0700 10 410

Зимни гуми – гарантирана безопасност на пътя

02.10.2020г.

Зимни гуми – гарантирана безопасност на пътя

Около месец ни дели от задължителната смяна на летни със зимни автомобилни гуми. Те са един от най-важните компоненти на всяка кола, защото осигуряват комфорт и сигурност на пътя. Автомобилната гума „обира“ несъвършенствата и неравностите на пътя, които са често срещани по нашите пътища. За това е важно да избереш качествени зимни гуми, защото до голяма степен от тях зависи твоят живот, животът на твоите близки и този на околните.

Материали и структура на зимните гуми

При трайно застудяване с температури около 5 градуса е време да поставиш зимни гуми на своя автомобил. Състава на зимната гума се състой основно от каучук (натурален или синтетичен) и синтетични конци. В съвременните гуми има и много съставки, които помагат за еластичността и по-бавното износване. Те са изградени от по-меки смеси, което ги прави по-еластични, като по този начин се осигурява максимално сцепление между гумата и пътя, дори в най-студените дни. И докато да караш с летни гуми през зимата е изключително опасно, то обратният вариант не е забранен. Трябва да знаеш обаче, че ако караш със зимни гуми през лятото, ще ти се наложи да си купиш и летни и нови зимни гуми. Защо? Поради по-меката смес, от която са изградени зимните гуми, при каране върху горещия асфалт те стават още по-меки и има опасност от „разкашкване“, като за броени часове ще изгубят свойствата си и трябва да ги изхвърлиш.

Обозначение по гумите

Етикетите на гумите съдържат изключително ценна информация, която се състои основно от цифри и съкращения. Какво означват те? За да бъде по-лесно да обясним, ще използваме пример: „215/45R17 91W“.

  • 215 – това е ширината на гумата измерена в милиметри;
  • 45 – съотношението на височината към ширината на гумата, представено в процент;
  • R – означава радиалната структура на каркаса. Какво е каркас? Той се състои от множество тънки нишки, залепени към каучука. Те са от особена важност, защото позволяват на гумата да устои на налягането;
  • 17 – показва диаметъра на джантата в инчове;
  • 91 – товарен индекс отнесен към килограми;
  • W – скоростен индекс, които показва каква е максималната скорост, на която издържат гумите. В нашия случаи W отговаря на 270км/ч максимална скорост;

Смяна на гумите

Максималният „живот“ на гумите е около 10 години, като този на зимните гуми е около 4. Дори ако гумите изглеждат добре и имат грайфер, недей да подценяваш факта, че са стари. С времето и метеорологичните условия каучукът се променя и губи качествата си. Всяка гума има индикатор за износеност, който трябва да се следи. Зимните гуми се сменят, когато дълбочината на грайфера стигне до 4 мм. Важно уточнение е, че когато сменяш гуми, трябва да смениш и четирите. Ако комбинираш различни марки, модели и профили гуми, колата ти може да започне да се държи странно, което е предпоставка за инцидент. Също така не комбинирай летни и зимни гуми, защото отново може да се окаже неблагоприятно.

Поддръжка на гумите

Има няколко ключови закона за поддръжка на гумите:

  • Налягане – трябва да поддържаш оптималното налягане за твоя модел гуми, защото когато то липсва се губи контакта с пътя, което води до разрушаване на гумата. Съветваме те, когато си на бензиностанция да проверяваш налягането и не забравяй, че то се извършва при студени гуми.
  • Външен вид – въпреки че външният вид не е основен показател, той може да подскаже за евентуален проблем. Поглеждай за резки, подутини, странни наранявания и неравномерно износване на гумите.
  • Бордюрите – когато се наложи да се качиш на бордюр, това трябва да се случи бавно и напречно, за да не ти създаде главоболия.
  • Съхранение – има няколко основни правила за съхранение на гуми – ако те са с джанти, трябва да се поставят легнали, ако са без – то правилната им позиция е вертикално. Също така мястото трябва да е сухо, да няма големи температурни амплитуди, пряка слънчева светлина или силен източник на топлина.

Темата за зимните гуми е дълга и подлежи на коментари, но това са основните правила и по-важната информация. Недей да залагаш на гуми, в които не си сигурен, защото така застрашаваш живота си. Знаем, че нови гуми било то зимни или летни са сериозна инвестиция, но е важно да не подценяваш ситуацията. Ако твоите гуми са за смяна, но доходите ти в момента не позволяват тази инвестиция, ние от Макс Кредит сме до теб, за да те подкрепим финансово и да бъдеш спокоен!

Подобни публикации

05.08.2021г.

Планирай евтина лятна почивка

В разгара на лятото сме ти подготвили подробен списък с всичко необходимо за една страхотна лятна почивка, която да не повлияе много на бюджета ти.

 

Виж още

23.02.2022г.

Митове за бързите кредити – част 1

Има много митове, които битуват по отношение на бързите кредити. Днес ще развенчаем част от тях.

 

Виж още