0700 10 410

Как да взема пари назаем?

06.07.2022г.

Как да взема пари назаем?

Причините, поради които човек може да се окаже в ситуация, в която спешно се нуждае от пари на заем, са много. В подобни случаи логичният въпрос е „Какво да правя?“. Има няколко варианта за това и днес ще разгледаме 3 от тях. Заедно с това ще ти посочим плюсовете и минусите им, за да можеш да вземеш правилно решение, според твоята ситуация.

Пари назаем от роднини и приятели

Семейството и приятелите ти винаги ще са готови да ти помогнат, ако имаш нужда от пари и е естествено да се сетиш първо за тях. Удачно ли е обаче да вземаш пари от тях?

Какви са плюсовете?

Ако вземеш заем от роднини и приятели, то знаеш че няма да има никакво оскъпяване, когато връщаш сумата. Може дори да се договориш да връщаш парите, както на теб ти е удобно.

Какви са минусите?

Не на всеки му е приятно да разкрива утежненото си финансово положение пред близките си, било то и семейството. Вземането на пари на заем от близки и роднини може да се окаже проблем, поради невъзможност на човека да помогне, особено ако се нуждаеш от по-голяма сума.

Представи си, че имаш нужда от заем за 1000 лв. Помисли дали човекът, от когото искаш пари, има възможност да ти заеме. Отделно от това, ако вземеш заем и се окажеш в невъзможност да му върнеш парите, то ще изглеждаш неблагонадежден в очите му.

Пари на заем от банка

В България има много банки, от които може да изтеглиш потребителски кредит и да се сдобиеш с желаната сума. Много хора биха избрали този вариант и разбира се той е много подходящ при заемане на голяма сума пари.

Какви са предимствата?

Банките са много добър вариант що се отнася за големи суми – при покупка на апартамент, кола, имот и т.н. Лихвите са ниски и в някои случаи може да се възползваш от специални условия, ако например заплатата ти се превежда в съответната банка.

Какви са недостатъците?

Както много пъти сме казвали, банките изискват много документи, които трябва да предоставиш, а времето за одобрение е до няколко дни. Ако парите ти трябват спешно, това определено не е вариант за теб. Освен това, не всеки, който се нуждае от сума пари на заем, има безупречна кредитна история, а когато искаш пари от банка, това е задължително условие.

Пари на заем с бърз кредит

Много хора ежедневно се доверяват на бързи заеми отразлични кредитни институции и то не е случайно. Разбира се, както предните два варианта и този си има плюсове и минуси.

Какви за предимствата?

Бързите кредити са изключително достъпни, защото почти всички компании оперират и онлайн. В този случай независимо от времето на вън и твоите ангажименти, само с няколко клика може да се сдобиеш с необходимите ти средства и то в рамките на само няколко часа. Освен това, всички документи, от които имаш нужда, са винаги у теб – може да попълниш формата за кандидатстване за онлайн кредит за няколко минути и всичко необходимо са твоите лични данни.

Какви са недостатъците?

Лихвите на годишна база са високи, което може да оскъпи заема. Това прави бързите кредити неподходящи за заемане на големи суми, например 10 000 лв. Ако са ти необходими подобни пари, то е добре да се обърнеш към банка.

Допълнителни съображения и съвети

Важно е също така да обмислиш и други възможни източници на средства. Например, можеш да продадеш ненужни вещи или да намериш допълнителна работа за определен период. Това може да бъде особено полезно, ако се нуждаеш от по-малка сума и не искаш да се обвързваш с дългосрочни задължения.

Не забравяй да направиш и внимателно проучване на условията на различните кредитори, независимо дали става дума за банки или компании за бързи кредити. Сравни лихвените проценти, сроковете за погасяване и възможните такси, за да избереш най-добрия вариант за теб.

И накрая, но не на последно място, е добре да се консултираш с финансов консултант. Професионалният съвет може да ти помогне да избегнеш скрити рискове и да вземеш информирано решение, което ще е в твой най-добър интерес.

Други варианти за спешни средства

Освен посочените варианти, може да се обмисли и използването на кредитни карти. Макар и с високи лихви при дългосрочно използване, те могат да предоставят бърз достъп до средства в случай на нужда. Важно е да използваш този инструмент разумно и да внимаваш със сроковете за връщането на заема, за да избегнеш натрупването на дълг.

Ако притежаваш застраховка живот или друга форма на инвестиция, може да разгледаш възможността за вземане на заем срещу полицата или актива. Този метод може да предостави необходимите средства без нужда от дългосрочни ангажименти или сложни процедури.

Управление на финансите след заем

След като си взел заем, важно е да управляваш финансите си отговорно. Състави бюджет, който да включва месечните ти доходи и разходи, така че да можеш да следиш дали ще успееш да върнеш заема в срок. Постарай се да избягваш ненужни разходи и да се съсредоточиш върху изплащането на дълга си.

Също така е полезно да създадеш спешен фонд, за да си осигуриш финансова стабилност в бъдеще. Това може да те предпази от нуждата да вземаш заеми при непредвидени обстоятелства.

Може да си откриеш спестовна банкова сметка, в която всеки месец или винаги, когато имаш възможност, да внасяш сума по твоите възможности. Така с малки стъпки в един момент може да се окаже, че имаш сума, която да ти помогне в труден момент. Важно условие за успех е тегленето на пари от тази сметка да не ти става навик винаги, когато трябва да направиш някоя импулсивна или необмислена покупка.

Това са 3-те основни начина да вземеш пари назаем. Разбира се, сам можеш да прецениш кой е най-удачният за теб вариант и да решиш. Ако избереш да се довериш на компания за бързи кредити, то трябва да направиш сравнение в размера на вноските за различните срокове и разбира се, условията, които ти предлагат.

Както добре знаеш, парите които ще заемеш, трябва да върнеш в указания срок, така че прецени възможностите си за вноски и ако трябва, избери по-дълъг срок, така че месечната вноска да не пречи на останалите ти разходи. Ако имаш още въпроси или нужда от съвет, Макс Кредит е до теб.

Подобни публикации

20.01.2021г.

Имам спешна нужда от пари! Какво да правя?

На всеки се е случвало да има спешна нужда от пари. Какво да направим в такъв момент? Нашите предложения да тук.

 

Виж още

01.04.2022г.

Бърз кредит със 100% одобрение

Какво означава кредит със 100% одобрение и дали реално е възможно да се вземе такъв.

 

Виж още