0700 10 410

Неплащане на кредит - какви са последствията?

26.05.2023г.

Неплащане на кредит - какви са последствията?

Все по-често се наблюдава тенденцията хората да теглят кредити или да купуват стоки на изплащане, което също е вид кредит. Бързият кредит може да бъде твой помощник и да ти даде възможност да се сдобиеш с дълго желана вещ, чакана почивка или просто нещо, от което имаш нужда в момента, но нямаш средства да закупиш. Без значение от причината, поради която прибягваш до кредит, трябва да се отнасяш отговорно и вземайки го да бъдеш с ясното съзнание, че трябва да го върнеш в предварително уговорения срок. Невъзможността за плащане не е приятен момент за никого и знаем, че в някой случаи това не зависи от кредитополучателя. Причините за неплащане може да са различни – забавяне на заплатата, изникнали по-важни разходи, а понякога и просто забравяне. В днешната статия ще ти изясним какви за последиците от неплащането на кредита и как може да избегнеш тази ситуация.   

1.Какво става при неплащане на кредита?

Неплащането на кредит води до така нареченото просрочие. Това означава да забавиш плащане или да пропуснеш една или повече вноски. Както ти казахме и по-горе една от причините за забавяне на плащането може да бъде, че просто си забравил за датата на плащане. Точно за това някои кредитори предпочитат да ти напомнят, когато датата наближи.   

2.Какви са последствията от неплащане на кредита?

Ако забавиш или пропуснеш да платиш вноската си, вече влизаш в графа нередовни клиенти. Ако това се превърне в честа практика, то вече може да бъдеш считан за рисков клиент. Всеки човек, който изтегли кредит има кредитно досие, в което се отбелязва плащането на вноските му. В случаи на неплащане на вноските по кредита ти, досието ти се влошава. В този случаи може да се намали шанса ти да вземеш нов кредит, когато се наложи, независимо дали говорим за банкова или не банкова институция.

Освен, че кредитната ти история се влошава, при забавата започват да се трупат наказателни такси, които увеличават дълга ти. Ако забавянето продължи, може да се стигне до запор на заплатата, изземане на твоя собственост, ако кредитът е обезпечен с нея и дори до съдебен процес.

Ако си предоставил поръчител по кредита, то при забава или неплащане на вноските, сумата, която дължиш, ще бъде изискана от него. Ако има повече от един поръчител, то тогава отговорността се разпределя равномерно към всички. Тази ситуация определено не е приятна, нали?!   

3.Как може да избегнеш забавяне на плащане?

Има няколко начина да избегнеш забавянето на плащанията. Първо и основно е да платиш вноската си веднага след като получиш заплатата си. Така значително ще намалиш риска от забавяне на кредита, поради излезли по-спешни плащания.

Ако имаш няколко кредита, които изплащаш, може да се случи да забравиш кой кредит на коя дата трябва да се плати или парите ти да не стигнат за всички. В този случаи препоръчваме да направиш рефинансиране на кредита – с един кредит изплащаш всички, които имаш към момента и плащаш само един единствен кредит на една дата.

Изводите, които можем да си изведем от тук са:

    • Тегленето на кредит е стъпка, към която трябва да бъдеш отговорен;
    • Ако закъсняваш с вноските, няма смисъл да се криеш от кредитора. Правилният подход е да се свържеш с него и да предоговорите условията;
    • Никога не избирай вноска, която е на ръба на възможностите ти, с цел да изплатиш кредита си по-бързо. Много често краткият срок има обратния ефект;
    • Внимателно чети договора си;

    Винаги, когато имаш нужда от кредит или имаш въпроси и нужда от съвет по кредита, можеш да се довериш на Маркс Кредит.

    Подобни публикации

    17.09.2021г.

    Как да взема бърз кредит веднагa?

    Когато спешно се нуждаеш от пари, можеш да кандидатстваш за бърз кредит веднага. Разбери как да го направиш тук...

     

    Виж още

    01.04.2022г.

    Бърз кредит със 100% одобрение

    Какво означава кредит със 100% одобрение и дали реално е възможно да се вземе такъв.

     

    Виж още