0700 10 410

Планирай сега семейния си бюджет

06.12.2017г.

Планирай сега семейния си бюджет

Остават броени дни до края на 2017-та и съвсем естествено всеки от нас започва да си прави равносметка за изминалата година:   

  • Връщаме спомените си към най-хубавите и най-лошите моменти и преценяваме колко щастлива е била годината.
  • Поставяме върху кантара това, което сме си обещали и онова, което всъщност сме постигнали през годината, за да проверим колко е била успешна.
  • Оценяваме живота си и после решаваме как искаме да продължим през следващата година.

Осмислянето на личното ни развитие и щастие не са достатъчни, за да направим обзор на изминалият период. Трябва да включим към него и семейните финанси – колко сме искали да спестим и дали сме го направили, добре ли сме похарчили парите си през годината или е можело да намалим някои от разходите си.    

Нека разгледаме как да направим ефективен мониторинг на финансовото състояние през изминалата година  и да съставим семейния бюджет за 2018-та: 

  • Поучи се от грешките си!
дете с ръце на лицето, въпросителни

Започни да „разследваш” какво се е случвало през годината с парите на семейството - промените, както в приходната част, така и в разходната част на бюджета ви. Погледни какви са постоянните ви разходи и дали няма как да бъдат намалени. Краят на годината е ползотворен период за предоговаряне на условия или подписване на договор с нов доставчик за ползваните услуги, като телевизия, интернет и телефон. Проследи внимателно останалите разходи на семейството. Има ли нещо, което може да бъде намалено, така че да си позволите да спестявате повече?

И като говорим за разходи - имате ли предвиден фонд за спешни плащания? Ако отговорът ви е – не, то бързо трябва да си създадете такъв. Той ще ви осигурява спокойствие при изненадващи ситуации, в които трябва да се похарчат извънредни пари.

Когато проучвате разходите си, обърнете внимание и на тези, свързани с домакинството – пазарувате ли по списък, възползвате ли се максимално добре от намаленията, планирате ли храната, която приготвяте вкъщи? Добрата организация на пазаруването и планирането на ястията ще ви помогне да спестите повече пари.

  • Постави си висока цел!
Мъж е изкачил връх на планина

След като ревизираме финансовото си състояние към този момент, то следва да поставим нашата цел за 2018-та. Ако нашият бюджет няма цел, то той не би бил нищо повече от приходно -разходна книга, в която просто записваме цифри за статистиката.

Целта трябва да бъде голяма и да ни изважда от зоната ви на комфорт. Тя трябва да мотивира теб и останалите от семейството и да ви кара да надскачате себе си.

Помислете сега какви са вашите финансови мечти? Какво искате да постигнете – да си купите жилище, да направите ремонт да отидете на мечтаната ваканция, да изплатите ипотеката или кредита си, да смените остарелите домакински уреди, да се пенсионирате по-рано?

Поставете тази цел и определете етапите и стъпките, чрез които да я постигнете. Бъдете реалистични в определянето на тези стъпки , но се изтласкайте от удобното решение. Така ще повишите своята продуктивност и с времето ще започнете да все по-лесно и леко да достигате желаните резултати.

Голямата цел може и да плаши, но тя ще бъде основният фокус на семейството. Тя ще бъде поводът и причината за решенията ви и смисълът от нейното сбъдване ще върти колелата, дори когато е трудно.

  • Дай си време!

След като имаме цел, следва да се определи времевата рамка, в която да я реализираме. Колко пари ни трябват, за да я постигнем? Колко трябва да изкарваме на месец и колко да спестяваме, за да се случи? Какво трябва да променим и настроим в живота си, за да продължим към нея?

  • Създай бюджета си!

Вече имаш всичко необходимо, за да планираш от какво и по колко ще спестяваш на месец през 2018-та, за да постигнеш или да се доближиш до целта си.   

  •    Награждавай!      

Измисли как да поддържаш мотивацията на семейството по пътя към осъществяването. На всеки успешно преминат етап може да измислиш някакъв вид награда и поощрение, което ще спомага за отговорното следване на плана. А, и не забравяй да добавиш наградите в бюджета.

Ръка държи бенгалски огън

Следващата година наближава и скоро ще дадем своите новогодишни обещания. Бъди подготвен и си обещай мечта!

Подобни публикации

06.07.2022г.

Как да взема пари назаем?

Причините, поради които човек може да се окаже в ситуация, в която спешно се нуждае от пари, са много. В подобни случаи логичният въпрос е какво да правя? Е, ние ти даваме няколко варианта, а ти прецени кой е най-подходящият за теб.

 

Виж още

04.11.2022г.

Съвети за „черен петък“

Наближава денят на големите отстъпки или иначе казано "Черен петък". Разбери как да се възползваш максимално от тези намаления.

 

Виж още