0700 10 410

Разлика между бърз кредит и лихварство

03.02.2023г.

Разлика между бърз кредит и лихварство

На всеки може да се случи да поиска пари назаем. Независимо дали ще помоли приятел, колега или ще вземе заем от финансова институция, трябва добре да се прецени дали може сумата да бъде върнатa в уговорения срок. Най-често хората избират да вземат пари от банка или от фирма за бърз кредит. Има обаче и хора, които се обръщат към така наречените лихвари. Днес ще обърнем внимание на разликата между лихвар и бърз кредит.

Все повече хора осъзнават, че кредитът е начин да се улесни семейният бюджет, когато имат нужда от повече пари или да покрият непредвиден разход. Също така са наясно, че трябва парите, които са взети да се върнат със съответната лихва. Този термин в общата му дефиниция представлява сумата, която плащаш, за това че кредиторът ти е отпуснал дадена сума. Независимо дали вземаш пари от банка или от компания за бърз кредит, лихвата е задължителен елемент при изплащането.

В следващите редове ще разгледаме характеристиките на бързите кредити и на лихварството.

Бърз кредит

Бързите кредити представляват финансов заем, който се отпуска на физически или юридически лица от финансова небанкова институция. Особеност на този тип кредити е, че отпуснатата сума трябва да се изплати в кратък срок. Ако при банковите кредити може да разсрочиш потребителски кредит за 5-10 години, то бързите кредити обикновено трябва да се изплатят в срок 1-2 години. Също така много голяма част от компаниите предоставящи бързи кредити, имат опция да отпуснат кредит изцяло онлайн. Положителната черта на този тип кредитиране е, че дейността е изцяло регулирана от Закон за потребителски кредит. Тоест всеки отпуснат кредит минава през тази регулация. Също така всяка финансова институция може да отпуска кредити, само ако е регистрирана в Българската народна банка (БНБ).

Лихварство

Този термин възниква отдавна, но в годините има все по-негативен смисъл. Това разбира се не е без причина, тъй като тази дейност е незаконна. В общи линии лихварството представлява даване на пари назаем от един човек на друг с начислена лихва и много често това се случва без да има писмено съгласие. Лихварите са хора, занимаващи се с незаконна дейност, която по никакъв начин не е регламентирана.

Разлика между бързите кредити и лихварството

Както вече си разбрал, основната разлика е, че дейността на бързите кредити, за разлика от тази на лихварите, е напълно законово регулирана. Към кредита си винаги имаш комплект документи, които разписваш, имаш фиксиран срок за връщане и точна сума, която трябва да върнеш.

Друга разлика между двете дейности е в лихвата. При бързите кредити нямаш притеснение, че лихвата може да се промени. Тя е фиксирана за целия период на кредита, което отново е записано в договора ти. При кредита от лихвар нещата стоят по по-различен начин. Тъй като това са пари взети от физическо лице, без нужните разрешения за дейността си и най-често без договор, то той може по всяко време да реши, че стойността на услугата се е покачила и да се окажеш в един порочен кръг.

Винаги, когато имаш нужда от пари, се обръщай към законни фирми, които ще ти предоставят нужното спокойствие, че сумата, която ще върнеш е фиксирана и имаш документално уверение за това под формата на договор за кредит.

Вземайки кредит от Макс Кредит, винаги получаваш комплект с документи, където е ясно описано колко трябва да върнеш – срок и точна сума, а лихвата ти е фикасирана за целия период на кредита.

Подобни публикации

04.03.2022г.

Кога да кандидатствам за бърз кредит?

След като разгледахме случаите, в които не е подходящо да кандидатстваме за бърз кредит, е време да разберем кога е подходящо да вземем кредит и разбира се, няколко съвета за какво да внимаваш, когато кандидатстваш.

 

Виж още

27.07.2022г.

Първи кредит от Макс Кредит - защо?

Когато теглиш кредит за пръв път, трябва да проучиш компаниите за бързи кредити много добре, за да нямаш неприятни изненади след това. Важно е също изборът ти да е правилен, за да можеш да разчиташ на нея и занапред.

 

Виж още