. Игрите позволяват на детето да възприема информацията изключително бързо и ефективно, да запомня новите неща без усилие и то да бъде трайно.

Какви игри да избереш?   

1. Настолни игри

Разнообразието в магазините на бордови игри е огромно. Те са силно подходящи за уютни семейни вечери и могат да помогнат на децата да се научат бързо да боравят с пари. Настолните игри ще му покажат какво са парите и за какво могат да се използват, но освен това, някой от тях могат да развият предприемаческите качества на детето. Разходи се из магазините за детски стоки или книжарниците, потопи се в многообразието на настолните игри и избери онези от тях, които са подходящи за възрастта на твоето дете и неговото ниво на финансова грамотност. А и наближава Коледа и може да го изненадаш с нова забавна, но и полезна игра.   

2. Компютърни и онлайн игри

Деца се радват пред компютър

Каквото и да си говорим, днес децата са неразривно свързани с компютъра и смартфона. Те имат нуждата да използват техниката много повече, от колкото ние възрастните. За това е хубаво да направим така, че тази тяхна слабост, да започне да работи максимално добре за развитието им. Потърси в Интернет игри, които ще научат малчугана да познава или да борави с парите и му предложи да ги изпробва. Наблюдавай го, следи развитието му в играта и след време ще забележиш положителна промяна, както в преминаването на нивата, така и в начина, по който възприема парите.   

3. Игри, които може да си измайсторите вкъщи

Вариантите тук са неограничени и зависят изцяло от вас и детето. Предлагаме ти няколко идеи, които да ти помогнат в мисията:

  • първи стъпки 
Разпръснати стотинки - евроцентове

Ако твоят малчуган все още не познава парите, може да вземеш касичката и да извадиш стотинките от нея. Очертай върху един лист стотинките - по няколко кръгчета от всеки вид, и изпиши стойността на стотинката в кръга. След това помоли детето да намери правилната стотинка от купчинката и да я постави в кръгчето, което отговаря за нея. Тук е хубаво да си до него и да му казваш кои стойности търсите. Така ще му помогнеш да запомни, освен различните форми на стотинките, и техните стойности.

Подобна игра за научаване на стойностите е чрез цветни флумастри да оцветиш стотинките в различни цветове. После отново върху лист да направиш отпечатък на оцветената страна и да поискаш от малчугана да поставя стотинките в техните отпечатъци.

  • познавам парите, но вече е време да ги пресмятам

След като сме научили мъника да познава стотинките, е време да започне да смята. Ето как: вземете стотинките от касичката, но този път на белия лист начертайте 4-5 по-големи кръга. Напишете една и съща стойност във всеки кръг - 0,50 лв. например, и кажете на детето да изброи толкова стотинки, колкото е стойността в кръга - 0, 50 лв.Целта тук е във всеки различен кръг, да се правят различни комбинации от стотинки - ако в първия кръг твоят малчо е сложил 0, 50 лв. на цяла стотинка, то в следващия кръг да сложи две по 0, 20 лв. и една по 0,10 лв. и така нататък.

Друг вариант е да използвате пластмасови чашки, върху които с маркер да напишете различни стойности: 0,32 лв., 0,78 лв., и да накарате малчугана да изброява търсената стойност в чашките. Вместо чашки може да използвате, каквото имате под ръка - от пластмасовите кутийки, в които се крият играчките от шоколадови яйца, до хартиените формички за мъфинчета. Няма значение върху какво ще напишете стойностите, по-важно е детето да се научи да пресмята парите така, че да му бъде интересно.

  • и на къде без игра на "Магазин"
Деца - две момичета, продават лимонада на собствен

Семейният магазин е лесна и обичана игра от децата. Без значение кой ще е продавач, кой купувач, колко често ще си разменяте ролите или какво ще продавате, това забавление ще помогне на вашия мъник да изгради своите навици за пазаруване в магазина. С времето и усложняването на правилата на тази игра ще се развиват предприемаческите качества на детето.

Вече може да грабнеш химикала и да начертаеш най-подходящата игра за нуждите на твоето дете, да провериш в търсачките за най-интересните онлайн игри, свързани с финансовата грамотност, или да купиш най-уникалната семейна настолна игра, свързана с парите. Развихри въображението си. Всички тези игри ще подкрепят детето в навлизането му във финансовия свят, но същевременно ще допринесат за повече забавни семейни моменти.