0700 10 410

Планирай сега семейния си бюджет

06.12.2017г.

Планирай сега семейния си бюджет

Остават броени дни до края на 2017-та и съвсем естествено всеки от нас започва да си прави равносметка за изминалата година:   

  • Връщаме спомените си към най-хубавите и най-лошите моменти и преценяваме колко щастлива е била годината.
  • Поставяме върху кантара това, което сме си обещали и онова, което всъщност сме постигнали през годината, за да проверим колко е била успешна.
  • Оценяваме живота си и после решаваме как искаме да продължим през следващата година.

Осмислянето на личното ни развитие и щастие не са достатъчни, за да направим обзор на изминалият период. Трябва да включим към него и семейните финанси – колко сме искали да спестим и дали сме го направили, добре ли сме похарчили парите си през годината или е можело да намалим някои от разходите си.    

Нека разгледаме как да направим ефективен мониторинг на финансовото състояние през изминалата година  и да съставим семейния бюджет за 2018-та: 

  • Поучи се от грешките си!
дете с ръце на лицето, въпросителни

Започни да „разследваш” какво се е случвало през годината с парите на семейството - промените, както в приходната част, така и в разходната част на бюджета ви. Погледни какви са постоянните ви разходи и дали няма как да бъдат намалени. Краят на годината е ползотворен период за предоговаряне на условия или подписване на договор с нов доставчик за ползваните услуги, като телевизия, интернет и телефон. Проследи внимателно останалите разходи на семейството. Има ли нещо, което може да бъде намалено, така че да си позволите да спестявате повече?

И като говорим за разходи - имате ли предвиден фонд за спешни плащания? Ако отговорът ви е – не, то бързо трябва да си създадете такъв. Той ще ви осигурява спокойствие при изненадващи ситуации, в които трябва да се похарчат извънредни пари.

Когато проучвате разходите си, обърнете внимание и на тези, свързани с домакинството – пазарувате ли по списък, възползвате ли се максимално добре от намаленията, планирате ли храната, която приготвяте вкъщи? Добрата организация на пазаруването и планирането на ястията ще ви помогне да спестите повече пари.

  • Постави си висока цел!
Мъж е изкачил връх на планина

След като ревизираме финансовото си състояние към този момент, то следва да поставим нашата цел за 2018-та. Ако нашият бюджет няма цел, то той не би бил нищо повече от приходно -разходна книга, в която просто записваме цифри за статистиката.

Целта трябва да бъде голяма и да ни изважда от зоната ви на комфорт. Тя трябва да мотивира теб и останалите от семейството и да ви кара да надскачате себе си.

Помислете сега какви са вашите финансови мечти? Какво искате да постигнете – да си купите жилище, да направите ремонт да отидете на мечтаната ваканция, да изплатите ипотеката или кредита си, да смените остарелите домакински уреди, да се пенсионирате по-рано?

Поставете тази цел и определете етапите и стъпките, чрез които да я постигнете. Бъдете реалистични в определянето на тези стъпки , но се изтласкайте от удобното решение. Така ще повишите своята продуктивност и с времето ще започнете да все по-лесно и леко да достигате желаните резултати.

Голямата цел може и да плаши, но тя ще бъде основният фокус на семейството. Тя ще бъде поводът и причината за решенията ви и смисълът от нейното сбъдване ще върти колелата, дори когато е трудно.

  • Дай си време!

След като имаме цел, следва да се определи времевата рамка, в която да я реализираме. Колко пари ни трябват, за да я постигнем? Колко трябва да изкарваме на месец и колко да спестяваме, за да се случи? Какво трябва да променим и настроим в живота си, за да продължим към нея?

  • Създай бюджета си!

Вече имаш всичко необходимо, за да планираш от какво и по колко ще спестяваш на месец през 2018-та, за да постигнеш или да се доближиш до целта си.   

  •    Награждавай!      

Измисли как да поддържаш мотивацията на семейството по пътя към осъществяването. На всеки успешно преминат етап може да измислиш някакъв вид награда и поощрение, което ще спомага за отговорното следване на плана. А, и не забравяй да добавиш наградите в бюджета.

Ръка държи бенгалски огън

Следващата година наближава и скоро ще дадем своите новогодишни обещания. Бъди подготвен и си обещай мечта!