0700 10 410

Най-щурите коледни традиции и вярвания в света

21.12.2020г.

Най-щурите коледни традиции и вярвания в света

След като миналата Коледа ти представихме различни традиции за Коледа в различни крайща на света, днес ще ти представим най-щурите традиции и вярвания за този така обичан празник. Всяка страна има свои особености, които спазва по време на тези празници. Сигурни сме, че някои от тях ще те изумят, други учудят, а трети ще те оставят без думи. Е да започваме:

  1. Сърбия – може би ще те учудим, но децата в Сърбия не получават подаръци в коледния ден. Традицията в тази държава повелява две седмици преди Коледа, децата да се промъкват тихо до майките си, да им връзват краката и да викат силно „Ден на майката, ден на майката! Какво ще ни дадеш, за да те пуснем?“. За да бъде пусната, тя трябва да им даде подарък. Същото се повтаря и с бащите на следващата седмица.   
  2. Венецуела – в столицата на Венецуела Каракас, улиците са затворени за движение през целия празничен период. Това е така, защото в сутрините хората ходят на църква… с ролкови кънки. Странно, нали?   
  3. Япония – в Япония Коледа не е национален празник, но много хора го празнуват. Дядо Коледа там се нарича Санта Кирошу и се смята, че има очи на тила си, за да вижда палавите деца.
  4. Португалия – на коледната трапеза на португалските семейства, освен традиционните за страната ястия, има и допълнителни места за починалите роднини. Смята се, че традицията, наричана консода, ще донесе късмет на семейството.
  5. Чехия – неомъжените жени в Чехия използват трик, с който прогнозират кога ще се задомят. Дамите застават с гръб към входната врата и хвърлят обувка през рамо. Ако предната част на обувката сочи към вратата, то тя ще се задоми в рамките на следващата година.
  6. Норвегия – норвежците вярват, че Бъдни вечер съвпада с пристигането на зли духове и вещици. Традицията повелява, да се скрият всички метли в къщата, преди хората да легнат да спят.
  7. Украйна – коледните елхи в Украйна традиционно се украсяват с изкуствени паяк и паяжина. Необичайната традиция произлиза от народна приказка за една старица, която била толкова бедна, че не могла да украси коледната си елха. В коледната сутрин, когато тя се събудила, открила че паяк е покрил елхата ѝ с блестяща паяжина.
  8. Италия – оказва се, че за италианците коледната елха е доста скучна. Вместо нея те правят пирамида от дървени трупчета, която декорират с плодове и ядки.
  9. Колумбия – колумбийците изразяват радостта си от празника по един доста опасен начин. Те пускат огнени топки в небето – като китайски фенер, но с повече огън. Тази традиция вече е забранена, заради многото инциденти.
  10. Каталуния – една от странните традиции в Каталуния се нарича Кага Тио. Представлява усмихнато създание, направено от издълбано дърво. То се „храни“ всеки ден с плодове, ядки и бонбони, а на Коледа се „бие“ с пръчка, за да пусне лакомствата, които са в него. 

Подобни публикации

23.12.2019г.

Коледа по света

Няма по-красив, уютен и семеен празник от Коледа, нали? Когато цялото семейство се събира заедно около трапезата, всичко материално губи смисъл. Този ден е наситен с приятни и положителни емоции навсякъде по света. Тук ще ти разкажем как празнуват този празник в различни точки на света.

 

Виж още

05.12.2023г.

5 идеи за евтини и ефектни подаръци тази Коледа

Подаръците за Коледа не е нужно да изтъняват портфейла ти! Не ти се вярва? Виж нашите 5 идеи за евтини и ефектни подаръци!

 

Виж още