0700 10 410

Управлявай парите си чрез системата с пощенски пликове

17.10.2016г.

Управлявай парите си чрез системата с пощенски пликове

За да се научим да управляваме парите си добре, е нужно да следваме добрите практики. В своя уебсайт Дейв Рамзи представя един интересен подход, който е познат на човечеството от векове, но като че ли не е бил особено популярен преди финансовия съветник да изтъкне предимствата му.    

Лесната и практична системата за управление на личните финанси чрез пощенски пликове, със сигурност ще ви помогне да разходвате по-разумно бюджета си и да спестите.

Ако сте започнали вече да съставяте семеен бюджет (а ако не сте, вижте как: Семейният бюджет в 4-ри лесни стъпки), то първата стъпка е направена, a именно - проследете разходите си за един месец и ги категоризирайте по групи - за какво и колко харчите. След това идва ред на пликовете. Пликовете могат да бъдат реални пощенски пликове за писма или онлайн инструменти, ако предпочитате да се разплащате с карти.

пощенски плик и химикалка

Същността на системата е следната: 

Например, ако получавате доходи от 1000 лв. на месец, и в рамките на този месец давате по 400 лв в супермаркета за хранителни стоки, вземете празен пощенски плик и го надпишете – „Хранителни стоки”, след което поставете в него 400 лв. Това ще бъдат вашите пари за пазаруване в супермаркета за следващия месец и ще бъдат предназначени само и единствено за пазаруване на хранителните стоки, от които имате нужда. Ако отидете да пазарувате в магазина и сте забравили плика, то това е грешка и ще се наложи да се върнете до вкъщи, за да го вземете. Освен това ако вземете неща за повече пари, от колкото са останали в плика, то ще се наложи да върнете някой от тях на касата, докато не влезете в бюджета. Може би вече се досетихте, че ако парите в плика свършат, то не трябва да купувате повече продукти до следващата заплата.

монети на куп

Хубаво е да използвате пощенските пликове за онези неща, които обикновено са причината да увеличават разходите ви за месеца, като хранителни стоки, ресторанти, забавления, гориво и дрехи. С използването на пликовете и най-вече ограничението на използването на сумите в тях ще стане по-лесно за вас да харчите по-разумно и да не надхвърлите месечните си доходи.

Добре би било да награждавате себе си, когато в плика са останали пари в края на месеца (преди получаването на следващата ви заплата), т.е. вие сте под месечния си бюджет за този разход. Може да използвате тези пари, за да отидете на ресторант или да ги вложите в специална вечеря за семейството през следващия месец. Важно е да се награждавате за направените усилия, защото така ще поддържате духа и постоянството си, за да следвате правилата.
За да има смисъл тази система и да ви помага да харчите разумно, е наистина важно да спазвате правилата и да не „изневерявате” на пликовете – не може да вземате пари от другите пликове и да преразпределяте бюджета в тях. Изкушаващо е да финансирате някоя група за сметка на друга, но самата цел на системата е да ви ограничи и да ви научи на дисциплина.

знак стоп

Разбира се, може да се случи така, че в средата на месеца да изпаднете в криза, защото вече сте изхарчили парите в някой от пликовете. Тогава е добре да обсъдите ситуацията със съпруга/та си и заедно да решите от кои от останалите пликове ще попълните липсите. Важно е корекцията на бюджета да бъде резултат на едно съвместно семейно решение.

Независимо дали използвате физически пликове или онлайн инструмент, то вие вече сте няколко стъпки по-близо до успешното управление на финансите си.

Подобни публикации

03.06.2018г.

6 идеи как да спестим от разходите за козметика

Факт е, че жените имат склонност да харчат немалка част от парите си в името на красотата. Предлагаме ти няколко начина да се чувстваш неотразима и да спестяваш... 

 

Виж още

08.10.2021г.

6 идеи как да спестим пари през есента

След като лятото сме направили разходи, които са по-големи от очакваното, есента е най-доброто време, в което можем да спестим пари за предстоящата зима и празниците покрай нея. Ето за това ти даваме няколко практични съвета, които ще ти помогнат да спестиш...

 

Виж още