0700 10 410

Планирай евтина лятна почивка

05.08.2021г.

Планирай евтина лятна почивка

В сезона на почивките сме ти подготвили подробна инструкция, която ще ти позволи да планираш всичко и да спестиш пари.

burz-kredit-za-pochivka

Как да планираш бюджета си?

Ще трябва да действаш на няколко етапа.

Първата стъпка е да решиш колко пари си готов да похарчиш за ваканция. Не забравяй, че освен разходите за ваканция, имаш и задължителни месечни плащания, например за сметки, наем и др.

Когато решиш каква ще е сумата, помисли къде искаш да отидеш и се заеми с предварителните изчисления. Вижте пакетни цени на билети и места за настаняване, за да видиш дали бюджетът, който си предвидил, ще ти стигне. Ако отговорът е „не“ ще трябва да промениш местоположението или да увеличиш сумата. В крайна сметка едва ли ще успееш да организираш пътуване до Гърция за 200 лева.

След като успееш да съгласуваш желанията и бюджета, направи по-подробни изчисления. Опитай се да създадеш ваканционна програма с маршрути и забележителности. Разбира се, няма да е възможно да се вземе предвид всичко, но дори приблизителният план може да се превърне в ориентир за разпределението на средствата. Опитай се да планираш разходите си за застраховка, визи, транспорт, жилище, храна, забавление, пазаруване и неочаквани разходи.

Ако видиш, че бюджетът не достига, опитай се да намалиш разходите за нещо. Например, избери по-бюджетен вид транспорт.

Ако все още не можеш да покриеш определената сума, увеличи бюджета си или избери друго място за престой.

Какво да не забравиш?

Виза - ако е необходимо. Ако планираш обиколка чрез туристическа агенция, разходите за обработка на виза могат да бъдат включени в цената на пътуването. В противен случай ще трябва да поемеш тези разходи. Трябва също да сключиш медицинска застраховка.

Застраховка при пътуване - Не я пренебрегвай, дори ако пътуваш до страна, в която не е необходимо да кандидатстваш за виза. С този документ можеш не само да спестиш от лечение, но и да компенсираш загубата на багаж или закъсненията на полетите.

Резерв за непредвидени разходи, които не се покриват от застраховка - Задели поне 5-10% от бюджета си. Не е задължително, да похарчиш тези пари, но те определено ще ти бъдат полезни, ако например полетът ти бъде отменен и трябва да платиш за още една нощувка в хотела.

Как да спестиш?

  • Сравни стойността на застраховката в различни компании и избери най-изгодната оферта.
  • Не избирай излишна застраховка. За да спестиш пари, прочети внимателно условията и остави в полицата тези, които са подходящи за теб. Например, застраховката може да включва обезщетение за наранявания по време на екстремни спортове. Това струва повече. Но ако знаеш, че няма да упражняваш подобен тип спортове, то няма нужда да плащаш тази точка.
burz-kredit-za-putuvane

Как да изчислиш транспортните разходи?

Ако решиш да не пътуваш далеч извън града по време на ваканцията си, пътните разходи ще бъдат минимални. Трябва само да заложиш пари за обществен транспорт, такси или кола. Ако шофираш собствена кола, отдели пари за гориво и паркиране. Ако пътуването, което организираш, е извън града или страната, то транспортът ще се превърне в един от основните разходи.

Какво да не забравиш?

  • Самолетни или влакови билети
  • Транспорт до летището или гарата, а при пристигане - до мястото на пребиваване. Често хората разчитат на пари за пътуването само до мястото за почивка и забравят, че все още трябва например да платят такси до хотела. Тези разходи изглеждат като дреболии, но изяждат значителна част от бюджета.
  • Придвижване из града - когато планираш пътуването си, обърни внимание на местоположението на атракциите и разстоянието между тях. Ако разстоянието е твърде голямо за ходене, ще трябва да използваш обществен транспорт, таксита, коли под наем или велосипеди.
  • Гориво - Ако пътуваш със собствен автомобил, може предварително да изчислиш колко пари ще струват за зареждане на гориво, като се вземат предвид разстоянието и цената на горивата.
  • Коли под наем - Ако наемаш кола в чужбина, сравни офертите на различните компании. Провери цените и условията за наемане на официалните уебсайтове. Проучи размера на санкциите за щети и обърни внимание на дефектите, които вече са по автомобила.

Как да спестиш?

  • Следи цените на билетите. Те се променят в зависимост от търсенето. Например, три месеца преди заминаването обикновено билетите са по-евтини.
  • Купи билети с излитане в делнични дни. Това е по-изгодно от заминаването през уикенда, защото търсенето е по-малко.
  • Купувай самолетни билети от нискотарифни авиокомпании, но внимателно провери условията. Нискотарифните авиокомпании се отличават с много ниски цени, но обслужването им също е минимално. Ще трябва да платиш допълнително за багаж, избор на места, храна на борда. Освен това тези превозвачи често работят с по-малки летища и е възможно разходите за транспорт от летището до хотела да са по-високи.
  • Сравни различните видове транспорт и избери най -достъпния. Например, пътуването с автобус ще е по-евтино отколкото със самолет, но отнема много повече време.
  • Купи карта за обществен транспорт. Обикновено това е по-изгодно от плащането за еднократни пътувания.

Как да изчислиш разходите за жилище?

Настаняването често изразходва значителна част от бюджета. Разбира се, всичко зависи от целта на пътуването ти. Можеш да спестиш пари от хотел и да инвестираш повече в забавления или пазаруване, но трябва да вземеш това решение предварително.

Какво да не забравяш?

  • Допълнителни услуги - Провери дали цената на стаята включва закуска, електрически уреди и кърпи. В някои хотели трябва да платиш допълнително за тях.
  • Туристически такси - В някои европейски страни този данък е фиксиран, а в други таксата зависи от разходите и е приблизително 5% от хотелската такса.

Как да спестиш?

  • Сравни цените на хотелите.
  • Когато избираш място за престой, погледни местоположението му на картата. Хотелите в покрайнините на града са по-евтини, но това може да бъде неизгодно, поради необходимостта от транспорт.
  • Отиди на къмпинг, но имай предвид, че ще трябва да платиш допълнително за палатка, спални чували и други аксесоари, ако нямаш свои.

Как да изчислиш разходите за забавление?

Едва ли ще можеш да предвидиш точно тези разходи предварително, но не трябва да забравяш за тях.Провери цените на билетите за атракциите, които искаш да посетиш. Например, ако знаеш със сигурност, че планираш да отидеш до аквапарка с цялото семейство и искаш да прецениш колко пари да отделиш, провери колко струва билет за вход, включени ли са места или се плащат допълнително, има ли включена консумация.

Как да спестиш?

  • Използвай градски транспорт вместо туристически автобуси.
  • Прочети рецензии: те често съдържат информация за отстъпки и промоции. Потърси отзиви в Интернет или в социалните мрежи, за да прецениш дали изживяването си струва.

Лятната почивка е задължителна! Презарежда те с нови сили, дава нови идеи и продуктивността ти се повишава. Ако бюджетът тази година не е достатъчен, за да се откъснеш за няколко дни от града, то ние имаме решение за теб! Вземи бърз кредит от Макс Кредит и си подари почивката, която заслужаваш!

Подобни публикации

03.12.2021г.

Бързи кредити – изход от финансови затруднения

Бързите кредити могат да ти помогнат при временно финансово затруднение. За да можеш да се възползваш максимално от тези пари, обаче трябва да си внимателен и последователен. 

 

Виж още

01.04.2022г.

Бърз кредит със 100% одобрение

Какво означава кредит със 100% одобрение и дали реално е възможно да се вземе такъв.

 

Виж още